Központ
2017. november 24. péntek, Emma
Köd
Ma
Köd
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Jórészt felhős
Vasárnap
Jórészt felhős

Úszómaraton fiatalokkal

Központ november 8, 2012 Sport

h2oÚszómaraton fiatalokkal

Nemzetközi úszóverseny helyszíne volt a marosvásárhelyi víkendtelepi fedett úszómedence, amelyet a helyi H2O klub, a helyi polgármesteri hivatallal, a helyi tanáccsal és a Maros Megyei Sporthivatallal közösen szervezett. Egyedülálló verseny volt ez Romániában, amelyen 462 sportoló vett részt. A szervezők szerint ritkán fordul elő, hogy egynapos versenyen, ilyen nagyszámú versenyző induljon. A szülők és nézők csak korlátozott számban léphettek be a létesítménybe, viszont az úszósátorban zajló futamokat folyamatosan lehetett nézni a polgármesteri hivatal víkendtelepi vendégházában elhelyezett kivetítőn. A H2O Kupa főszervezőjével, a klub elnökével, úszóedzőjével, az egykori Mureşul és bukaresti Dinamo hajdani vízilabdázójával, Bartalis Károllyal a verseny alatt beszélgettünk:

h2o3– Hasonló úszóversenyre még nem került sor városunkban. Hány sportoló van jelen a rendezvényen?

– Idővel nőtte ki ilyen kaliberűvé magát a verseny, hiszen több hazai meg magyarországi klub 2006-ban született és kisebb, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998 és nagyobb korosztályú lányok, ugyanakkor 2006 és kisebb, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999-1998, 1997-1996, 1995 és idősebb fiúk vettek részt, azaz 462-en – mindannyian 5 és 18 év közötti fiatalok – voltak jelen a rendezvényen. Minden korcsoportú lány és fiú versenyző, az illető versenyszámok győztesei megkapják a H2O kupát, míg a második és harmadik hely díjazottjai is külön ajándékban részesülnek. A IV.-VI. helyen végzett gyerekek is okleveleket kapnak. Ha csak arra gondolunk, hogy minden gyereket csak egy szülő kísért, akkor már 900 fölötti személyt jelent. Emellett a résztvevő egyesületek edzőivel és a sajtó képviselőivel, sőt az úszómedence alkalmazottaival együtt már több mint ezer személyt jelent, akik itt tartózkodtak a medence területén.

– Fiatal klub a H2O, hiszen nemrég alakult. Eddig hány versenyt szerveztek?

– A klubot 2011-ben alapítottam. Ez a negyedik versenyünk, amit megszervezhettünk, de a következőkben is tervezünk hasonló versenyeket. Legközelebb karácsony előtt szeretnénk versenyt szervezni kis korosztályú gyerekeknek, amelyre ugyancsak a víkendtelepi fedett úszómedencében kerülne sor.

h2o2– Mik a klub célkitűzései, a gyerekek formálásával kapcsolatosan?

– Épp ez a cél, hogy minél több gyerek megtanuljon úszni, minél több tehetséges sportolót formáljunk, akik idővel jó eredményeket érhetnek el.

– A H2O klub számára konkurenciát jelent, hogy más egyesületeknek is vannak úszói városunkban?

– A konkurencia mindig hasznos és fontos, főleg az egészséges versenyszellem kialakításában, ami nélkül elképzelhetetlen, hogy a gyerekek sikeres sportolókká váljanak.

– Kik az edzők, akik úszni tanítják a gyerekeket?

– A klub legtapasztaltabb úszóedzője nem más, mint a Muresul klub egykori sikeres úszója, Kerekes Éva, akinek keze alatt talán a fél város tanult úszni.  Rajta kívül hajdani úszók is oktatnak, mint Koós Evelin, Hegedüs Krisztina, Csorbási János, Şeulean Sorin, Orăşteanu Eduard meg jómagam, akiktől elsajátíthatják az úszás tudományát a gyerekek.

Share Button
Ennyien olvasták: 226

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.