Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

’90 márciusának áldozataira emlékeztek

Központ március 24, 2011 Egyéb kategória

’90 márciusának áldozataira emlékeztek. Hogy a történelem kereke soha ne forduljon vissza

 fekete_marciusMarosvásárhely fekete márciusának áldozataira emlékezett szombat délelőtt az RMDSZ vezetősége: Kelemen Hunor szövetségi elnök, Markó Béla kormányfő-helyettes, Nagy Zoltán, a Szövetségi Elnöki Iroda vezetője. A több mint tíz éve létrehozott Szolidaritási Alapból idén is átnyújtották az áldozatok hozzátartozóinak, valamint az események kárvallottjainak járó támogatást. A gesztussal a szövetség nem csak a jelenlévők, hanem a számtalan névtelen áldozat előtt is tisztelgett, mindazokért, akiket a marosvásárhelyi események során bántalmaztak.

 „1990-ben, nem sokkal a ’89-es forradalom után, a romániai magyarokban is felébredt a szabadságban való hit, az a remény, hogy eljött az új, szabad élet. Itt, Marosvásárhelyen, de máshol is, pillanatok alatt bebizonyosodott, hogy ezt a reményt zárójelbe tehetjük. Ebben a városban egyetlen magyar felirat miatt lángba borult minden, magyarok és románok csaptak össze, néhány nap alatt több ezres tömeg állt szemtől-szembe. A szabadságba vetett hit, a remény szertefoszlott. Az erdélyi magyarokon eluralkodott a bizonytalanság, kétségessé vált, hogy otthont tudunk-e találni szülőföldünkön, megőrizhetjük-e nyelvünket, kultúránkat, hagyományainkat. A fekete március a mi szabadságharcunknak a része és erre minden évben emlékeznünk kell” – elevenítette fel a huszonegy évvel ezelőtt történteket a szövetségi elnök. Kifejtette, az emlékezés nem csak tiszteletadás, azért is szükséges, hogy soha többé ne ismétlődhessen meg, hogy románok és magyarok valakik által felszítva, manipulálva egymásnak essenek.
Markó Béla miniszterelnök-helyettes is a történelem visszaidézésének fontosságát hangsúlyozta: „Emlékeznünk kell az áldozatokra és az események kárvallottjaira, mindazokra, akik nem hagyták, hogy a magyar közösséget megfélemlítsék, és szembefordultak a támadókkal. Emlékeznünk kell azért is, hogy a történelem ne legyen visszafordítható, és hogy mindez többé soha ne ismétlődhessen meg”. Felhívta a figyelmet, a történelem csak akkor lesz visszafordíthatatlan, ha helyesen vonjuk le a tanulságokat, és felelősen viszonyulunk mindahhoz, ami körülöttünk történik.
Az RMDSZ vezetői a Bernády Házban nyújtották át a marosvásárhelyi márciusi események során elhunyt Kiss Zoltán hozzátartozójának, Kiss Zoltánnénak, valamint a sokévi börtönre ítélt és bántalmazott Cseresznyés Pálnak, Szabadi Ferencnek, illetve Juhász Ilonának a támogatást, amelyet a szövetség a 2000-ben létrehozott Szolidaritási Alapból fedez minden évben.
Megemlékeztek továbbá Sütő Andrásról, aki az 1990-es események során a marosvásárhelyi RMDSZ-székház elleni támadásban maga is súlyos sérüléseket szenvedett: az RMDSZ vezetői szombat délelőtt koszorút helyeztek el Sütő András sírjánál a református temetőben.


Share Button
Ennyien olvasták: 277

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.