Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

A nevelés mindenek felett

Központ június 2, 2011 Egyéb kategória

A nevelés mindenek felett

gyerekRomániában évente több ezer gyerek eltűnését jelentik be, ám a rémhírekkel ellentétben mindössze 1,5 százalékuk válik erőszak vagy rablás áldozatává. Május 25-e az Eltűnt Gyermekek Világnapja, mely keretén belül a Mentsétek meg a gyermekeket szervezet és a Maros megyei rendőrség bűnmegelőzési osztályának képviselői hívták fel a figyelmet a megelőző stratégiák fontosságára, valamint bemutatták működő projektjeiket, kampányaikat, amelyekkel elsősorban az elszökések számának csökkenését szeretnék elérni.
 


Divatos az önként csellengés

A Mentsétek meg a gyermekeket szervezet és a Maros megyei rendőrség bűnmegelőzési osztálya által végzett felmérésből kiderült, az eltűnt gyerekek 95 százaléka önként dönt az elszökés mellett, 3,5 százalékuk figyelmetlenségből, akarata ellenére nem tér haza, valamint 1,5 százalékuk válik erőszak áldozatává.

A 2010-ben végzett statisztikai vizsgálat értelmében Romániában 3122 eltűnt személyt tartottak nyilván, akik közül 124-en 10 éven aluliak, míg 2998-an 10 és 18 év közötti tinédzserek voltak. Jelen pillanatban országszerte 345 személy eltűnését jegyzik.

Elsősorban a kommunikáció hiánya, a hátrányos anyagi helyzet, illetve az iskolában szerzett gyenge minősítések késztetik a fiatalokat ama cselekedetre, hogy valósággal elmeneküljenek otthonról. A közhiedelemmel ellentétben viszont nemcsak az aluliskolázott, vidékről származók próbálnak szerencsét a nagyvilágban, hanem az elkényeztetett, ám szeretethiányban szenvedők is útnak indulnak.

 

Inkább a lányok „menekülnek”

A Maros megyében végzett felmérés rávilágít arra is, hogy a lányok hajlamosabbak az elszökésre, főként az első nagy szerelem bűvöletében és a gondmentes jövő reményében. „Az idei év első felében 21 eltűnésről kaptunk jelentést, akikből 17-en fiatal lányok voltak és mind önként hagyták el otthonukat. Sajnálatos módon többször előfordult, hogy az általunk megtaláltak kihangsúlyozták, ha alkalmuk nyílik rá, újra elszöknek otthonról” – magyarázta Gabriela Pâncă rendőrbiztos, aki beszámolt az újonnan indított projektjükről is:

–  A kampány célja felhívni a társadalom figyelmét és tájékoztatni afelől, hogy mi a teendő abban az esetben, ha tudomást, avagy némi információt szereznek egy eltűnt fiatalról – mondta a rendőrbiztos.

Tanácsadás, nevelés

 

A Mentsétek meg a gyermekeket szervezet számos programot működtet, úgy a szülők, mint azok csemetéi számára, de a hazatért fiatalok is elsődleges célcsoportjukat képezik. Az óvodákban, iskolákban szervezett megelőző kampányok és stratégiák célja a kommunikáció és a nevelés fontosságának hangsúlyozása, melyek csökkentik a gyerek elszökésének vágyát, valamint arra motiválják a felnőtteket, hogy minél több időt töltsenek szeretteikkel.

– Minden erőnkkel arra törekszünk, hogy a kissé problémás fiatalok visszatérjenek az iskolapadokba, hogy újra közösségi életet éljenek. Ám ennek megvalósításához szükségünk van a szülők segítségére, pozitív hozzáállására is – összegzett Pop Ramona pszichológus.

 

 

Share Button
Ennyien olvasták: 257

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.