Központ
2018. október 21. vasárnap, Orsolya

Újraindul az ASA

Központ augusztus 8, 2013 Sport

Újraindul az ASA

asa_5

Új névvel vág neki a 2013-14-es bajnoki idénynek a másodosztályú marosvásárhelyi együttes. A 2004-ben alakult Trans-Sil-ból 2008-ban lett FCM, idéntől újra az ASA nevet veszi, fel és piros-kék színekben fog játszani.  A váltásról az elmúlt héten tájékoztatták a sajtót, s a frissen megalakult vezetőtanács is bemutatkozott, majd az új jelvényt és a csapat hivatalos sportöltözékét is bemutatták.

„Új kezdet előtt állunk, és büszke vagyok arra, hogy ennek részese lehetek” – mondta a sajtótájékoztatón Daniel Stanciu végrehajtó igazgató.  „Amikor igent mondtam a felkérésre, hogy én legyek a vezetője a FCM-nek, azt kértem, hogy indulhassunk tiszta lapokkal. Az átalakulás része a klub színeinek, valamint nevének a megváltoztatása is: bárhová mennénk, a vásárhelyi futballról mindenkinek az ASA jut eszébe. Gyerekként én is többször hallottam ezt a nevet, ami örökre belém vésődött. Célunk, hogy a hagyomány újraélesztésével lényegesen jobban népszerűsítsük az együttest, a várost, egyidejűleg pedig azokat a gazdasági társaságokat, amelyek mellénk állnak. Azt szeretnénk, hogy az emberek magukénak érezzék ezt a csapatot. Tervezzük, hogy széles körben népszerűsítjük majd a labdarúgósportot, elmegyünk az iskolákba és középiskolákba, hogy a fiatalokat mozgásra buzdítsuk. A fogyatékkal élők segítőkampányát is elképzeltünk már” – mondta el Daniel Stanciu.

asa_1

A klub vezetősége a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy nem az idegenlégiósokra, hanem a helyi játékosokra fogja helyezni a hangsúlyt. A csapat átlagéletkora mintegy 23 év, a keretet felerészt marosvásárhelyi nevelésű futballisták alkotják. Még egy-két játékos érkezhet a következő napokban, főként a csatársort kell erősíteni. A csapat augusztus 7-ig Szovátán volt edzőtáborban, ahol az alapozásra összpontosítottak, augusztus 10-e és 21-e között pedig újabb felkészülési szakasz következik, ezúttal Brassóban.

asa_2

A vezetők ismételten megerősítették, hogy két év múlva tervezik az 1. ligába való feljutást, nem várnak azonnali eredményt a csapattól, ezért a szurkolóktól is azt kérik, hogy viseltessenek türelemmel és megértéssel, és várják ki, hogy beérjen a közös munka gyümölcse.

asa_3

A klub identitásának újrafogalmazása egy új kezdet, egy új gondolkodásmód meghonosítását is jelképezi, noha a hagyományt azért nem sikerült teljes mértékben átmenteni, ugyanis a régi katonacsapat teljesítménylistáját egyelőre még nem áll módjukban megszerezni. „Jogászaink dolgoznak rajta” – fogalmazott Daniel Stanciu klubigazgató.

asa_4 

Az ASA névben is van egy kis csavar, hiszen nem az „Asociaţia Sportivă Armata” rövidítése, hanem, ha úgy tetszik, akkor jelentheti azt, hogy Asociaţia Sportivă Ardealul – mondta Claudiu Maior vezetőtanácsi tag, bár hivatalosan csupán az ASA nevet jegyezték be, a betűszó feloldása nélkül. A klub új mottója: „Egy név. Egy hagyomány.”

A csapat hivatalos honlapja hamarosan a www.asatirgumures.ro címen érhető el.

Claudiu Maior elmondása szerint éppen az azt megelőző estén helikopter-balesetben elhuny Sorin Ţerbea üzletember unszolta évekig, hogy változtassák ASA-ra a nevet, a „keresztelőt” azonban már nem érhette meg.

A sajtótájékoztatón  a Joma által biztosított prezentációs felszerelést is bemutatták, s mint mondták, a mérkőzéseken használt mezeket majd a kezdés előtt mutatják be, azonban a hagyományos piros-kék színekre alapoznak.


Az ASA jelenlegi összetétele:


Vezetőtanács: elnök: Tatár Béla; tagok: Ioan Nucu Man, Claudiu Maior, Daniel Stanciu, dr. Benedek István, Dumitru Matei, Claudiu Puiac,  Gombos Csaba, Vasile Filimon, Tiberiu Petris, Calin Gherendi.

