Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

A Kossuth utca ügye a demokrácia próbája

Központ április 7, 2011 Egyéb kategória

A Kossuth utca ügye a demokrácia próbája

Benedek_IstvanDr. Benedek István, a városi RMDSZ szervezet elnöke arra a máig uralkodó hangulatra mutatott rá, amelyben „román részről még mindig léteznek olyan nyomást gyakorló csoportok, akik nem értik, hogy Románia az Európai Unió határain belül van”. Az orvosprofesszor az ügy hátterére is reflektált, hangsúlyozva, eddig kétszer sikerült törvényes keretek között megszavazni az utca visszakeresztelését oly módon, hogy mindkét alkalommal a szavazó tanácsosok között román nemzetiségűek is voltak. Ezeket a tanácsi határozatokat múlt héten a törvényszék, öt év huzavona után, ismét megsemmisítette.

Csegzi Sándor, a marosvásásárhelyi RMDSZválasztmányának elnökeként kívánt nyilatkozni, hozzátéve, ez a funkciója nem választható el egészében alpolgármesteri mivoltától. A kétnyelvűség alkalmazásáról, ezen belül konkrétan a Kossuth utca neve ügyében zajló kérdésről az alpolgármesternek az az álláspontja, hogy „annak ellenére, hogy Romániában független törvénykezésről beszélünk, az ott meghozott döntésekről időnként úgy érezhetjük, azok politikai hatások alatt történnek”.

A Kossuth utca neve körül kialakult kérdés az alpolgármester szerint politikai síkra terelődött és politikailag kell kezelni, bár nem a politika, hanem a többnyelvűség érvényesítésének kérdéskörébe tartozik. A különböző koalíciós helyzetekben többször szerették volna a multikulturalitás elveit előtérbe hozni és reálisan alkalmazni, de sokszor kapták azt a választ, hogy nem jött el a kétnyelvűség alkalmazásának ideje – mutatott rá Csegzi, majd hozzátette, hiszi, hogy van reális lehetősége a civilizált és toleráns együttélésnek Erdélyben, amelynek már megvannak a törvényes feltételei, csupán az emberi, politikai alapjait kell megteremteni.

Mózes Levente városi képviselő nyilatkozatában kifejtette: a craiovai fellebbviteli bíróság döntése arcul csapásként ért több mint 70.000 marosvásárhelyi magyar embert, de úgy gondolja, „megvan a jogunk és az erőnk a továbblépéshez”.

A kérdésre, hogy milyen további konkrét lépéseket kívánnak tenni, a városi RMDSZ elnöke azt nyilatkozta, személyesen kívánja levélben felszólítani a város polgármesterét, hogy Románia törvényeit tartsa be, másrészt pedig megtesz mindent annak érdekében, hogy Marosvásárhelyen legyen újra Kossuth utca – utóbbi megvalósulását a demokrácia próbájának nevezte.

 

 

 

Share Button
Ennyien olvasták: 266

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.