Sport

Van-e esélye a megfiatalodott ASA-nak a feljutásra?

Augusztus elején indul a 2. liga. Vajon hány csapattal?

A héten elkészült az elméletileg húsz csapatot felvonultató 2. ligás labdarúgó-bajnokság új idényének menetrendje. Az élvonalból kiesett Zsilvásárhelyi Pandurii és az előző 2. ligás idényben szintén anyagiakkal küszködő Foresta Suceava is vállalja az indulást, de nagy valószínűséggel nem lesz tagja a mezőnynek a csődközelben levő Brassói FC, ez esetben helyének átvételére a Resicabányai Metalul jogosult, amely az előző bajnoki idényben a legjobb kieső helyen végzett. A Maros megyeiek számára a legfontosabb, hogy az újraszervezési terv jóváhagyásával a csődtől megmenekülő ASA elkezdhette a versengést az 1. ligába való visszajutásért.

Mettől meddig tart a bajnoki idény?

A 2. ligás bajnoki idény augusztus 5-én, szombaton kezdődik. Az előzetes program szerint a bajnokság első része december 9-ig tart, amikor lejátszák az odavágó-sorozat tizenkilenc fordulóját, valamint a visszavágókból is két fordulót. A szezon második része a hátramaradt tizenhét fordulóval február 24-én kellene kezdődjön, és június 2-ig tart.

Hogyan sikerült az ASA felkészülése?

A bajnoki idényre való első felkészülési találkozón az ASA a CS Afumați csapatától szenvedett 2–1-es vereséget, majd 1–0-ra nyertek a Brassó megyei, 3. ligás Szászhermányi FC ellen, aztán a másodosztályú Hermannstadttal mérkőztek meg, amely alakulat idén a 3. liga 5. csoportjának megnyerésével jutott fel. A találkozó 2–2-re végződött.
Az ASA újabb barátságos mérkőzésére szerdán, lapzártánk után 18 órától a Trans-Sil stadionban került sor, ahol a 3. ligás FK Csíkszereda ellen játszott.

Fiatalokkal van esély a feljutásra?

A vezetőség arra számított, hogy vannak olyan leigazolásra váró nagy nevek, akik csak a bíróság határozatára vártak, hogy azonnal aláírjanak, de erre nem került sor. Noha felbukkantak új játékosok a keretben, egyikük sem olyan név, akik ismertek, többnyire olyan fiatal labdarúgók, akik a fejlődésben bíznak. A pozitívum az, hogy egészen biztos nem látunk majd az utóbbi időben megszokott, de megunt labdázgatást. Egyelőre úgy tűnik, kevés az elengedhetetlenül szükséges tapasztalat, szükség van három-négy nagyon jó és tapasztalt játékosra.
A brassói Forex edzőközpontjában Bálint László vezetőedző a következő játékosokat használta a három barátságos mérkőzésen: Florin Iacob (24 éves, FC Brassó), Tudor Negrușa (18 éves, ASA ifi) – Robert Băjan (21 éves, FC Brassó), Cornel Ene (23 éves, Zsilvásárhelyi Pandurii), Florin Ilie (25 éves, Zsilvásárhelyi Pandurii), Carlos Chertes, Dan Panait (20 éves, FC Viitorul) – Robert Candrea, Paul Iacob (20 éves, Konstancai Farul, kölcsönben), Marvin Schieb, Cristian Raiciu (21 éves, Rapid Bukarest), Denis Andrei Casian (17 éves, Tricolorii 11 Temesvár), Tiberiu Petriș, Dumitru Muntean (28 éves, UTA Öreg Hölgy Arad), Maximiliano Laso (29 éves, argentin illetőségű, Freamunde, portugál 2. Liga), Rafael Licu (19 éves, Dunărea Călărași) – Vasile Petra, Raul Iliescu, Alexandru Stoica és Alexandru Boiciuc (20 éves, CSM Poli Jászvásár).
Az együttesnek tagja még Bogdan Moga (22 éves, ASA ifi), Szász Tamás (19 éves, ASA ifi), Katona Arnold (20 éves, ASA ifi), Sergiu Păcurar (22 éves, ASA ifi) és Gabriel Mureșan is, de ők objektív vagy szubjektív okok miatt nem játszottak a felkészítő találkozók alkalmával.

Kik távoztak az együttestől?

