Központ
2020. augusztus 14. péntek, Marcell

Vásárhelyi Szörnyek

Központ november 7, 2013 Sport

Vásárhelyi Szörnyek

m1

Az amerikai futball, vagy ahogyan az USA-ban és Kanadában egyszerűen hívják: football mint csapatjáték a 19. század végén a rögbiből fejlődött ki. Romániában 2007-ben honosodott meg, akkor alakult az első klub, a Bukarest Warriors, majd 2013 elején, Marosvásárhelyen is megalakult egy amerikai futballcsapat, Mureş Monsters néven (Vásárhelyi Szörnyek), amely egy baráti társaságból fejlődött ki. Az együttes megálmodójával, vezetőjével, a 33 éves ifj. Szöllősi Lászlóval és a csapat egyik, fizikálisan legképzettebb játékosával, a 32 éves Gergely Zoltánnal a MOGYE egyik műfüves pályáján beszélgettünk, ahol az esti edzésre készülődtek. A két vásárhelyi „szörny” a csapat alakulásáról, a sportág romániai fejlődéséről, az alakulat jelenlegi helyzetéről, a srácok fizikai felkészüléséről és az együttes jövőbeli terveiről mesélt a Központnak.

 

– László, kérlek, meséld el, honnan is jött az ötlet, hogy amerikai focicsapatot alapíts Marosvásárhelyen. Milyen volt a kezdet, ami az együttes megalapítását illeti?

– Tulajdonképpen egy Nagyváradon amerikai focit játszó barátom adta az ötletet, hogy Marosvásárhelyen alapítsak egy csapatot. Kapóra jött ez számomra, nyomban készítettem is egy logót – a csapat jelvénye is egyben –, illetve az egyik közösségi portálon is létrehoztam egy oldalt (http://www.mures-monsters.ro/), ezáltal is próbálom reklámozni a csapatot.

2013. március 16-án meg is tartottuk az első edzést, amelyen több mint 10 vállalkozó szellemű sportbarát vett részt.

Én amúgy évek óta figyelemmel kísértem a televízióban az amerikaifutball-bajnokságot (NFL-National Football League), az idén már láthattunk egy pár meccset a helyi sportcsatornákon.

A szabályokat sem volt könnyű elsajátítani, de lépésről-lépésre sikerült.

 

m2

– Jelenleg kik a tagjai a Vásárhelyi Szörnyeknek?

–A csapat felállítása a következő: Baló Levente, Gál László, Kacsó Ákos, Nagy J. Attila, Moni Robert, Kucserik Levente-Pál, Chirteş Nicolae, Bejan Florin, Szász Csaba, Mocanu Mihai, Veres Attila, Hecker Ştefan, Hoţa Cosmin, Pantea Cristian, Breja Marius C., Mădărăşan Dumitru, Derzsi Zoltán, Gergely Zoltán, Aszalos Márton Csaba, Bertia Mihai, Stepa Dragoş Mihai, Karácsonyi Lehel, Vér Ervin, Csiki Zoltán, Zakaria Afrah és jómagam, Szöllősi László.

Az együttes taktikai edzői Fülöp Csaba és Dumitraşcu Andreas, míg a fizikai felkészülésért Gergely Zoltán felel.

Fülöp Csaba Kolozsváron játszott másfél évet, Dumitraşcu Ausztriában játszott 8 évet, ők sokat segítenek az együttes taktikai és fizikai felkészülésén, akár Gergely Zoltán is.

m3

– Nálatok, a családban hagyomány a sport, hiszen több generációra visszamenőleg mindannyian  sportoltak, majd annak köszönhetően váltak híressé. Te mit sportoltál?

– Édesapámat követve magam is futballoztam, majd kosárlabdáztam is, de idővel abbahagytam, és a tanulás mellett döntöttem. Viszont 10 éve nap mint nap eljárok a konditerembe.

m4

– Romániában ez a sportág még gyerekcipőben jár. Hány csapat vesz részt a bajnokságban?

