Sport

Vásárhelyi lábteniszezők sikere

Varó Norbert
Varó Norbert

A Varó Gyula és Szilágyi József által edzett Marosvásárhelyi GMA Fotbal Tenis Sportklub játékosainak (Adrian Cârstea, Ilinca Nicuşor, Ionuț Bică, Răzvan Vornicu és Varó Norbert, utóbbi két játékos az ifjúságiaktól került fel a felnőttekhez) sikerült a felnőtt nemzeti bajnokság harmadik helyén végezniük. Az utolsó fordulót október 22-én Targovistén tartották, majd a díjkiosztásra is sor került. A klub vezetői az ezüstérem mellett arra is büszkék, hogy a csapat négy tagja a felnőtt válogatott színeiben meghívást kapott a ciprusi világbajnokságra, amelyre Nicosiában kerül sor november 13–19. között.

varo-norbert-labtenisz-1

A lábteniszt már több mint 50 éve űzik városunkban

A fotbaltenis.5mp.eu. helyi honlap szerint Marosvásárhelyen már az 1960-70-es évektől játsszák a lábtengót, más információk szerint már 1950-es évek legelején sok gyermek és felnőtt kedvenc időtöltése volt. A lábtenisz népszerű volt hajdanán a fiatalok körében, főleg az egykori Május 1 strandon játszották. Amikor felépítették a Május 1 uszodát és strandot a Kárpátok sétányán, a hivatalos átadás alkalmával avatták fel a kibetonozott, felfestett, fából készült „háló”-val ellátott lábtengó-pályát is.
A lábteniszpályát a strandolók és a sportolók szabadon használhatták, így aztán nem csoda, hogy állandóan foglalt volt. A játékosok között voltak gyerekek, teljesen „amatőr” felnőttek, de elsősorban a strandra naponta kijáró Maros klub úszóiból és vízilabdázóiból kerültek ki azok, akik „profi-szinten” művelték ezt a sportot, de mellettük az AS Armata futballcsapat tagjai is hódoltak ennek a sportágnak.

labtenisz-marosvasarhelyen-egykoron-erdely-ma

A rendszerváltás után technikásabbak a lábteniszezők

A 90-es évektől kezdődően egy gyorsabb és technikásabb stílusú játékosgeneráció nőtt fel, majd 2000 után helyi amatőr versenyeket is szerveztek, legfőképpen a Marosvásárhelyi Napok alkalmából. Több marosvásárhelyi lábteniszezőt más városban – Kolozsváron, Sepsiszentgyörgyön, Nagyváradon, Szat­márnémetiben, Tordán – , szervezett amatőr versenyeken is díjaztak nyílt és öregfiúk (old-boys) kategóriákban.
A 2005-ös nagyváradi lábtenisz Európa-bajnokság ízelítőt adott a nemzetközi lábtenisz magas színvonaláról, impulzusként hatva az amatőr játékosok stílusára. A lábtengó a gyerekek és fiatalok körében napjainkban nagy népszerűségnek örvend városunkban, így 2010-ben a GMA Sportklub keretén belül megkezdődött a 12-14 éves korosztály oktatása is.
Jelenleg leginkább a Víkendtelepen kialakított pályán a strandolók, a ki­kapcsolódásra vágyók cso­dál­hatják meg a sportág szépségét.

labtenisz-egykoron-marosvasarhelyen-a-majus-1-strandon-erdely-ma-ro

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.