Központ
2020. július 03. péntek, Kornél, Soma

Visszatérés a gyökerekhez

Czimbalmos Ferenc-Attila július 13, 2017 Sport

Ferenczi – Bakó család

A marosvásárhelyi születésű, de jelenleg Budapesten élő 53 éves Ferenczi-Bakó József egykoron szülővárosában futballozott az ASA egyik korosztályos csapatában, majd az Ilefornál, a megyei bajnokságban folytatta, aztán évekig levezetésképpen kispályázott az Ajax együttesénél.

A rendszerváltás után családostól kitelepedett Magyarországra, majd leánya, Anett Vancouverbe meghívást kapott egy tenisz akadémiára, ahová őt családja is követte. Rövid kanadai kitérés után jelenleg újra Budapesten élnek, ahol József egy marosvásárhelyi cég kereskedelmi képviseletét látja el, és alkalomadtán labdarúgó fiuknak, Márknak szurkol.

Az ASA és az Ilefor játékosa volt

– Mint értesültem, egykoron ön is labdarúgó volt Marosvásárhelyen. Hol futballozott?
– A sportiskolánál kezdtem, ahol Mircea Lăpădătescu meg Szász Károly voltak az edzőim. A sportiskolától az ASA egyik korosztályos együttesében folytattam, de akkor kellemetlen helyzetben voltam, mivel a Faipari Líceumban, ahol mechanikai szakon tanultam, és délutánonként voltak az óráink, nem sikerült a korosztályos együttessel edzenem. Ezért délelőtt a kisebb korosztályos alakulattal gyakoroltam, így rendre kimaradtam a kezdőcsapatból. Érettségi után az Ileforhoz igazoltam, ahol többek között Márton Géza, Szász József, Bangyász Feri is csapattársam volt. Idővel sajnos sárgaságos lettem, így kénytelen voltam abbahagyni a futballt. Pedig visszaemlékszem, hogy a leg­első mérkőzésen, egy Lemnarul elleni kupatalálkozón középpályásként két gólt lőttem, így nyertünk 3-1-re.

– Még futballozott valahol?
– Utána csak kispályáztam, a víkendtelepi bajnokságban mai napig létező, Uță Sándor által edzett Ajax csapatánál nyolc évet. A rendszerváltás után a feleségemmel kitelepedtünk Magyarországra, ott többek közt az MTK, Ikarus BSE, a Hungarian Talents FC, a Rákosmenti Községi SK együtteseinél is játszottam az öregfiúk I. osztályában Budapesten, de a kanadai tartózkodásunk során sem hagytam abba a focit.
1990-ben telepedtek ki Magyarországra, de Kanadában is laktak

– Miért telepedtek ki Magyarországra?
– Mi még a kommunizmus utolsó éveiben elindítottuk a Magyarországra való kitelepedésünk iratait, amiket meg is kaptunk, de decemberben, a forradalom után mégis itt maradtunk. A márciusi események napjaiban én is az utcán voltam a feleségemmel, ami komoly nyomot hagyott az emlékezetünkben, így nem akartam, hogy idővel a gyerekeim majd szenvedjenek, ezért mégis a kitelepedést választottuk, így1990 márciusa végén hivatalosan kitelepedtünk Magyarországra.

– Ott mivel foglalkozott?
– Magánvállalkozó voltam, belsőépítészettel, üzletberendezéseknek a tervezésével és gyártásával foglalkoztam 2008-ig, aztán 6 hónapra kimentünk a kanadai Vancouverbe, mivel a lányom kapott lehetőséget egy kanadai teniszakadémiától, hogy ott fejlődjön, teniszezzen. Én kint is fociztam magyar és horvát közösségek együtteseiben. Időközben családostól visszajöttünk Magyarországra, eladtam a cégemet, és más vállalkozásba kezdtem, de maradtam a sport terén.

