Laci
Egyéb

A kormányzás aranybánya

LaciA kormányzás aranybánya

 Megváltozott Kelemen Hunor véleménye a verespataki bányaprojekttel kapcsolatosan.Az RMDSZ elnöke, a román kormány kultúráért felelős minisztere a Félsziget fesztiválon nyilatkozott arról, hogy bár 2007-ben a Korodi Attila által vezetett környezetvédelmi tárca egyszer már felfüggesztette a beruházás engedélyezési folyamatát, azóta változott a helyzet, s változott az RMDSZ álláspontja is, és a procedúra is újrakezdődött.

Nem tudom, más hogyan van vele, de engem egyáltalán nem lepett meg, hogy a miniszter úr a tegnap még egyféleképpen vélekedett az ominózus ügyről, ma viszont már az ellenkezőjét mondja. Hiába na, a jelek szerint az RMDSZ-ben óriási a megfelelési kényszer: mindenre hajlandóak, sőt mindenre képesek, csak megtűrjék őket a kormányrúdnál. Valószínűleg ezzel magyarázható, hogy – amint azt a Zöld Erdély Egyesület is a párt vezetőinek a szemére veti – „radikálisan megváltozott az álláspontjuk” mind a verespataki aranybányáról, mind a ciántechnológiás bányászati eljárásról.

Hogy ebben mennyire játszott közre a nemrég Borbély Lászlót ért állítólagos korrupciós vád, s a körülötte támadt hirtelen csend, azt ki-ki saját maga is eldöntheti. Tény, hogy rövid svédországi látogatásán Borbély is megvilágosodott, s ma már elképzelhetőnek tartja, hogy a Roşia Montana Gold Corporation megkapja a bányanyitáshoz szükséges környezetvédelmi engedélyt.

Az eset kapcsán talán mégiscsak igazat kell adnunk annak a korábbi állításnak, miszerint azzal a feltétellel léptették be az RMDSZ-t a jelenlegi kormánykoalícióba, ha nem gördít felesleges akadályokat az időközben az  államelnöknek is – természetesen nem ok nélkül – kedvessé vált bányanyitás útjába. Valószínűleg ezzel magyarázható a politikai elemzők által a Băsescu befolyása alá tartozónak mondott nyomozóhatóság, a Korrupcióellenes Ügynökség Borbélynak szánt figyelmeztetése is.

A jelek szerint Borbély vette az üzenetet, s szinte holtbiztos, hogy meglesz a környezetvédelmi engedély is a bányanyitáshoz…

(Amiként arra is mérget vehetünk, hogy a vásárhelyi vegyi kombinátot sem fogja bezáratni, akárhányszor is meghaladja az általuk kibocsátott légszennyezés a megengedett szintet.) A többi a legjobb esetben is csak  figyelemelterelő szemfényvesztés. Mint például az „évezredeken át bányászatból élő közösség” sorsa iránti Kelemen-féle aggodalmaskodás.

 


Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.