Szakvezetés: Eduard Iordanescu – vezetőedző, Alexandru Radu és Ioan Stelescu – másod­edzők, Fekete Károly – kapusedző, Decebal Fodor – orvos, Catalin Balan – fizioterapeuta, György Emil és Lévai Sándor – masszőrök.

Játékoskeret: Ciprian Botoşer, Alessandro Caparco, Adrian Viciu – kapusok; Rareş Vârtic, Ionuţ Gugu, Răzvan Patriche, Florin Aniţoiu, Szilágyi Lóránd, Sergiu Homei, Florin Bold – hátvédek; Sergiu Hanca, Romulus Miclea, ifj. Tiberiu Petris, Alexandru Buhuşi, Ionuţ Cioinac, Claudiu Bumba, Mihai Onicaş, Sebastian Bobina, Alexandru Dan, Claudiu Buia – középpályások; Răzvan Stoica, George Alaverdashvili – támadók. A keretnek tagja Alin Stoica is, aki a Szászrégeni Avântul elleni mérkőzésen megsérült, és műtéten esett át.

Iordănescu vezetőedző elmondta, hogy nagyvonalakban ezzel a kerettel, plusz két-három erősítéssel vágnak neki a szeptember 7-én kezdődő bajnokságnak, szükség esetén a csapatot néhány helyi fiatal egészíti majd ki. Noha a fenti névsorból nem derül ki, a klubvezetőség állítása szerint a csapat felét helyi játékosok alkotják, az átlagéletkor pedig 23 év alatt marad.

A sajtótájékoztatón Iordănescu elmondta, hogy bár arról volt szó, hogy Bumbát értékesíteni fogják, meggyőzte a fiatal játékost, hogy jobban jár, ha marad, és folyamatosan játéklehetőséget kap, mert hosszú az út az ígéretes tehetség és a befutott játékos státus között. Ő lesz az egyik név, aki köré a csapat épül, továbbá az 1. Ligában is sok tapasztalatot gyűjtött Szilágyi és Patriche képezhetik az új együttes magvát. A korábban sehol nem említett két új névről szólva elmondta, hogy Bold marosvásárhelyi nevelésű, de hazatért játékos, Claudiu Buia pedig 18 esztendős tehetség

.

Egy kis futballtörténelem


Az 1964/65-ös bajnoksággal kezdődött városunk labdarúgó életében a 2004-ig tartó ASA-korszak. A csapat a honvédelmi minisztérium védőszárnya alá kerül, militarizálódik az adminisztratív és technikai vezetés is, ekkor kezdi meg sok babért termő marosvásárhelyi ténykedését Boné Tibor ezredes, a kiváló sportember, a 12-szeres válogatott fedezet, nagy lehetőség nyílik az ifjú, katonának menendő játékosok begyűjtésére.

A Mureşullal való fúzió folytán 5 évig a csapat ASA-Mureşul név alatt szerepel. Az első év teljesítménye szerény, mindössze 50%-os (26 13 0 13 40:44 26 pont), annak dacára, hogy az induló keret egy több mint 40 játékost megmozgató rostálás nyomán alakult ki.

Az új szempontok szerint felállított mércét megütő régiek mellé „besorozzák” a CCA veterán hátvédjét, Zavoda II. Lászlót, a nagy reménységnek számító fiatalok közül Szatmári (később Sătmăreanu) Lajost, Tarălungát, Georgeviciet, Alecut, Gorant, Bejant, Gh. Gheorghet és Ciocant is.

Az ASA 1965/66-os szereplése bíztató volt, hiszen a 4-ik helyen végeztek, majd az 1966/67-es bajnoki idényben, Boné Tibor és Vakarcs Domokos mesterek vezetésével sikerül feljutniuk az A-osztályba.

Az akkori csapattagok a következők voltak: Sólyom és Stănescu -kapusok; Bartók, Balázs, Tămpanaru, Czakó, Dodu, Csutak, Lungu C., Pavlovici, Dumitriu III., Sikó, Tóth, Părvulescu, Dragomir, Végh J., Publik Antal és Lukács Ede – mezőnyjátékosok.

2003. október 10-én, a felbomlás előtti egyik utolsó, a Gaz Metan elleni idegenbeli mérkőzésen, a következő felállítása volt az ASA-nak:

Tapasztó II.-Mihály Zoltán, Raileanu, Hodor M., Pop Alex-Cazacu C., Porav Cristian, Nistor-Vancea C., Oláh György, Pop Dobrin (Olteanu C. és Văidean).


Share Button
Ennyien olvasták: 275

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.