Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

100 éve született Ipó László

Központ március 10, 2011 Egyéb kategória

100 éve született Ipó László

 Ipo

Ipó László festményeiből nyílt kiállítás múlt pénteken a Kultúrpalota kiállítótermében. Az esemény hármas évfordulót ünnepel: 100 éve született a neves erdélyi képzőművész, muzsikus és költő, továbbá idén van halálának 20. évfordulója, valamint 16 éve működik az Ipó László Alapítvány.

 A tárlat házigazdája, Bandi Kati, a Romániai Képzőművészek Országos Szövetsége Maros Megyei Fiókjának nevében köszöntötte a szép számban megjelent közönséget. A textilművész hangsúlyozta: mivel a tárlat egy érzelmi töltetű ünnep, nem érzi sem tisztének, sem helyénvalónak a festmények kritikai elemzését. Majd átadta a szót a művész fiának, ifj. Ipó Lászlónak, aki elmondta, két napja még korántsem volt biztos, hogy édesapja képeit kiállíthatja a helyszínen. „A művészet közelebb hozza egymáshoz a lelkeket”, mondta a művész utódja, majd így fogalmazott: „vannak dolgok, amiket pénzen nem lehet megvenni, ilyenek a tehetség, a szeretet, a hit és a művészet”. Az erdélyi realista festő életútjának fontosabb állomásait érintve, fia elmondta, azért áldozott egy vagyont édesapja emlékének ápolására, mert látta, hogy nem divat a kultúra. Egy olyan világszemlélettel kívánt szembemenni és példát mutatni, amelyben az értékek válságában a pénz győzedelmeskedik.

„A mai hármas ünnepen a Székelyföld szülöttére emlékezünk, a Nagy-Küküllő mentéről elindult és kibontakozott tehetségre, akinek az itt kiállított átfogó és reprezentatív gyűjteménye a bizonyítéka annak, hogy nem élt hiába 80 évet” – mondta Buzás Árpád kutatómérnök. Kitért arra is, hogy a festészet egyik legizgalmasabb és legnehezebb feladata a portréfestés, Ipó Lászlónak pedig szinte nincs is képe alakok nélkül, arcképei arról árulkodnak, hogy a művész be tudott férkőzni, el tudott jutni modelljei lelkének mélységéig és tehetségével maradandót alkotott.

Csegzi Sándor alpolgármester azt emelte ki, hogy kétségkívül maradandó érték, ami a falakra felkerült, de érték az a küzdelem is, ahogyan ifj. Ipó László dolgozik, küzd azért, hogy a munkák a közönség elé tárulhassanak. Majd azt a gondolatot is megosztotta a jelenlevőkkel, hogy művészethez értő, művészetpártoló társaságban már felvetődött annak a kérdése, hogy Marosvásárhely kapcsán nem lehet-e képzőművészeti iskoláról beszélni. Ugyanis a város történetének egy bizonyos korszakáról elmondható, figyelembe véve a művészeti oktatás és termés színvonalát, hogy iskolát indított. Ipó László életműve pedig beleillik ennek az iskolának a képébe: ecsete, képzelete és munkássága miatt része volt annak a marosvásárhelyi kulturális életnek, amely nagyon sok neves alkotót indított útjára. Végül városvezetői kötelességének nevezte az életmű utókorra hagyományozását.

Az ünnepi műsor Kecskés Csaba unitárius lelkész szentírásbeli üzenetével folytatódott, majd Bartis Ildikó színművész szavalta el Ipó László Egy mag című versét. Az est a fiatal művészek pártfogásának jegyében folytatódott: a Művészeti Iskola diákjai – Fehér Árpád, Haáz Márton, Orosz Dávid – muzsikáltak, majd Schuller Helga szavalt.


 


Share Button
Ennyien olvasták: 592

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.