Központ
2020. november 23. hétfő, Kelemen, Klementina

Verzár Sándor-emlékverseny

Központ december 2, 2011 Sport

ImolaVerzár Sándor-emlékverseny

November 27-én vasárnap, az ISK Marosvásárhely asztalitenisz együttese, újabb kettős verseny házigazdája volt a Sportcsarnokban, ahol a Verzár Sándor-emlékversennyel egybekötve szervezték meg az Eurórégiós torna  fordulóját. Az eseményről az egykori sikeres asztaliteniszező, Ungvári (szül. Gálfi) Imola mesélt a Központnak.

 

– Milyen városok asztaliteniszezői voltak jelen az emlékversennyel egybekötött tornán?

– Nagy jelentőségű sporteseménynek tartjuk a Verzár Sándor-emlékversenyt, hiszen már hagyományossá vált Marosvásárhelyen, és évente megrendezhetjük. Most az Eurórégiós asztalitenisz torna egyik állomásaként, városunkban került sorra, így a két eseményt egy alkalommal szervezhettük meg. Az Eurórégiós torna előző állomásai Zilah, Beszterce, Sepsiszentgyörgy voltak, majd december 19-én Székelyudvarhely lesz a házigazdája. Először Zilahon rendezték meg, mivel a zilahi kollegánk volt a torna indítványozója. A mai versenyen jelen volt Zilah, Medgyes, Sepsiszentgyörgy, Beszterce, Kolozsvár, Nagykároly, Kézdivásárhely, Szatmárnémeti, Szilágycseh, Székelyudvarhely, Ludas és Marosvásárhely mintegy 150 lány meg fiú asztaliteniszezője.

– Kik azok a tehetséges és ugyanakkor ígéretes marosvásárhelyi sportolók, akik részt vettek a rendezvényen?

– Szerencsére van néhány ügyes helyi asztaliteniszező gyerek, akiről már hallottunk, akik kiváló eredményeket értek el mind hazai, mind nemzetközi szinten, s akik szép jövő, sportkarrier előtt állnak. Sok nevet említhetnék itt meg, de a legügyesebbek közé tartozik a 11-13 éves korcsoportú lánymezőnyből Fehér Orsolya, a 8-10 évesek mezőnyéből Varga Krisztina, majd Fischer Anna, míg a 11-13 éves korcsoportú fiúmezőnyből megemlíthetem Dániel Zsombort, de ügyes asztaliteniszező Kiss Zoltán, Máthé Mátyás és Oroszlán Richárd is.

– Neked mint egykori asztaliteniszezőnek, jelenlegi edzőnek, mennyire könnyű, illetve mennyire nehéz gyerekekkel dolgozni, főleg akkor, ha az edzések, mérkőzések alatt vesztésre állnak egy szoros meccs során?

–Egyáltalán nem könnyű, hiszen én edzői szemmel, először is másképp látom a mérkőzéseket. Belsőleg nehéz, hiszen több gyerekkel dolgozunk, én is nagyon átélem a meccseket, velük kesergek a vereségek után, de szintén velük örvendek a győzelmek után. Egyáltalán nem szabad kimutatnom előttük, ha ideges vagyok, a vesztésre álló mérkőzések során is bíztatnom, kell őket, pszichikailag hatnom kell rájuk.


– 1995-ben tagja voltál a marosvásárhelyi ISK lánycsapatának (Vaida Cornelia, Balas Lucia, Gálfi Imola), mellyel jogot szereztetek az első osztályban való szereplésre. Aztán 1996-ban, 16 éves voltál akkor, elnyertétek a szakszövetség kupáját, majd 1998-ban az ISK lánycsapatának tagjaként az osztályozó tornán második helyen végeztetek. Ügyes, tehetséges generáció tagjaként 1999-ben, amikor az asztalitenisz hanyatlásnak indult Marosvásárhelyen, te is elkerültél innen, a Spartac Bukarestnél folytattad pályafutásod. Jelenleg is hasonló a helyzet, hiszen főleg az anyagiak hiánya miatt, az évek során számos tehetséges asztaliteniszező elkerült városunkból. Felbukkannak mint tehetségek, kiformálódnak az itteni edzők kezei alatt, majd mások aratják le a több évi munka gyümölcsét. Erről mi a véleményed?


–Nagyon szomorú dolog olyan szempontból, hogy bizonyos korig neveljük, tanítjuk, formáljuk őket, majd más klubokban érnek el jó eredményeket. A jelenlegi körülmények között ezt a folyamatot nem lehet megállítani. Ez sajnos nem újdonság, de van a dolognak egy pozitív oldala is, mégpedig az, hogy máshol, más egyesületeknél, központokban jobban felkészülhetnek, ami a legfontosabb tényező a sikerek eléréséhez. Örvendetes dolognak számít az is, hogy az ISK-ban jelenleg öt ping-pong asztalon edzhetnek a gyerekek, hiszen régebben nem volt ennyi.

– Lányod, a mindössze 6 éves Evelin is az anyuka nyomdokain halad, ügyesen kezeli az ütővel a celluloid labdát. Te hogyan látod őt edzői szemmel?

–Egy éve komolyan jár edzésekre, szeret játszani. Úgy látszik, van tehetség benne, viszont idővel válik el, hogy mennyire lesz sikeres. De egyáltalán nem könnyű, ha saját gyereked kell edzened.


gyerekek

 

A Verzár Sándor-emlékversenyen jelen volt a marosvásárhelyi asztalitenisz jelenlegi legkiválóbb, legtehetségesebb és legsikeresebb képviselője is, a 16 éves Szőcs Bernadette, aki nemrég egy nagyon értékes bronzéremmel tért haza a bahreini ifjúsági világbajnokságról, amelyen testületileg voltak jelen a sportág nagyhatalmainak számító ázsiai versenyzők. A bahreini vb-n Szőcs Bernadette minden versenyszámban indult, a legjobban azonban a női párosban szerepelt, ahol Irina Ciobanu partnerével az elődöntőig jutott. Ők voltak ketten azok az európai versenyzők, akik érmet szereztek az idéni, ifjúsági asztalitenisz világbajnokságon, ahol taroltak a kínai meg japán versenyzők. A népszerű és roppant kedves Berninek – aki egyébként Románia felnőtt válogatottjának is tagja már –, jó esélye van ott lenni Londonban az olimpián, de a két következő évben is még ifjúságiként vehet részt a versenyeken.

A rendezvényen készségesen állt a lencse elé a helyi asztalitenisz jelenlegi egyik nagy tehetségével, a 13 éves Fehér Orsolyával és a jövő ígéretes asztaliteniszezőjével, a mindössze 6 éves Ungvári Evelinnel együtt. 

Bernadette a Németországban versenyző Hunor bátyjával már több alkalommal is diadalmaskodott (még párosban is) a Verzár Sándor-emlékverseny korábbi rendezvényein. A verseny napján Berni szüleivel visszautazott a besztercei olimpiai központba, ahol felkészül, és középiskolai tanulmányait is végzi.

Share Button
Ennyien olvasták: 784

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.