L1_k
Egyéb

A lábtenisz, mint sportág Marosvásárhelyen

A lábtenisz, mint sportág MarosvásárhelyenL1_k

 Már az 1960–70-es években Marosvásárhelyen közkedvelt időtöltés volt a lábtenisz, amit főleg a hajdani ASA egykori játékosai, volt vízilabdázók és sportolni vágyó amatőrök űztek, a szebb napokat is megért Május 1 strandon és a Víkendtelep pályáin. A 90-es években egy újabb generáció bontogatta szárnyait a Víkenden, az Elektromaros víkendházának szomszédságában, a cukorgyári pálya mellett, aztán a MOGYE, meg az építészeti iskola termében, akik gyorsabb és technikásabb lábteniszt játszottak, mint elődjeik.

2000-től kezdve több amatőr lábteniszversenyt is szerveztek városunkban, a megyében egyaránt, főleg városnapok alkalmával mérkőztek meg lábteniszezőink. Időközben több romániai városban, így Kolozsváron, Sepsiszentgyörgyön, Szatmárnémetiben, Nagyváradon, Tordán is rendeztek amatőr (nyílt és öregfiúk) versenyeket, melyen minden korosztály részt vehetett. 2005-ben, mióta Nagyvárad rendezhette meg a Lábtenisz Európa-bajnokságot, fellendült e sportág hazánkban is. 2010-től Marosvásárhelyen a Gombos Marshal Arts klub keretén belül lábtenisz szakosztály indult, ahol Varó Gyula és Szilágyi József lábteniszoktatók 10–18 éves gyerekeknek, fiataloknak tanítják a lábteniszt, mint sportágat. Varó Gyulával, a 40 éves, kiváló kispályás labdarúgóval a sportág múltjáról és jövőéről, ugyanakkor a klub lábtenisz szakosztályának jelenéről beszéltünk.

L9

 – 2010 májusa óta a szakosztály keretében Szilágyi József oktatótársammal heti három edzést tartunk 10–14 és 14–18 éves gyerekek és fiatalok számára. Társammal lábtenisz edzői oklevelet is szereztünk, az egyesület a Román Lábtenisz Szövetség keretén belül működik, nemzetközi szabályok és előírások szerint. A városi és a megyei önkormányzat támogat, ami nagy segítség számunkra. Az edzéseket a Kárpátok sétányi Május 1 strand szomszédságában lévő volt teniszpályán tartjuk, melyet hálóval kerítettünk körbe és a lakótársulás beleegyezését is megkaptuk a használatért. Egyik kedves, de ugyanakkor anyagilag jobban szituált szülő segítségével kaptunk két eredeti, cseh gyártmányú lábteniszlabdát (a meglévő másik kettő mellé), amivel az edzéseken felkészülhetünk. Csak hivatalos lábteniszlabdával játszhatunk, hiszen annak teljesen más a pattanása, a tapadása a pályán.

L2

 – Vannak-e érdeklődők, tehetséges fiatalok, a nálunk még gyermekcipőben járó sportág iránt?

 – Mivel ennek a ritka, de ugyanakkor érdekes sportágnak a hagyományai az 1960-as évekre nyúlnak vissza városunkban, szeretnénk minél több fiatal, tehetséges érdeklődőt a sportág felé irányítani. Vannak tehetségek, akikről idővel majd hallani lehet. Mivel a Gombos Marshal Arts klubon keresztül hivatalosan is űzni lehet a lábteniszt Marosvásárhelyen, reméljük, rövidesen több hazai, majd nemzetközi bajnok is kikerülhet a szakosztályunkból.

L6

 – Melyek a lábtenisz terén fejlettebb európai országok?

 – A legjobbak a csehek meg a szlovákok, ők nemrég ki is álltak a Nemzetközi Lábtenisz Szövetségből és külön föderációt alapítottak, mivel ők a kétszer pattanós, három érintős formát részesítik előnyben. Hozzájuk csatlakozott Svájc, de nagyon jók a törökök, a magyarok is, sőt remélem, hogy rövidesen hazánkban is fellendül ez a sportág. Egy ideje a női formája is kezd elterjedni Romániában, sőt nemrég a lány párosban világbajnoki pár került ki Romániából.

L5

 – Nemrég többedmagaddal rangos nemzetközi lábtenisztornáról tértél haza Hajdúszoboszlóról, ahol jó eredményeket értek el a vásárhelyi lábteniszezők. Milyen volt a verseny?