– Kezdjem azzal, hogy Romániában 2007-ben játszottak először amerikai futballmérkőzést, a Bukaresti Warriors és a Konstancai Shark (cápák) mérte össze tudását, de 2012 novemberétől van nyilvántartva hivatalosan. Létezik ugyan 13 csapat, de csak négy szerepel a román bajnokságban, jövőre már 6 csapat jelezte biztosan részvételi szándékát, (beleértve minket is), és ez a szám meg nőhet, bár december 1-ig kell leadni a jelentkezési ívet.

Az országos szövetség még nem alakult meg, de reméljük, ha a tervek jól alakulnak, erre is sor kerül hamarosan.

m5

– A kellékek, felszerelések szempontjából hogyan áll az együttes?

– Sikerült találnunk egy online szolgáltatót, egy nyugat-európai áruházat, ahol volt egy kitűnő ajánlat, és sikerült több mint tíz felszerelést 40 %-os árkedvezménnyel megvásárolni. Mivel egyelőre nincs szponzorunk, magunknak kellett a felszereléseket megvásárolni. Az együttesben van néhány iskolás és egyetemista korú is, akiknek nincs módjukban felszerelést vásárolni. Egy kezdő szintű, teljes felszerelés 1100 lej körül van, amiben nincs benne a kesztyű és a cipő.

Amúgy az első edzéseken mindenki egyszerű sportruhában és stoplis cipőben jelent meg, de ez kapóra jött, mert meg kellett tanuljanak esni, egy másik embert megállítani. Ha lett volna védőfelszerelés rajtuk, biztosabbak lettek volna magukban, de nagyobb lett volna a sérülés veszélye is.

m6

– Mik tartoznak a felszerelésbe?

– A legfontosabb a sisak, anélkül semmi esélyed túlélni, nemhogy a meccset, de még az edzéseket sem. A sisakhoz kapcsolódó rácsnak is fontos szerepe van, védi a szemet, az orrot és a szájat. A rácshoz csatlakozik még az állvédő és a fogvédő is. Van egy úgynevezett shoulder pad, ami a vállat, a hátat és a mellkast óvja, de fontos kellék a nadrág is (amiben számos védőelem van), hisz övön alul is rengeteg ütést kapunk az edzések, meccsek közben. Ezek a legfontosabb kellékek, hiszen a legtöbbször deréktól felfele érintkeznek a játékosok. Ezen kívül még van a mez, amit a shoulder padre vesznek fel, illetve a cipő és a kesztyű.

m7

– Hol tartjátok az edzéseket?

– A koronkai füves pályán, ha felújíthatjuk az öltözőket, akkor használhatjuk a pályát a bajnokság során is. Most a MOGYE egyik műfüves pályáján edzünk.

m8

– Melyek a csapat célkitűzései a jövőre nézve?

– Egyelőre tanulni, fejlődni akarunk, majd a 2014-es országos bajnokságba szeretnénk benevezni, addig anyagi támogatókra is szükségünk lesz.

Szeretnénk további sportbarátokat, az amerikai focit kedvelő személyeket a csapat felé irányítani. Az érdeklődők hívhatnak a 0744/629-568-as telefonszámon. Minden testalkatú személyre szükségünk van, hiszen minden játékosnak megvan a saját szerepe az amerikai focin belül és nincs korhatár. Annak ellenére, hogy a játék durvának tűnik, nagyon sok észt igényel. Itt nincs egyéni teljesítmény, itt csapatjáték van.

Egyébként nem olimpiai sportág, az Amerikai Egyesült Államokon kívül az amerikai futball névvel különböztetik meg a hagyományos labdarúgástól (amit ott soccernek neveznek), valamint a rögbitől.

Érdekességként említendő, hogy a legelső mérkőzést Amerikában 1869. november 6-án játszották…


Gergely Zoltán, a csapat egyik legrégebbi tagja, a fizikai állóképesség fejlesztésével van megbízva:

– A fizikai adottságaid irigylésre méltóak, mit is sportoltál eddig?

– Több mint 25 éve sportolok. Kosárlabdával kezdtem, utána tornáztam, majd úsztam, aztán birkóztam, a karatéval 13 éve foglalkozom, magán edzéseket is tartok.

m9

– Hogy állnak fizikailag a csapattársaid?

