Kakasd
Egyéb

A kakasdi szemétdomb árnyékában

A kakasdi szemétdomb árnyékában

KakasdA marosvásárhelyi önkormányzat júniusi soron ülésén döntött arról, hogy a Székelykakasdra tervezett hulladékválogató, -átrakó és -komposztáló állomáshoz vezető út megépítéséhez szükséges telkeket, a törvény értelmében, kisajátítják. A határozattervezet alapján az önkor­mányzatnak 3371 négyzetméternyi területet kell államosítania 23 parcellán. Négyzetméterenként 9 eurót fizetnek a tulajdonosoknak.

Mint ismeretes, a falu közössége közel két és fél éve tiltakozik a hulladékválogató, -átrakó és -komposztáló állomás létrehozása ellen, ugyanis házaiktól pár száz méterre, termőföldjeik közepén alakítanák ki az évente 98.000 tonna szemetet begyűjtő objektumot. Az elmúlt időszakban a kakasdi közösség három telekcserét is felajánlott, viszont a döntéshozók mindvégig szigorúan ragaszkodtak a jelenlegi területhez.

A június 30-i tanácsülésen Csegzi Attila, az Igazságért Székelykakasd Egyesület elnöke három percben fejezhette ki nemtetszését a területek kisajátítását illetően, ám a beszédében elhangzott érvek nem győzték meg a tanácsosokat, akik egyöntetűen tették le voksukat a telek-kisajátítás mellett: „Sikertelenül ugyan, de megpróbáltam elmagyarázni a tanácsosoknak, hogy ha hazugsággal vágunk bele egy projekt elkezdésébe, azt muszáj hazugsággal folytatnunk. Ha két évvel ezelőtt közösen kerestünk volna emberséges megoldást, akkor nem itt tartanánk. Biztos vagyok abban, hogy találtunk volna olyan módszert, amely mindkét félnek, nekik is, nekünk is, megfelelő lett volna. Két év után végre észrevették azt, amit mi már évek óta elmondtunk, hogy egyszerűen képtelenség megközelíteni a parcellákat. Jelen pillanatban pedig erőszakkal elveszik a kakasdiak földjét” – mondta Csegzi Attila.

Bátorító szavak a tanácsosok részéről

A vitából kivette részét Csegzi Sándor alpolgármester is, aki veszélytelen és az egészséget nem károsító feltételekről biztosította a falu közösségét. Véleménye szerint pontosan a hulladékválogató, -átrakó és -komposztáló állomásnak köszönhetően rövid időn belül megnő a székelykakasdi telkek ára. „Eljött az ideje annak, hogy most önök követelőzzenek. A szeméttároló megépítése egyben az

infra­s­truktúra fejlesztését is maga után vonja” – taglalta. Elmondta, azért döntenek a kisajátítás mellett, mert jelen pillanatban ez a leghatékonyabb megoldás, ugyanis ha a hatóságok nem sietnek a megvalósítással, félő, hogy elveszítik az európai uniós pénzalapokat. Ugyanakkor arra biztatta a jelenlevő falubelieket, hogy a jövőben csatlakozzanak a városhoz, így sokkal több beruházás hajtható végre a várostól mindössze 2 km-re fekvő településen.

Dorin Florea polgármester naivan elmélkedett afelől, hogy pontosan mi akadályozta meg a telekcserét, viszont megfelelőnek és korrektnek nevezte a 9 euró/négyzetméter árat. Peti András tanácsos is kifejtette véleményét: „A kakasdiaknak nem egyszer nyílt lehetőség véleményük kifejtésére, mi több, Borbély László miniszter is meghallgatta őket” – mondta.

„Borbély aljasul viselkedett”

A szavazást követően a sajtó képviselői arra kérték Csegzi Attilát, néhány mondatban reagáljon a hallottakra. Az egyesület elnöke Csegzi Sándor válaszát diplomatikusnak és kitérőnek nevezte: „Az alpolgármester ismeri a legjobban a kialakult helyzetet, mégis csak egy semleges válaszra futotta részéről. Peti András tanácsos azt próbálta megmagyarázni nekünk, hogy volt alkalmunk a tárgyalásokra. Tény, hogy mi is eljutottunk Borbélyhoz, hisz ő is volt nálunk, amikor rá kellett szavazni. A megbeszélésen viszont a miniszter úr aljasan viselkedett. Diktatórikusan kijelentette, hogy nincs idő, nincs pénz, az állomást fel kell építeni” – taglalta Csegzi Attila.

Márványtábla a falu központjába

Újságírói kérdésre, hogy az elkövetkezendőkben milyen lépésekre számíthatunk a kakasdiak részéről, Csegzi Attila elmondta, tervben van egy márványtábla elkészítése: „A falu kellős közepére egy márványtáblát fogunk állítani, melybe belevéssük a tanácsosok neveit, valamint a Borbély László miniszter úrét és a Lokodi Editét, a Maros Megyei Tanács elnökének nevét is, azért, hogy gyerekeink, unokáink, dédunokáink soha ne felejtsék el,  kiknek az érdeme, hogy a kakasdiak oda jutottak, ahova” – magyarázta. Hozzátette, számos kakasdi fiatal házaspárral folytatott beszélgetés során fény derült arra, hogy a szemétdomb árnyékában senki sem hajlandó felnevelni gyerekeiket, így minden áron arra törekednek, hogy elköltözzenek a faluból.

Botha Dániel székelykakasdi lakos és egyben az egyesület oszlopos tagja újra hangsúlyozta, hogy a falubeliek nem a stáció megépítése, hanem a kiválasztott terület ellen tiltakoznak. „Egyáltalán nem lepett meg a tanács döntése, tudtuk, hogy megszavazzák a tervezetet. Mi azért jöttünk ide, hogy hangot adjunk véleményünknek, hogy mindenki értesüljön arról, hogy kiállunk a falunkért. Részünkről biztosan lehet számítani következő lépésre. Erről közösen dönt az egyesület. Ez a sakkparti még nem zárult le” – nyilatkozta.

Az Európai Unió is show-hivatal?

– tette fel a költői kérdést az Igazságért Székelykakasd Egyesület elnöke. Bár mindeddig biztató és támogatást sejtető válaszokat kaptak az Európai Uniótól, jelen pillanatban csak a személyesen folytatott tárgyalásokban hisz Csegzi. „Tovább harcolunk az igazságért és megpróbálunk Brüsszelig is eljutni!” – hangsúlyozta.

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.