vali
Egyéb

A magyar nyelvű orvosképzésért demonstrálnak

A magyar nyelvű orvosképzésért demonstrálnak

 valiEgyenlőséget a MOGYE-n! Az egyetem szenátusa megszegte a tanügyi törvényt! Az autonómia ürügye alatt nem követhető el törvénysértés! – ilyen és ehhez hasonló felirattal ellátott fehér köpenyekben és narancssárga esernyőkkel sétálva tovább tiltakoznak a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tagozatának létrehozását megakadályozó charta ellen. A mindössze két-két főből álló csoportokat diákok, rezidens orvosok, az Erdélyi Magyar Ifjak tagjai alkotják, akiknek meggyőződésük, hogy kitartásukkal elérik kitűzött céljaikat.

 

 

 – Mivel a polgármesteri hivatal nem engedélyezte azt a nagyszabású tüntetésünket, melyet a Városháza előtt szerettünk volna megszervezni, úgy döntöttünk, hogy ilyen formában folytatjuk a harcot a MOGYE-n folyó etnikai diszkrimináció ellen – nyilatkozta lapunknak Ádám Valérián, a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerképzésért Egyesület ügyvezető igazgatója. Mint mondta, ezt a fajta tüntetést a törvény nem tiltja, ugyanis minden román állampolgárnak joga van olyan ruhát ölteni, amilyet szeretne, mi több, esernyője színe is bármilyen lehet. „Két-két fő még nem számít csoportnak, így mindaddig kívánunk kettesével sétálni Marosvásárhely főterén, ameddig egy új, a magyar tagozat számára is kedvező egyetemi charta meg nem születik. Legyen szó hat hónapról, vagy akár hat évről, mi biztosan kitartunk” – magyarázta Ádám.

A szervezők a tüntető sétát fényképezkedéssel fűszerezik, ugyanis megörökítik azon pillanatokat, amikor az egyetem neves professzoraival találkoznak. Egyértelműen nem mindenki szakít időt a fénykép elkészítésére, viszont vannak olyan személyek, akik támogatják az akciót és biztatják a fiatalokat: „Eddigi tapasztalataink szerint az urak fele időhiányra panaszkodva elsietett a helyszínről, de akadtak olyan professzorok, akik örömmel vállalták a fotó készítését, és sok sikert kívántak nekünk” – mondta az RMOGYKE elnöke.

A járókelőket sem hagyja szó nélkül a feltűnő öltözetben történő séta, többségük helyesli a kezdeményezést, ám akadnak ellenzők is, akik megfelelőnek és igazságosnak tartják a jelenlegi oktatási rendszert a MOGYE-n.

– Elsősorban a román nemzetiségűek utasítják el a megmozdulásunkat, illetve azt, amit követelünk, ugyanis a szlovákiai helyzethez hasonlítják az ittenit, azt bizonygatván, hogy sokkal több jogot biztosítanak számunkra, mint a szlovákok az ott élő magyarok számára – összegzett Ádám Valérián.


 


Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.