Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

Változások viharában az ASA?

Czimbalmos Ferenc-Attila december 25, 2014 Sport

Az ASA honlapjáról arról értesültünk, hogy 2015. január 1-jei hatállyal, közös megegyezéssel szerződést bontott a klub vezetősége és Daniel Stanciu vezérigazgató (helyébe ideiglenesen Cristian Valer Cherteș, a Marosvásárhelyi Labdarúgó-akadémia menedzsere került), illetve ismeretlen okokból felmondtak Cristian Pustai vezetőedzőnek is, aki helyébe Liviu Ciobotariu került.

Liviu Ciobotariu-www.ziuaveche.ro

Ciobotariu hajdanán a Dinamo, majd a belga Standard Liege, RAEC Mons és a Royal Antwerp FC játékosaként profiskodott, majd az 1. ligás Dinamo, Iași és a Vaslui edzője is volt.

Hogy ezeknek a csapaton belüli változásoknak milyen következményei lesznek az együttes szereplésére nézve, nehéz most megjósolni.

Arról, hogy Daniel Stanciu a Dinamóhoz szerződik, ahol a Kolozsvári U volt edzőjével, Mihai Tejával dolgozik majd együtt, a bukaresti sporttelevíziókban már napok óta beszéltek.

Az egyesek által történelminek is nevezett ötödik helyezés dacára, nem volt sem csend, sem nyugalom az ASA háza táján. A zárt ajtók mögötti események kétséget kizáróan arra mutattak, hogy a lehető legrövidebb időn belül, illetve azonnal változások következhetnek be, amik meg is történtek.

Bizonyos honlapok szerint Cristian Pustai elődje, Adrian Falub is jó munkát végzett, őt azért váltották le, mert az indoklás szerint a csapat nem játszott eléggé látványosan. Most állítólag azzal magyarázták Pustai leváltását, hogy az ASA nem jutott be a Románia-kupa elődöntőjébe, hazai pályán kikapott a Petrolultól, majd a bajnokságban nem sikerült nyernie a Sziget utcában az Astra ellen.

Egy dolog biztos, hogy jó eredményeket ért el a csapat Stanciu vezetése alatt, hiszen Falub edzősége alatt az együttes 9 forduló után felkerült a 6. helyre, 15 pontot teljesítve, majd Pustaival a csapat egy helyet előbbre lépett az őszi idény végéig, 7 pontot szerzett a tabella első négy együttesével szemben, 14-et pedig a kiesőzónában lévő csapatoktól, mindezt úgy, hogy olykor látványos támadófutballal örvendeztette meg a szurkolókat.

A bajnokság előtt a vezetőség a bentmaradást tűzte ki célul, ehelyett jelenleg újoncként a csapat az 5. helyről várja a folytatást, ráadásul 30 pontot gyűjtött.

Az előző évek tapasztalata alapján ez a 30 pont már most elég lenne ahhoz, hogy a régi szabály szerinti bennmaradást biztosítsa, de mindössze tucat pontra van még szükség a tavasszal ahhoz is, hogy az új szabály szerint meglegyen a bennmaradást biztosító 12. hely.

Érdekességként kell megemlíteni, hogy az ASA az egész mezőnyben az egyetlen csapat, amelyik az ősszel mindössze két gólt kapott hazai pályán (egyet a Botoșanitól bajnokin, egyet meg a Petrolultól kupameccsen), ami nem kis teljesítmény, sőt egyetlen csapat volt a hazai pontvadászatban, amely legyőzte a Steauát és a CFR-t is a Sziget utcában (összesen két veresége van) és nem szenvedett vereséget hazai pályán a bajnokság első felében.

Emellett Ousmane N’Doye a csapat legeredményesebb gólszerzője 6 találattal.

Viszont negatívumként kell elkönyvelnünk, hogy a középcsatárok elég ritkán találtak be a hálóba, habár hiába keresünk választ arra, hogy miért következett be idegenben három vereség, s miért nem sikerült győzni a négy idegenbeli döntetlen mérkőzésen (pedig szinte végig az ASA uralta a pályát), habár a legtöbb gólt (hetet) a mérkőzések utolsó negyedórájában szerezte az együttes.

Két büntetőt ítéltek az ASA javára, igaz N’Doye és Goga elhibázták ezeket, a csapat ellen ítélt egyetlen büntetőt viszont a craiovai Brandan értékesítette.

Érthetetlen, hogy Daniel Stanciu korábban még európai kupaszereplésről álmodozott, most meg bejelentette, hogy távozik, de az sem elég tiszta, miért váltak meg Pustaitól, attól az edzőtől, aki az 5. helyre hozta fel az együttest.

A magyarázatok, magyarázkodások, amik eddig napvilágot láttak, ahelyett, hogy eloszlatták volna, csak tovább fokozták a homályt. Csak reménykedhetünk, hogy előbb-utóbb a valódi okokat is megtudhatjuk.

Share Button
Ennyien olvasták: 868

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.