Központ
2020. július 11. szombat, Nóra, Lili

Újabb könyv az Aranycsapatról

Szentgyörgyi László február 10, 2015 Tizenegyes

Buzánszky Jenő születésének kilencvenedik évfordulójára kerül a boltokba a legendás magyar Aranycsapat tárgyi emlékeit különleges, újszerű módon feldolgozó Kincseskönyv – adja hírül a sportgéza.hu portál. A számos relikviát – fotókat, belépőjegyeket, műsorfüzeteket, képeslapokat, autogramkártyákat – tartalmazó könyv a Twister Media kiadásában jelenik meg.

Aranycsapat

Az Aranycsapat: az 1950-től 1956-ig együtt játszó, és 1954 júliusáig veretlen magyar labdarúgó válogatott. A legendás felállásban – Grosics, Buzánszky, Lóránt, Lantos, Hidegkuti, Bozsik, Zakariás, Budai II, Kocsis, Puskás, Czibor – négyszer lépett pályára, köztük az angolok elleni 6:3-as meccsen is. Ebben a periódusban hivatalos válogatott meccsen mások mellett játszottak még: Börzsei, Csordás, Dalnoki, Egresi, Fenyvesi, Gellér, Henni, Kárpáti, Keszthelyi, Palotás, Szojka, Szusza, Tichy is.

A magyar csapat sikerének titika, hogy Sebes Gusztáv szövetségi kapitány forradalmasította az akkori focit, olyan játékrendben küldte pályára a csapatot, amely évtizedekig mintául szolgált: a fedezet Zakariást visszavonta a védelembe, a középcsatár Hidegkutit pedig a középpályára, ágy az akkor szokásos 3-2-5 helyett a 4-2-4, avagy a manpság használt változat szerint 4-4-2-es hadrendet alkalmazva megvalósították a totális futballt.

Share Button
Ennyien olvasták: 902

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.