– Van, aki többet edz, az amerikai fociedzéseken kívül még eljár konditerembe, van, aki csak az edzéseken tud részt venni. Úgy oldjuk meg, hogy komplex edzéseket tartunk, próbáljuk olyan szinten egységesen véghezvinni a gyakorlatokat, hogy mindenki fizikailag a legoptimálisabban legyen felkészülve az amerikai futball sajátos edzés módszereire. Emellett mindegyikünk, ha teheti, figyeli az amerikai futballal kapcsolatos rövidfilmeket, sőt, együtt is végignéztünk mérkőzéseket a televízióban, így megbeszélhettük a látottakat.  

– Hogyan kerültél a csapathoz?

– Lacit már hosszú évek óta ismerem, ő hívott a csapathoz. Nekem is már rég óta tetszik az amerikai foci mint sportág, most még érdekesebb, miután sikerült elsajátítsam a szabályokat, sőt játszom is.

– Van érdeklődés a játék iránt, hiszen egyáltalán nem egy leányálom amerikai focizni?

– Nem könnyű, mi főleg az ismeretségi körünkre alapozunk, eddig is onnan kerültek ki a csapattársaink. Többen úgy vannak ezzel a sportággal, hogy eddig csak a televízióban látták, ahol egyszerűnek tűnt, két-három edzés után jöttek rá, mennyire komplex és mennyire férfias sportág. De dicséretre méltó, hogy szívvel-lélekkel, odaadással jönnek edzésekre.

m10

–Köztudott, az amerikai foci a rögbi mintájára alakul. Sportbarát vagyok ugyan, de bevallom, nem igazán ismerem a játék szabályait. Kérlek, dióhéjban mondd el a legfontosabbakat.

– A játék célja, hogy a labdát az ellenfél endzone-jába vigyék, és ezzel pontokat szerezzenek. A labdát lehet hordani vagy passzolni, esetenként rúgni. Pontot többféleképpen lehet szerezni: a labda gólvonal mögé vitelével, a gólvonalon áthaladt csapattársnak való passzal, vagy kapura rúgással. A játékot az a csapat nyeri, amely a játékidőn belül a legtöbb pontot szerzi. Van egy támadófal és egy védőfal, ezek 11-11 emberből állnak. Ez lenne a minimális, de ezen kívül vannak a speciális egységek is, ide tartoznak a más pozícióban is játszók.

Elméletileg egy csapat 30 játékosból áll. Sajnos Romániában kevés az a csapat, amely ennyi játékost foglalkoztat. A hazai bajnokság egyik feltétele az, hogy minimum 16 ember legyen egy csapatban, szóval ez azt jelenti, hogy legalább 5 embernek folyamatosan a pályán kell lennie. Ez a bajnokság inkább az amerikai egyetemi bajnokság (NCAA) mintájára épül, annak szabályai szerint játszunk mi is.

– Kik ellen szoktatok játszani?

– El-ellátogatunk Kolozsvárra, az ottani, hazai bajnokságban játszó együtteshez, amely játékosaival közös edzéseket is szoktunk végezni. Ők kétszer nyerték meg a román bajnokságot, és nagyon szívesen segítenek bárkinek, akik érdeklődnek a sportág iránt és tanulni akarnak. Van egy mexikói edzőjük, aki Kolozsvárra nősült, jó szakember. Mind tőle, mind a kolozsvári játékosoktól nagyon sokat tanultunk.

– Romániában mely városoknak vannak amerikai futballcsapatai?

– Romániában 13 csapat van: Bukarestben 5 együttes – Warriors, Rebels, Wolverines, Predators, Dacians–, akkor van a Konstancai Sharks, a Prahovai Thunders, a Resicabányai Locomotives, a Temesvári Timisoara 89-ers, a Kolozsvári Crusaders, a Nagyváradi Stars, a Nagybányai Miners és mi, a Mureş Monsters. Reméljük, hogy a csapatok létszáma növekedni fog a jövőben.

Share Button
Ennyien olvasták: 584

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.