Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

Viorel Sălceanu, az összekötő kapocs a játékosok és a vezetőedző között

Czimbalmos Ferenc-Attila január 26, 2017 Sport

A Sirius KK felnőtt csapatának másodedzője, a 27 éves Viorel Sălceanu sportegyetemet végzett Marosvásárhelyen. Néhány évvel korábban, másodéves egyetemistaként került a klubhoz, ahol egykoron különböző korosztályos csapatokat edzett, aztán a felnőtt csapat másodedzője lett. A minap egy hazai mérkőzés után vallott arról, hogy mennyire fontos egy másodedző tevékenysége a csapaton belül.


– Hogyan értékeled az együttes idénybeli eddigi teljesítményét?
– Balul kezdődött számunkra a 2016-2017-es idény, mivel több mérkőzésen vereséget szenvedtünk. Idővel, néhány győzelemnek köszönhetően, sikerült felzárkóznunk: miután Sepsiszentgyörgyön a bajnok Sepsi otthonában jól teljesítettünk, Kolozsvárt legyőztük hazai pályán, majd kettős győzelmet arattunk a Jászvásári Politehnica ellen, és bejutottunk a Román Kupa nyolcaddöntőjébe. Látszott a játékon, hogy az együttes jobban teljesített, mint a bajnokság elején, ugyanakkor bosszantó, hogy a gyengébb képességű együttesek ellen nyújtunk gyengébb teljesítményt, mint például az Alexandria ellen.

– Az, hogy a Sirius KK felnőtt csapatának játékosai összeszokottabban játszanak most, mint a bajnokság elején, minek köszönhető?
– Már huzamosabb ideje együtt edzenek és játszanak a lányok, néhányan közülük együtt laknak, így együtt töltik a nap nagy részét, ami sokat számít, hiszen minden szempontból megismerik egymást. Sok edzés után már mindenikük tudja, hogy ki képes a jobb oldalon jobb, vagy balkézzel biztosabban átvenni a labdát, vagy fordítva. Ezek fontos dolgok egy kosárlabdacsapaton belül, de bármely csapat játékosai, miután jól összeszoknak, csak azután nyújtanak jobb teljesítményt a pályán.

– Te már jó ideje a Sirius KK másodedzője vagy, ahol Steff Zakariás vezetőedzőnek segítesz. Miben különbözik egy másodedző tevékenysége a vezetőedzőjétől?
– Én közelebb állok a játékosokhoz, mint a vezetőedző. A lányok hozzám jönnek a problémákkal, a kérésekkel, amiket majd megbeszélünk Zakariással. Az ifjúsági szintű játékosokkal is olyan közeli, professzionális kapcsolatba kerültem, hogy néhányukról szinte többet tudtam, mint a szüleik. Tulajdonképpen én egy összekötő kapocs vagyok a játékosok és az edző között.

– Nem zavaró, hogy ilyen korán kerülsz kapcsolatba velük?
– Dehogy! Tulajdonképpen ők az én húgaim! Nagyon közeli, családias kapcsolat van köztünk. Én bármit megbeszélhetek velük, bárhová mehetek velük, és bármiben segíthetek nekik, ezért a véleményemre is adnak.

– Mennyire nehéz neked lányokkal dolgozni, lányok közt lenni nap mint nap?
– Nem kell a dolgokat összetéveszteni. Ők is, én is profi módon fogjuk fel az egészet, tudják jól, hogy én a javukat akarom. A 16-18 év közötti lányok nőiességükkel próbálnak hatni rád, hiszen ez a természetük, nem szándékosan teszik. Felső szinten már céltudatosabbak, jobban mérlegelik a lehetőségeiket.

– Nemcsak a lányokkal jó a kapcsolatod, Steff Zakariás vezetőedzővel is szót értesz. Erről mi a véleményed?
– Mint említettem, minden csapattal kapcsolatos dolgot megbeszélek Zakival, tiszteljük egymást, sikerül közös nevezőre jutnunk az együttessel kapcsolatosan, és sokszor közös döntéseket hozunk a csapat érdekében. Mindketten a vezetőség támogatásában részesülünk, ami nagyon fontos.

– Tudom, hogy nem edztél eddig fiúkat, de szerinted nehezebb lányokkal dolgozni?
– Gondolom, hogy igen. Kiskorban a lányok inkább azért mennek csapatsportot űzni, mert ott játszik a barátnőjük, szomszédjuk stb., ők inkább szórakozásból sportolnak. A fiúk az elején szégyenlősebbek, de idővel harcosabbak lesznek, mint a lányok, így később a versengés is kiélezettebb náluk. Általában felnőtt korban is többet kell unszolni, biztatni a lányokat, mint a fiúkat.

– A román bajnokságban a külföldi játékosok mennyivel profibbak, mint a hazai játékosok?
– Például a Sirius jelenlegi amerikai játékosai igazi professzionisták, hiszen már néhány éve Európában játszanak. Ők céltudatosak, segítenek csapattársaikon mind az edzéseken, mind a mérkőzéseken, amiként a pályán kívül is. Teonia Mc Cune az első évét tölti Marosvásárhelyen, de ő is kezdi megszokni, viszont Cherise Michelle Daniel, a csapatkapitány, már hetedik éve játszik Európában, Lauren Gregory és Tear’a Laudermill tapasztalata is sokat számít a csapaton belül.

– Sajnos nagyon kevesen látogatnak ki a hazai női kosárlabda mérkőzésekre. Miért?
– A női kosárlabda színvonala gyengébb Romániában, mint a férfi kosárlabdáé, ahol látványosabb a játék. Szerintem marketing szempontjából kellene segíteni a női kosárlabdán…

– Mit üzensz a Sirius felnőtt csapata lányainak?
– Azt, hogy kövessenek minden labdát úgy, mintha a nevük lenne ráírva

Share Button
Ennyien olvasták: 1090

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.