 – 2000 óta szinte évente van vásárhelyi résztvevője a hajdúszoboszlói versenynek, ahol több alkalommal már diadalmaskodtak városunk versenyzői. Az idei versenyen az old-boys kategóriában nyolc páros közül került ki újra győztesen a Szilágyi–Kovács páros. Az amatőr, nyílt párosban 20 csapat (4×5 csapatos csoportokban) lépett pályára, ők Magyarországról (Nyíregyháza, Szeged, Debrecen), Szlovákiából (Kassa) és Romániából (Nagyszalonta, Marosvásárhely, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy, Szatmárnémeti) jöttek. Három pályán kerültek sorra a mérkőzések a hajdúszoboszlói strand körül, melyet a helyi önkormányzat és a strand vezetőse támogatott. Itt jómagam, Baróti Zsolt társammal a II. helyen végeztünk, a döntőben épp egy nagyváradi párostól szenvedtünk vereséget, mely csapat egyik tagja, egy 19 éves ifi világbajnok. A III. helyen a szintén marosvásárhelyi, Rusz Alexandru–Lakatos Mihály páros végzett.

L3

 – Világéletedben sikeres  kispályás focista voltál, példa erre a több tíz oklevél, serleg, amit az évek során gyűjtöttél egyénileg meg csapattal egyaránt. Ha jól tudom, alapító tagja vagy a City’us román bajnok, kupa- és szuperkupa-győztes teremlabdarúgó együttesének is.

 – Igen, Gombos Csaba hajdani keleti harcművész világbajnok, jelenleg megyei tanácsos barátommal és a néhai Kiss Istvánnal közösen alapítottuk a City’us csapatát, amit a B-osztályig vittünk. Saját baráti körünkből kerültek ki akkor a játékosok, akikkel valóban szép eredményeket értünk el, és akikre azóta is büszke vagyok. Sajnos idővel nagyon nehéz lett volna nekem megválni tőlük, miután fennebb jutott a csapat és nagyobbak voltak a követelmények. Ezért közösen szálltunk ki az együttesből, nem akartam a barátaimat cserbenhagyni. Az utána született eredmények az újraalakult együttes játékosainak és vezetőinek az érdemei. De valamikor nekünk is volt pozitív érdemünk a csapat alakulásában.

L4

 – Néhány napja a Víkenden átadták az új, műgyepszőnyeggel borított lábteniszpályát. Remélitek, hogy ott is sikerül edzéseket tartsatok?

 – Mindenképp nagy előny a Víkendre látogatóknak, hogy új pálya van, ahol lábteniszezni lehet, így remélem, hogy többen fogják űzni ezt az érdekes sportágat. Szerettem volna a román lábtenisz-válogatott edzőit, Sasarman Danielt és Purice Florint (akik kolozsvári illetőségűek) idehozni az avatóünnepségre, de remélem, hogy rövidesen, más alkalommal itt lehetnek és láthatják a klub keretén belül játszó, tehetséges vásárhelyi fiatalokat. Persze, hogy szeretnénk itt is edzéseket tartani, ez rövidesen elválik.

 


A lábtenisz rövid történetének eddigi, legkiválóbb eredményei városunkban:

2000, 2001, 2002 Hajdúszoboszló, nemzetközi verseny: I. hely Lakatos Mihály–Moldován János

2006: II. hely Baróti Zsolt–Varó Gyula

2002, 2003, 2004, 2007, 2008, Marosvásárhelyi Napok: I. hely Antal Zsombor–Varó Gyula

2007, Csíkszeredai Napok: I. hely Baróti Zsolt–Lakatos Mihály

2008, 2011, Szeged: I. hely Rusz Alexandru–Lakatos Mihály

2010, Sepsiszentgyörgyi Napok: I. hely Schefler Levente–Szilágyi József

2011, Marosvásárhelyi Napok: I. hely Varó Norbert (Junior)

2011, Szovátai Napok: I. hely  Rusz Alexandru–Lakatos Mihály

 


   A lábtenisz rövid marosvásárhelyi történetéből megemlítünk néhány hajdani és jelenlegi játékost, akik amatőr szinten szívvel-lélekkel űzték, űzik ezt a sportágat városunkban.

Egykori lábteniszezők: Fülöp Ferenc, Belza Ottó, Sólyom Csaba, Sós Árpád, Józsa Tibor, Náznán Dénes, Dr. Szász Lóránd, Csutak István, Finta Andor, Csutak Lajos, Kilyén János.

Jelenlegi lábteniszezők: Antal Zsombor, Baróti Zsolt, Ferenci Emil, Galamb András, Hácsek Csaba, Kádár László, Movila Cornel, Moldován János, Szathmári László, Schefler Levente, Schefler Lóránd, Lakatos Mihály, Rusz Alexandru, Szilágyi József, Varó Gyula.


 

 

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.