Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

130 éve született Bartók Béla

Központ március 31, 2011 Egyéb kategória

130 éve született Bartók Béla

 bartok_belaBartók Béla születésének 130. évfordulója alkalmából közös emlékünnepélyt szervezett az Erdélyi Unitárius Egyház, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Maros megyei szervezete, a Lorántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesület, a Székely Színház Egyesület és a Maros Megyei Tanács. A zeneóriás emlékének vasárnap egész napos rendezvénysorozattal tisztelegtek.

 „Sokan voltunk és ez örvendetes” – foglalta egy mondatba a nap előző két állomását Kilyén Ilka előadóművész. Az emlékünnepély utolsó helyszíne a Kultúrpalota kisterme volt, ahol dr. Elekes Márta Adrienne ünnepi beszéde nyitotta az estet. A Művészeti Egyetem tanára Szabolcsi Bence zenetudós szavaival idézte meg Bartók portréját, miszerint: „végtelenül bonyolult alkotóegyénisége mélyén egyszerű és közvetlen emberség lakozott”, amit maga Bartók eképpen fogalmazott meg: „zeném álljon helyt önmagáért, műveim magyarázatára nem tartok igényt”.
A zeneszerző portréjának, életútjának vázolása után a Művészeti Líceum alsó tagozatos diákjai léptek fel – Tompa Ferenc, Simon Andrea, Bíró Zsuzsanna, Moldován Angella – és a zeneszerzőnek a Gyerme­keknek című ciklusából adtak elő darabokat. Ezután Bartha László Zsolt színművész szavalata következett, majd Borsos Edit magánénekes Ávéd Éva zongorakíséretével adott elő népdalfeldolgozásokat. Őket követte a fellépők sorában Kozma Éva hege­­dűművész játéka, majd ismé­t Ávéd Éva kísért zongorán, ezúttal Buta Árpád Attila előadását. Az ünnepélyt Kilyén Ilka szavalata zárta.
A megemlékezés reggel a Bolyai téri unitárius templomban kezdődött, ahol Ft. Bálint Benczédi Ferenc, az Erdélyi Unitárius Egyház püspöke hirdette az igét, majd ünnepi műsorra került sor: Csíky Boldizsár zeneszerző beszédét követően szavalatok, majd Bartók-művek előadása következtek.
Az ünnepély Bartók szobrának koszorúzásával folytatódott, melyet 1981-ben történt avatása óta idén először koszorúznak. A Bartók utcai szobornál dr. Csíky Csaba zeneszerző tartott emlékező beszédet. A helyszínen fellépett a Musica Humana női kamarakórus is, ezen kívül szavalatok, a zeneszerző gyűjtéséből pedig énekek hangzottak el. A koradélutáni program a szervezők részéről koszorúzással végződött.


Share Button
Ennyien olvasták: 290

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.