Központ
2017. december 18. hétfő, Auguszta
Helyenként felhős
Hétfő
Helyenként felhős
Jórészt felhős
Holnap
Jórészt felhős
Jórészt felhős
Szerda
Jórészt felhős

’90 márciusának áldozataira emlékeztek

Központ március 24, 2011 Egyéb

’90 márciusának áldozataira emlékeztek. Hogy a történelem kereke soha ne forduljon vissza

 fekete_marciusMarosvásárhely fekete márciusának áldozataira emlékezett szombat délelőtt az RMDSZ vezetősége: Kelemen Hunor szövetségi elnök, Markó Béla kormányfő-helyettes, Nagy Zoltán, a Szövetségi Elnöki Iroda vezetője. A több mint tíz éve létrehozott Szolidaritási Alapból idén is átnyújtották az áldozatok hozzátartozóinak, valamint az események kárvallottjainak járó támogatást. A gesztussal a szövetség nem csak a jelenlévők, hanem a számtalan névtelen áldozat előtt is tisztelgett, mindazokért, akiket a marosvásárhelyi események során bántalmaztak.

 „1990-ben, nem sokkal a ’89-es forradalom után, a romániai magyarokban is felébredt a szabadságban való hit, az a remény, hogy eljött az új, szabad élet. Itt, Marosvásárhelyen, de máshol is, pillanatok alatt bebizonyosodott, hogy ezt a reményt zárójelbe tehetjük. Ebben a városban egyetlen magyar felirat miatt lángba borult minden, magyarok és románok csaptak össze, néhány nap alatt több ezres tömeg állt szemtől-szembe. A szabadságba vetett hit, a remény szertefoszlott. Az erdélyi magyarokon eluralkodott a bizonytalanság, kétségessé vált, hogy otthont tudunk-e találni szülőföldünkön, megőrizhetjük-e nyelvünket, kultúránkat, hagyományainkat. A fekete március a mi szabadságharcunknak a része és erre minden évben emlékeznünk kell” – elevenítette fel a huszonegy évvel ezelőtt történteket a szövetségi elnök. Kifejtette, az emlékezés nem csak tiszteletadás, azért is szükséges, hogy soha többé ne ismétlődhessen meg, hogy románok és magyarok valakik által felszítva, manipulálva egymásnak essenek.
Markó Béla miniszterelnök-helyettes is a történelem visszaidézésének fontosságát hangsúlyozta: „Emlékeznünk kell az áldozatokra és az események kárvallottjaira, mindazokra, akik nem hagyták, hogy a magyar közösséget megfélemlítsék, és szembefordultak a támadókkal. Emlékeznünk kell azért is, hogy a történelem ne legyen visszafordítható, és hogy mindez többé soha ne ismétlődhessen meg”. Felhívta a figyelmet, a történelem csak akkor lesz visszafordíthatatlan, ha helyesen vonjuk le a tanulságokat, és felelősen viszonyulunk mindahhoz, ami körülöttünk történik.
Az RMDSZ vezetői a Bernády Házban nyújtották át a marosvásárhelyi márciusi események során elhunyt Kiss Zoltán hozzátartozójának, Kiss Zoltánnénak, valamint a sokévi börtönre ítélt és bántalmazott Cseresznyés Pálnak, Szabadi Ferencnek, illetve Juhász Ilonának a támogatást, amelyet a szövetség a 2000-ben létrehozott Szolidaritási Alapból fedez minden évben.
Megemlékeztek továbbá Sütő Andrásról, aki az 1990-es események során a marosvásárhelyi RMDSZ-székház elleni támadásban maga is súlyos sérüléseket szenvedett: az RMDSZ vezetői szombat délelőtt koszorút helyeztek el Sütő András sírjánál a református temetőben.


Share Button
Ennyien olvasták: 103

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.