Központ
2020. november 24. kedd, Emma

A gondozók dönthetnének alkalmazotti viszonyukról

Központ április 14, 2011 Egyéb kategória

Menni vagy maradni? 

A gondozók dönthetnének alkalmazotti viszonyukról

gondozoSikeres lobbi következtében megoldódni látszik a tizennyolc éven felüli fogyatékos személyek gondozóinak sorsa. Miután márciusi soros ülésén a városi tanács előzetes ígérete ellenére úgy döntött, május 15-étől felbontja a polgármesteri hivatal 154 alkalmazottjának munkaszerződését, a sorozatos egyeztetések következtében, újabb határozattal a gondozók dönthetnének sorsukról.

 Egy kormányintézkedés következtében a polgármesteri hivatal további személyzeti leépítést kénytelen végrehajtani, melyet a nyugdíjas és felnőtt fogyatékkal élő személyek gondozóinak elbocsátásával véltek megoldani. A sérült személyeket tömörítő egyesületek, valamint a szociális gondozók diszkriminációra hivatkozva együttes erővel adtak hangot nemtetszésüknek. Múlt csütörtökön egyeztetésre hívta a városi önkormányzat képviselőit a Hifa Egyesület, a Benone Alapítvány, a Mozgássérültek Egyesülete és az Ügyes Kezek Alapítvány, melyet hétfőn újabb találkozó követett.

 Munkaszerződés helyett szociális segély

 A tanácsi határozat némiképp nyitva hagyta az ügy megoldását, egyik alpontjaként az érintettekkel való egyeztetés után, a soron következő tanácsülésen döntenek az alkalmazottak további sorsáról. A csütörtöki találkozón a 22 tanácsos közül négyen jelentek meg, Claudiu Maior alpolgármester, Bakos Levente, Ioana Roman és Sebastian Pui önkormányzati képviselők. Az alpolgármester kecsegtetőnek tűnő alternatívával érkezett. Mint mondta, nem a pénzalap hiányáról van szó, csupán arról, hogy a kormányhatározatnak nekik is eleget kell tenniük. Javaslata szerint a megszűnt alkalmazotti státust úgy orvosolná, hogy a sérült személyen keresztül, szociális segély formájában, eddigi fizetésük bruttó értékét kapnák meg, így maguk után fizethetnék be a társadalombiztosítási járulékot valamint a nyugdíjalapot.

Ezen felül, jövedelmüktől függetlenül, hetven lej értékű ételjegyekre lesznek jogosultak mind a fogyatékkal élők, mind gondozóik. „Meghatározott számú esettel állunk szemben, összesen 154 személy sorsáról beszélünk, akiknek az igényeit egyenként meghallgatjuk, és aszerint alakítjuk a segély mértékét, oly módon, hogy a fizetés összege ezentúl is a kezükben maradjon. Nem abból kell kiindulni, hogy a polgármesteri hivatalnak nincs pénze. Van, de szükségünk van az önök segítségére, hogy mindenki számára jó döntés születhessen” – fogalmazott az alpolgármester.

 A munkavállalói viszony felbontásával jogaik is megszűnnek

 Bár az alpolgármester meggyőző stílusban, krétát ragadva magyarázta a felkínált alternatívában rejlő lehetőségeket, a civil szervezetek vezetői óvatosságra intették a gondozókat. A találkozón meghívottként jelen volt Smaranda Enache, a Pro Európa Liga társelnöke, aki szemfényvesztésnek nevezte Maior ajánlatát, és erőteljesen bírálta az alpolgármester lekezelő, kioktató stílusát. „Nekünk, adófizető embereknek kijár, hogy egyenjogúként kezeljenek minket.

Az alpolgármester a rossz társadalmi beidegződésnek köszönhetően azt képzeli, fölöttünk áll, és kénye-kedve szerint cselekedhet. Több pontban is diszkriminációt követ el az önkormányzat, ami jogilag támadható. Ne engedjék megtéveszteni magukat nagynak tűnő számok varázsában. Itt egyetlen tény biztos, az, hogy önök május 15-étől kezdve elveszítik alkalmazotti státusukat, elveszítik jogaikat. A továbbiakban semmi biztonságuk nem lesz, és követeléseik sem lehetnek” – fogalmazott az elnök asszony, aki a Pro Európa Liga segítségét ajánlotta fel mindazoknak, akik ki akarnak állni jogaikért.

Smaranda Enache szavait élénk helyeslés és taps követte, aminek következtében tetőfokára hágtak az indulatok. Hol észérvekre, hol az érzelmekre alapozva kérték, bármennyire kecsegtetőnek is tűnik az alpolgármester által felkínált összeg, hagyják meg inkább alkalmazotti státusukat.

 A gondozókdönthetnének sorsukról

 Hétfőn újból közösen ült asztalhoz Claudiu Maior alpolgármester, Major Márta, a hivatal szociális osztályának igazgatója, a Hifa, a Benone, valamint a Dizabnet egyesületek képviselőivel. A sorozatos beszélgetések, úgy tűnik, eredményt szültek, Claudiu Maior úgy nyilatkozott, a tanácsülésen jóváhagyása nélkül fogadták el a határozatot, melyet ő csakis az egyeztetések után szánt szavazásra. A határozatot megtámadja a prefektúrán, melynek elfogadása esetén érvényét veszti, és az áprilisi ülésre újabb tervezetet nyújt be.

A tárgyalások eredményeképpen a határozattervezet értelmében a gondozók maguk dönthetik el, hogy maradnak a polgármesteri hivatal alkalmazottai vagy a sérült személy által egyéni juttatásban részesülnek. Az új szerződés öt évre szólna, így aki úgy dönt, továbbra is a hivatal alkalmazottjaként dolgozna, ez időre egészen biztosan nem szűnik meg a munkaviszonya, és ő sem léphet ki a rendszerből. Az ügyet képviselő civil szervezetek jogi tanácsadást vállalnak, és minden gondozónak azt tanácsolják, először velük vegyék fel a kapcsolatot.


 

Share Button
Ennyien olvasták: 279

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.