Központ
2020. november 30. hétfő, András, Andor

Védekezés és gyors indítás alapján fog játszani a BC Mures

Központ augusztus 29, 2012 Sport

barniVédekezés és gyors indítás alapján fog játszani a BC Mures

A szovátai edzőtábor után kerestük meg Szászgáspár Barnabást, a marosvásárhelyi BC Mures másodedzőjét, aki az átépítés alatt álló együttes jelenéről, jövőjéről szólt.

–  Ismeretes, Szrecsko Szekulovics, a csapat vezetőedzője a nyár folyamán újabb egy évre írt alá, s maradt Szászgáspár Barnabás, a csapat egyik kedvenc, hajdani játékosa is.  Azt tervezik, megváltoztatják a vásárhelyi kosárlabdaéletet. Mik az új hírek a BC Mures háza tájáról?

– Mindenki tudja, hogy egy más, új úton halad az együttes, egy más stílust dolgozunk ki, más játékfelfogást gondolt el a vezetőség (Cornel Lungu elnök, Peti András alelnök és Bruno Roschnafsky sportmenedzser), ami kedvező lehet az együttesre nézve.

Szekulovics a tavaly mást játszatott a csapattal, s most, hogy hosszabbított, az ő felfogása szerint építi újra a csapatot, amely inkább európai stílusra fog alapozni, azaz védekezés és gyors indítás elve szerint fogunk játszani. Ez nem jelenti azt, hogy nem lesz látványos kosárlabda, de ez a stílus eredményesebb lesz, hiszen sokkal iramosabb lesz a játék. A játékosok nagy része is kicserélődött, sok idősebb kosaras távozott az együttestől, helyükbe fiatalabb, de kellő tapasztalattal rendelkező hazai és külföldi kosárlabdázók kerültek.

– Kik lesznek az együttes alapjátékosai?

–  Liviu Dumitru lesz a csapatkapitány, ő már három éve tagja az együttesnek. Emellett a vezetőedző olyan játékosokra fog alapozni, akiket már korábbról ismert, és ami a legfontosabb, hogy a kiszemeltek könnyen beilleszkedjenek az általa elképzelt játékstílusba. Úgy vélem, Dumitru mellett fontos játékosunk lesz Baczó Balázs, Radu Paliciuc, Borsa Alin, Daniel Tudosa is, de Ciric, Peciukas, Balaban, Ceskovic, Cuic, vagy Tudor Jucan is meghatározó szerepet tölthetnek be az együttesben, akiktől idővel jó eredményeket várunk. Eddig csak feltételes módban beszéltek arról, hogy esetleg egy második beállóssal is kiegészítsük a keretet, az elképzelés azonban egyre jobban körvonalazódik, a csapat valószínűleg kiegészül egy hatodik idegenlégióssal is, akit a center posztra szerződtetnénk.

– Az, hogy jelenleg kevesebb tapasztalt játékosa van az együttesnek, mint az előző bajnoki idényben, nem okoz majd gondot, nem gátolja majd az eredményességet?

– A rövidtávú célkitűzések elérését nehezen lehet megvalósítani, ami negatívan befolyásolhatja a játékosok lelkiállapotát, játékkedvét. A jelenlegi vezetőség próbál közös nevezőre jutni az együttes befektetőivel, hogy több türelmük legyen, ameddig a jelenlegi, hosszabb távú munkánk gyümölcse beérik, hiszen a türelmetlenség csak visszavetheti a munkát. Mi, edzők bízunk a játékosokban, és hosszú távra tervezünk.  

Az előző bajnoki évadban, az együttes több rutinos játékosa bizonyos sztárallűröket vett fel, ami meglátszott a játékukon is, erre ezen túl nem kerülhet sor.

A vezetőség mind olyan játékosokat hozott, akik eddig, bárhol játszottak, bizonyítottak és biztosak vagyunk benne, hogy mindent kiadnak magukból a mérkőzések során, s még ha ki is kapnak, de emelt fővel hagyják majd el a játékteret.

– Milyen barátságos mérkőzéseket fog játszani a BC Mures a bajnokság kezdetéig?

– Augusztus 6-án gyűlt össze a csapat, augusztus 13-20-a között Szovátán voltunk edzőtáborban, ahol főleg a fizikai felkészülésre összpontosítottunk, de gyakoroltunk teremben is. Augusztus 23-24-én Kolozsváron játszottunk kettős, hasznos felkészítő mérkőzést a helyi U Mobilteco ellen.

Augusztus 30. és szeptember 1-je között a vásárhelyi Sportcsarnokban kerül sor a Maros-kupa küzdelmeire, ahol a házigazda együttesen kívül még ott lesz a CSM Bukarest, a CSM Nagyvárad és a CSU Nagyszeben is. Csapatunk csütörtökön, augusztus 30-án 20 órától a CSU Nagyszeben, pénteken, augusztus 31-én ugyancsak 20 órától a CSM Nagyvárad ellen, míg szeptember 1-jén 19 órai kezdettel a CSM Bukarest ellen lép majd pályára.

Szeptember 9-én és 10-én kettős felkészítő mérkőzést játszunk a csíkszeredai Perla Harghitei csapatával, majd szeptember 14-16. között Körmenden veszünk részt egy rangos nemzetközi kosárlabda tornán, aztán szeptember 22-én az együttes a nagyszebeni CSU ellen lép pályára, ugyancsak felkészítő mérkőzésen, majd szeptember 25-én, a BC Mures a Románia-kupában lesz érdekelt.

– A minőségi kosárlabdára mindig éhes, de ugyanakkor önfeledten szurkoló vásárhelyi közönségtől mit vár el az új szezonban is Szászgáspár Barnabás?

– A helyi közönségnek sokat köszönhetünk, jóban-rosszban mindig a csapat mellett voltak és remélem, ezután is mellettünk lesznek. Én, személy szerint sok bíztatást, tapsot kaptam tőlük hajdanán, amiért mindig is hálás vagyok nekik.

Igaz, az utóbbi hónapokban kicsit adósak maradtunk a szurkolókkal szemben, de gondolom, ha részükről is meglesz a kellő türelem, mivel a csapatépítés nem gyors folyamat, akkor jó játékkal tudjuk meghálálni az együttes,, hatodik játékosának” a nagyon fontos bíztatást.

Ami a legfontosabb, hogy ezután is legyenek teltházas mérkőzések, maradjon meg a kosárlabda varázsa városunkban, ezután is eredményes, szép játékban legyen részük a mindig lelkes szurkolóinknak. Igaz, utóbbiról nekünk kell gondoskodnunk…

Share Button
Ennyien olvasták: 523

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.