Központ
2020. szeptember 26. szombat, Jusztina

Még mindig az ASA-ról: Andrei végül Andrásnak bizonyult

Szentgyörgyi László február 13, 2015 Tizenegyes

A tegnapi bejegyzést figyelmesen olvasók számára feltűnhetett, hogy az egykori vásárhelyi nagy csapat játékosállományát zömében helyi és környékbeli magyar fiatalok alkották, alig volt köztük más vidékről származó.

asa-1975

A pontosság kedvéért azért nem árt, ha elmondjuk: bizony igen nagy gondot jelentett a csapat vezetőinek, különösen a szakmai stábank, hogy folyamatosan „egészségtelenek” voltak az etnikai arányok. Ezen úgy próbáltak javítani, hogy – a hadsereghez tartozó klubról lévén szó – a nélkülözhetetlen magyar nemzetiségű focisták mellé sorkatonai szolgálatukat töltő román fiatalokat hoztak, velül töltötték fel a keretet, javítván ezáltal az etnikai arányokon.

Hogy mennyire komolyan vették a fenti utasításokat, azt jól bizonyítja a tény, hogy az ifjúsági csapatok bajnoki meccsei előtt a klub vezetői – mindnyájan katonatisztek – rendre elkérték a bírói íveket, s alaposan ellenőrízték, etnikai szempontből kiegyensúlyozott-e a csapat összeállítása.

És a végére egy, az akkori viszonyokat igen jól illusztráló történet. Mureşan visszavonulása után a csapatnak egy gólerős középcsatárra volt szüksége, az edzők előbb Rozsnyaival, majd Gergellyel próbálkoztak, de az ezredesek megakadályozták, hogy újabb magyar játékost igazoljanak. Aztán következett az újabb javaslat: Fanici, akit Maroshévízről csábítottak Vásárhelyre, s akinek a neve is jól hangzott. Az igazán nagy meglepetés akkor érte a vezetőket, amikor kiderült: Fanici-ban nem Andreit, hanem Andrást tisztelhetik.

Share Button
Ennyien olvasták: 780

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.