– Kérem, meséljen többet erről…
– Az MTK Budapesti FC egyik korábbi játékosával, K. Imrével – aki hét évet futballozott Görögországban –, megvettük az RKSK (Rákosmenti Községi Sport Kör) sportegyesületet a sportbázissal együtt. Három év alatt a BLASZ II.-ből (Budapesti Labdarúgó Szövetség), azaz megye II-ből feljutottunk az NB III-ba, ahol jelenleg is szerepel a csapat.

Lánya teniszezik, fia futballozik

– Említette, hogy lánya meg fia is sportol. Milyen sportágban jeleskednek?
– A gyerekeink már Budapesten születtek. Lányom, a 25 éves Anett Pesten, a Metro RSC egyesületnél teniszezett, aztán Kanadában sikeresen folytatta, hiszen 16 éves korában egyéniben és párosban is megnyerte a Vancouveri Teniszbajnokságot, majd 2010-ben Magyarországon második lett az U18-as kategóriában. MiutánVancouverben diadalmaskodott, felfigyeltek rá különböző egyetemek, és rengeteg ajánlatot kapott. Utólag a Las Vegas (UNLV) mellett döntöttünk, ahol szállodamenedzsmentet tanult, nem volt könnyű neki, hiszen a sport mellett tanulnia is kellett. Idővel 25 évesen a mesterképzését New Yorkban, a Wagner Universityn folytatta, ahol dolgozik is pénzügyisként.

– Amerikában a tehetséges és későbbi sikeres sportolók az egyetemi bajnokságokból kerülnek ki…
– Valóban így van, az egyetemek között nagy a versengés, ösztöndíjat ajánlanak fel a jó sportolóknak, ebben az esetben a sportoló aláír egy szerződést, és nem indulhat pénzdíjas, azaz profi versenyeken. De az egyetem átvállalja az évi 35.000-50.000 dolláros tandíjat, tehát a sportoló ingyen tanulhat az egyetemen, edzésekre jár és minden hétvégén versenyeken vesz részt az egyetemek között, ahol nagy a versengés. Amerika akkora ország, hogy ott nincs úgynevezett kontinensbajnokság, hiszen az egyetemek között vannak kemény bajnokságok, és minden sportoló az egyetemi megmérettetésekből válik profi sportolóvá. Oda járnak a játékosmegfigyelők és válogatják ki a legjobbakat.

– A fia hol sportol?
– 19 éves fiam, Márk a labdarúgást választotta. Ő tagja volt a Vasas Kubala Akadémiának, az MTK Sándor Károly Labdarúgó Akadémiájának, de a Ferencvárosban is futballozott. A Fradinál töltött időszak alatt sérülés miatt nyolc hónapig nem játszhatott. Idővel ő is szerződést írt alá a nyugat-virginiai Salem International egyetemmel, július végén utazik oda. Itt említeném meg, hogy az ottani focicsapatnak az edzője nem más, mint a romániai illetőségű Florin Marton, aki több amerikai egyetemi labdarúgó-csapat vezetőedzője volt egykoron. Ez csupán egy véletlen, de ez is bizonyítja, hogy mindig visszatérünk a gyökerekhez.

– Jelenleg ön mivel foglalkozik?
– Egy marosvásárhelyi cégnek, az Adams Visionnak vagyok Magyarországon a kereskedelmi képviselője. Ez a cég táplálékkiegészítők, vitaminok, étrendkiegészítők készítésével és forgalmazásával foglalkozik. Egyébként egy éve vállaltam el ezt a munkát azért is, mert kihívásnak éreztem. Itt szeretném megjegyezni, hogy a feleségem, Enikő – aki szintén marosvásárhelyi –, 2009 óta azon tehetséges sportoló gyerekeknek az angol vizsgákra való felkészítésével foglalkozik, akiknek amerikai egyetemi ösztöndíjakat is közvetít.

Share Button
Ennyien olvasták: 1220

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.