Központ
2017. november 24. péntek, Emma
Helyenként felhős
Péntek
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Borús
Vasárnap
Borús

130 éve született Bartók Béla

Központ március 31, 2011 Egyéb

130 éve született Bartók Béla

 bartok_belaBartók Béla születésének 130. évfordulója alkalmából közös emlékünnepélyt szervezett az Erdélyi Unitárius Egyház, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Maros megyei szervezete, a Lorántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesület, a Székely Színház Egyesület és a Maros Megyei Tanács. A zeneóriás emlékének vasárnap egész napos rendezvénysorozattal tisztelegtek.

 „Sokan voltunk és ez örvendetes” – foglalta egy mondatba a nap előző két állomását Kilyén Ilka előadóművész. Az emlékünnepély utolsó helyszíne a Kultúrpalota kisterme volt, ahol dr. Elekes Márta Adrienne ünnepi beszéde nyitotta az estet. A Művészeti Egyetem tanára Szabolcsi Bence zenetudós szavaival idézte meg Bartók portréját, miszerint: „végtelenül bonyolult alkotóegyénisége mélyén egyszerű és közvetlen emberség lakozott”, amit maga Bartók eképpen fogalmazott meg: „zeném álljon helyt önmagáért, műveim magyarázatára nem tartok igényt”.
A zeneszerző portréjának, életútjának vázolása után a Művészeti Líceum alsó tagozatos diákjai léptek fel – Tompa Ferenc, Simon Andrea, Bíró Zsuzsanna, Moldován Angella – és a zeneszerzőnek a Gyerme­keknek című ciklusából adtak elő darabokat. Ezután Bartha László Zsolt színművész szavalata következett, majd Borsos Edit magánénekes Ávéd Éva zongorakíséretével adott elő népdalfeldolgozásokat. Őket követte a fellépők sorában Kozma Éva hege­­dűművész játéka, majd ismé­t Ávéd Éva kísért zongorán, ezúttal Buta Árpád Attila előadását. Az ünnepélyt Kilyén Ilka szavalata zárta.
A megemlékezés reggel a Bolyai téri unitárius templomban kezdődött, ahol Ft. Bálint Benczédi Ferenc, az Erdélyi Unitárius Egyház püspöke hirdette az igét, majd ünnepi műsorra került sor: Csíky Boldizsár zeneszerző beszédét követően szavalatok, majd Bartók-művek előadása következtek.
Az ünnepély Bartók szobrának koszorúzásával folytatódott, melyet 1981-ben történt avatása óta idén először koszorúznak. A Bartók utcai szobornál dr. Csíky Csaba zeneszerző tartott emlékező beszédet. A helyszínen fellépett a Musica Humana női kamarakórus is, ezen kívül szavalatok, a zeneszerző gyűjtéséből pedig énekek hangzottak el. A koradélutáni program a szervezők részéről koszorúzással végződött.


Share Button
Ennyien olvasták: 142

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.