Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

A csocsó szép, ritka, de költséges sportág

Központ március 31, 2011 Egyéb kategória

A csocsó szép, ritka, de költséges sportág

csocsoMárcius 26–27-én a marosvásárhelyi Kossuth utca 50. szám alatti Club 50 pubban országos méretű csocsóbajnokságot tartottak (nemzetközi néven foosball), melyet a hazai bejegyzett szövetség mellett a Csíki Csocsó Klub szervezett. Az eseményen jelen voltak Csíkszereda, Székelyudvarhely, Sepsiszentgyörgy és Marosvásárhely legjobb csocsósai.

 Bartos Előd, a Csíki Csocsó Klub elnöke, versenyzője készségesen mesélt a sportág kezdeti időszakáról: – Romániában először 2005-ben Csíkszeredában jelent meg a csocsó, mint sportág. Egy jól ismert kocsmában volt az első, Garlando-fajta csocsóasztal, ahol gyakran fordultak meg magyarországi turisták is, akik elmagyarázták a csocsó szabályait. Idővel vetélkedőket is szerveztünk, az anyaországba is meghívtak minket versenyezni, majd néhány lelkes barátommal 2007-ben megalapítottuk az ország három hivatalos csocsó klubja közül a légrégebbit és a legismertebbet, a Csíki Csocsó Klubot.


– Mióta létezik a csocsó és milyen változatai vannak?

– Az első játékváltozatok Franciaországban és Németországban jelentek meg az 1880–90-es években. A mai ismert változatot 1922-ben (október 14-én) alakította ki és 1931-ben (november 1-jén) szabadalmaztatta egy észak-londoni, angol származású lakos, Harold S. Thornton. Világszinten ismertebb asztaltípusok közé tartozik a német Tecball, a francia Bonzini, az olasz Garlando, illetve az amerikai Tornado. 2002-ben alakult meg a Nemzetközi Foosball Szövetség (ITSF), azóta a tagok listája már a harmincat is meghaladta. Romániában 2006-ban alakult a szövetség, 2009-ben az ITSF hivatalos listáján a 22. helyet foglalta el, a versenyzők nemzetközi megmérettetéseken elért eredményei alapján.

– Melyek a fontosabb szabályok?

– Mint minden sportág, a csocsó is rengeteg szabállyal rendelkezik. Röviden a játék célja, hogy a fém rudakhoz erősített bábukkal az ellenfél kapujába juttassuk a labdát. A szabályok megtiltják a 360 foknál nagyobb forgatást, vagyis a „pörgetést”; azaz az egy teljes kört leíró fordítással történő lövések engedélyezettek. A másik fontos szabály a kezdésre vonatkozik. Itt megegyezés alapján az ellenfelek eldönthetik, hogy a labdának a bedobás után a szemközti falat kell elérnie a szerezni kívánt gól előtt, vagy az a csapat/játékos kezd, aki a gólt kapta. Amennyiben ez lesz a kezdő labda, az ellenfelek megegyeznek, vagy pénzérme feldobásával eldöntik a kezdés jogát.
A játékot az nyeri meg, aki előbb eléri az előre meghatározott gólmennyiséget, versenyeken 5 gól, de nem egyetlen játszma dönti el ki a nyertes (5 mérkőzésből 3, ill. 3-ból 2). Különböző méretű asztalok léteznek, de a szabványméret a 120 cm hosszú és 61 cm széles asztal. Általában 8 sornyi bábu található. A bábuk készülhetnek műanyagból, fémből, fából és néha akár szénszálas anyagból, melyek a már említett fémrudakhoz vannak erősítve (ez asztaltípusonként változik). Minden csapat 1 vagy 2 emberből állhat, akik a 4 sornyi játékost irányíthatják. A nagyobb versenyeken (3–4 nap) akár több kategóriában lehetséges a nevezés, a nyílt páros, nyílt egyéni, kezdő/rookie páros, vegyes páros, női páros, női egyéni, limitált, pro-am, kapusharc, csatárlövés vagy akár a kétlabdás az, amit többnyire megtalálhatunk a számok között.

A Csíki Csocsó Klub egyik legrégebbi versenyzője, alapító tagja, Szentpéteri István folytatta a beszélgetést:
– Évente legalább 5–6 országos méretű versenyt is szervezünk a föderáció keretén belül, melyeken pontlisták, pontozásos sorrend alapján, kategóriák szerint dől el a győztesek száma. Az utóbbi időszakban a bukaresti csocsózók, az ott ismertebb, Bonzini-fajta asztalokon játszva sokat fejlődtek, így sikerül felvegyék a harcot a jobban felkészült csíki sportolókkal. Nemzetközi versenyeken is már többször voltunk, így Ausztriában 2007-ben és 2009-ben, Párizsban 2007-ben, kétszer meg Szófiában vettünk részt Pro Tour elnevezésű versenyen. A legfontosabb probléma, amivel küzdünk, az anyagiak kérdése, hisz egyre kevesebb a hazai szponzor, akik áldoznak erre a szép, ritka, de ugyanakkor költséges sportágra. Hogy miért költséges? Hát az edzéshez nélkülözhetetlen asztal, a vetélkedőkre való eljutás, a szállás stb. mint pénzbe kerül, amit mi főleg saját zsebünkből kell előteremtsük.

A 2009-es év legígéretesebb ifjúsági versenyzője Romániában, a 18 éves marosvásárhelyi Sándor Zsolt Oszkár megjegyezte:
– Eddig a legjobb nemzetközi eredményt hazánkból a csíkszeredai Tankó Csongor érte el, aki ifjúsági VB-n III. helyezést ért el összesítettben. De én büszke vagyok a 22 éves Eszter nővéremre is, aki jelenleg hazánk legjobb női versenyzője. Ebben a fizikai és egyben szellemi erőfeszítést is követelő sportágban főleg nemzetközi versenyeken lehet fejlődni, ahol hasznos tapasztalatcserében is lehet részünk.

Végezetül, Dajbukát Levente, a Club 50-et üzemeltető cég vezetője megjegyezte, ezután is készségesen áll a versenyzők rendelkezésére és klubja helyet ad többek közt bármilyen méretű csocsóverseny szervezésére.

Share Button
Ennyien olvasták: 805

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.