A 2016–2017-es idényben használt, főleg tapasztaltabb játékosak zöme távozott Marosvásárhelyről, helyüket fiatal, tapasztalatlan labdarúgók foglalták el. Hogy ez mennyire lesz nyerő az augusztus elején kezdődő bajnoki évadban, az kérdéses, de mindenképpen szükség lenne 3-4 „régi motorosra”, akik köré kellene építeni az új együttest. A tavalyi alakulatból Marvin Schieb, Carlos Chertes, Tiberiu Petriș, Vasile Petra, Raul Iliescu, Alexandru Stoica és Robert Candrea maradt, akik mellé elkellene még néhány tapasztaltabb labdarúgó is.
A tavalyi játékosok közül Pap a FC Botoșani, M. Constantin a FC Viitorul, M. Bolboașă a Petrolul, Sebastian Bucur a Dinamo U19, Bănel Nicoliță a ciprusi Aris Limassol, Andrei Sin az élvonalbeli CSM Poli Jászvásár, Marius Bâtfoi a 2. ligás CS Balotești, Andrei Ciolacu a szingapuri Warriors FC, Kostas Rougalas a belga 2 ligás KVC Westerlo, Emil Dică a hazai 3 ligás National Sebiș játékosa lett, míg Răzvan Dulap, Adrian Viciu, Javier Velayos, Alexandru Tudose, Viorel Ferfelea, Nicolás Gorobsov, Gaston Mendy, Valentin Lemnaru és Ciprian Rus még nem kötött más alakulattal szerződést.

Célkitűzés: feljutás az élvonalba

Nem lesz könnyű dolga az ASA-nak, hiszen nem volt igazán meggyőző a csapat teljesítménye a felkészülési időszakban, sem az igazolási kampánya.
A csődbírósági döntéstől függetlenül, a klub vezetőségének az optimizmusát még semmi sem indokolja. Az újjászervezési terv gyakorlatba ültetésének első számú feltétele az államháztartási, mintegy 600 ezres tartozás kiegyenlítése, addig a városi támogatást sem lehet átutalni, az egyéb tartozások és folyó kiadások fedezéséről nem is beszélve.

Kik ellen küzdenek a feljutásban?

A Román Labdarúgó Szövetség (FRF) mogoșoaiai sportközpontjában kihirdette a 2. ligás bajnokság 2017–2018-as szezonjának menetrendjét. A keddi sorsolás szerint az ASA a következő hétvégén hazai pályán az újonc Știința Miroslava ellen kezd, majd az anyagi gondokkal küszködő Foresta Suceavával és a Dacia Unirea Brăilával, aztán még egy újonccal, a Temesvári Ripensiával játszik. Az odavágók végére maradtak a kemény ellenfelek, köztük a feljutásra legesélyesebbnek tartott Aradi UTA, továbbá a Temesvári ACS Poli és a Dunărea Călăraşi.
Az idény első része december 9-ig tart, amikor lejátsszák az odavágó-sorozat tizenkilenc fordulóját (köztük kettőt hétközben, augusztusban, illetve novemberben), valamint a visszavágókból is két fordulót. Az idény második része a hátramaradt tizenhét fordulóval (hétközi áprilisban és májusban) február 24-én kellene kezdődjön, és június 2-ig tart.

Andrei Ciolacu

Labdarúgó 2. liga, az 1. forduló programja (augusztus 5.):

Marosvásárhelyi ASAŞtiinţa Miroslava, Temesvári Ripensia–Foresta Suceava, Dacia Unirea Brăila–Temesvári ASU Poli, FC Argeș Piteşti–Pandurii Târgu Jiu, Chindia Târgovişte–Aradi UTA, Bukaresti Metaloglobus–Szatmárnémeti Olimpia, Academica Clinceni–Dunărea Călăraşi, CS Mioveni–CS Afumaţi, Nagyszebeni Hermannstadt–CS Baloteşti, Nagyváradi Luceafărul–Resicabányai Metalul (Sportul Snagov)


A Marosvásárhelyi ASA találkozóinak sorrendje a bajnokság odavágóin:

 • 1. forduló (augusztus 5.): ASA–Ştiinţa Miroslava ;
 • 2. forduló (augusztus 12.): Foresta Suceava–ASA;
 • 3. forduló (augusztus 19.): ASA–Nagyváradi Luceafărul;
 • 4. forduló (augusztus 23.): Temesvári Ripensia–ASA;
 • 5. forduló (augusztus 26.): ASA–Resicabányai Metalul (Sportul Snagov);
 • 6. forduló (szeptember 2.): ASA–Dacia Unirea Brăila;
 • 7. forduló (szeptember 9.): FC Argeș Pitești–ASA;
 • 8. forduló (szeptember 16.): ASA–Chindia Târgovişte;
 • 9. forduló (szeptember 23.): Bukaresti Metaloglobus–ASA;
 • 10. forduló (szeptember 30.): ASA–Academica Clinceni;
 • 11. forduló (október 7.): CS Mioveni–ASA;
 • 12. forduló (október 14.): ASA–Nagyszebeni Hermannstadt;
 • 13. forduló (október 21.): CS Baloteşti–ASA;
 • 14. forduló (október 28.): ASA–CS Afumaţi;
 • 15. forduló (november 4.): Dunărea Călăraşi–ASA;
 • 16. forduló (november 8.): ASA–Szatmárnémeti Olimpia;
 • 17. forduló (november 11.): Aradi UTA–ASA;
 • 18. forduló (november 18.): ASA–Pandurii Târgu Jiu;
 • 19. forduló (november 25.): Temesvári ASU Poli–ASA.

 

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.