Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

A falig és azon túl…

Központ július 7, 2011 Egyéb kategória

A falig és azon túl…

A kisebbségi törvény kapcsán elhangzott számtalan harcias kijelentés mind arról szólt, hogy az RMDSZ az említett jogszabály elfogadásához köti további kormányzati jelenlétét. „Azt várjuk a koalíciótól, hogy tartsa be a megállapodást, és másfél hónapon belül fogadja el a kisebbségi törvényt” – jelentette ki a tőle megszokott határozottsággal Borbély László politikai alelnök. Majd hozzátette: „ez egyértelműen szakítópróba, amennyiben nem sikerül, az RMDSZ kilép a kormánykoalícióból”. „Elértünk a falig” – dörgött az RMDSZ erős embere. Hasonlókat mondott az újdonsült elnök is, aki megválasztásakor június végéig adott haladékot a koalíciós partnereknek a szóban forgó törvény elfogadására.

Úgy tűnt – legalábbis a fenyegető, ultimátumszerű kijelentések alapján –, hogy az RMDSZ vezetői biztosak a dolgukban, tudatában vannak annak, hogy rajtuk múlik a kormány sorsa, s nem haboznak majd megtenni a szükséges lépéseket, ha a koalíciós partnerek nem állják szavukat, nem tartják be ígéreteiket. Aztán eltelt június, s megváltozott az RMDSZ álláspontja. „Elhalasztható a kisebbségi törvény elfogadása, amennyiben előírásai nem felelnek meg az RMDSZ elvárásainak” – jelentette ki Kelemen Hunor elnök.

Bárhonnan nézzük, az utóbbi kijelentés szöges ellentéte a korábbiaknak. Mi változott meg az RMDSZ tisztújító kongresszusa óta eltelt alig több mint négy hónap alatt? A lényegét tekintve semmi, hisz a koalíciós partnerek változatlanok, változatlanul megbízhatatlanok, magyarán: szószegők; az RMDSZ pedig ugyanaz az érdekvédelmi szervezet, amelynek megismertük: érdeket véd, de nem közösségit, hanem magánérdeket, saját vezetőinek és a klientúrának az üzleti és egyéb érdekeit. Pont. Ezért van az, hogy az RMDSZ az a párt, amely a rendszerváltás óta a legtöbb ideig volt kormányban, vagy kormányközeli helyzetben. Ezért van az, hogy történjék bármi, az RMDSZ a végsőkig kitart a hatalom, azaz a húsosfazék mellett, ezért van az, hogy hajlandó mindig mindent alárendelni az egyetlen célért, a kormányba kerülésért. Ki kell újra és újra mondani: igen, a kormányban való részvétel az RMDSZ számára nem eszköz, hanem a legfőbb, s talán az egyetlen cél.

Köztudomású: Romániában a nagy haszonnal – arcátlanul naggyal –járó üzletek mind az állammal köttetnek, az állam a legnagyobb megrendelő, s a legmegbízhatóbb fizető. Tehát amely párt kormányoz, annak a klientúrája kapja a zsíros megrendeléseket, az gazdagszik. Az ellenzékbe szorult pártok és gazdasági holdudvaraik pedig négy évig böjtölnek, s közben készülnek az újabb választásokra. Készülnek hatalomra jutni. Méghozzá mindenáron. Nos, e logika szerint működik legalább másfél évtizede – amióta 1996-ban először vállalt kormányzati szerepet – az RMDSZ. E logika szerint pedig a legfőbb cél: a hatalom.

Mai írásunk kiindulópontjához visszakanyarodva, azt kell mondanunk, ismét az történt, ami már számtalanszor: az RMDSZ bekopogott a miniszterelnökhöz a kisebbségi törvénnyel és kijött a faexportra – vagy bármi másra – vonatkozó engedéllyel… Mert köztudott: az árulásnak ára van…


Share Button
Ennyien olvasták: 273

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.