Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Úszómaraton fiatalokkal

Központ november 8, 2012 Sport

h2oÚszómaraton fiatalokkal

Nemzetközi úszóverseny helyszíne volt a marosvásárhelyi víkendtelepi fedett úszómedence, amelyet a helyi H2O klub, a helyi polgármesteri hivatallal, a helyi tanáccsal és a Maros Megyei Sporthivatallal közösen szervezett. Egyedülálló verseny volt ez Romániában, amelyen 462 sportoló vett részt. A szervezők szerint ritkán fordul elő, hogy egynapos versenyen, ilyen nagyszámú versenyző induljon. A szülők és nézők csak korlátozott számban léphettek be a létesítménybe, viszont az úszósátorban zajló futamokat folyamatosan lehetett nézni a polgármesteri hivatal víkendtelepi vendégházában elhelyezett kivetítőn. A H2O Kupa főszervezőjével, a klub elnökével, úszóedzőjével, az egykori Mureşul és bukaresti Dinamo hajdani vízilabdázójával, Bartalis Károllyal a verseny alatt beszélgettünk:

h2o3– Hasonló úszóversenyre még nem került sor városunkban. Hány sportoló van jelen a rendezvényen?

– Idővel nőtte ki ilyen kaliberűvé magát a verseny, hiszen több hazai meg magyarországi klub 2006-ban született és kisebb, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998 és nagyobb korosztályú lányok, ugyanakkor 2006 és kisebb, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999-1998, 1997-1996, 1995 és idősebb fiúk vettek részt, azaz 462-en – mindannyian 5 és 18 év közötti fiatalok – voltak jelen a rendezvényen. Minden korcsoportú lány és fiú versenyző, az illető versenyszámok győztesei megkapják a H2O kupát, míg a második és harmadik hely díjazottjai is külön ajándékban részesülnek. A IV.-VI. helyen végzett gyerekek is okleveleket kapnak. Ha csak arra gondolunk, hogy minden gyereket csak egy szülő kísért, akkor már 900 fölötti személyt jelent. Emellett a résztvevő egyesületek edzőivel és a sajtó képviselőivel, sőt az úszómedence alkalmazottaival együtt már több mint ezer személyt jelent, akik itt tartózkodtak a medence területén.

– Fiatal klub a H2O, hiszen nemrég alakult. Eddig hány versenyt szerveztek?

– A klubot 2011-ben alapítottam. Ez a negyedik versenyünk, amit megszervezhettünk, de a következőkben is tervezünk hasonló versenyeket. Legközelebb karácsony előtt szeretnénk versenyt szervezni kis korosztályú gyerekeknek, amelyre ugyancsak a víkendtelepi fedett úszómedencében kerülne sor.

h2o2– Mik a klub célkitűzései, a gyerekek formálásával kapcsolatosan?

– Épp ez a cél, hogy minél több gyerek megtanuljon úszni, minél több tehetséges sportolót formáljunk, akik idővel jó eredményeket érhetnek el.

– A H2O klub számára konkurenciát jelent, hogy más egyesületeknek is vannak úszói városunkban?

– A konkurencia mindig hasznos és fontos, főleg az egészséges versenyszellem kialakításában, ami nélkül elképzelhetetlen, hogy a gyerekek sikeres sportolókká váljanak.

– Kik az edzők, akik úszni tanítják a gyerekeket?

– A klub legtapasztaltabb úszóedzője nem más, mint a Muresul klub egykori sikeres úszója, Kerekes Éva, akinek keze alatt talán a fél város tanult úszni.  Rajta kívül hajdani úszók is oktatnak, mint Koós Evelin, Hegedüs Krisztina, Csorbási János, Şeulean Sorin, Orăşteanu Eduard meg jómagam, akiktől elsajátíthatják az úszás tudományát a gyerekek.

Share Button
Ennyien olvasták: 519

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.