Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

A politikum felelőssége

Központ április 28, 2011 Egyéb kategória


A politikum felelőssége

Gőzerővel folynak a jövő évi helyhatósági választások előkészületei. Pártok és vezetőik elszántan dolgoznak a remélt sikeren, szakértői csoportok készítik a kampánystratégiákat, sok helyütt már a legalkalmasabbnak hitt jelöltek kiválasztása is napirendre került – legalábbis ott, ahol komolyan veszik a jövő évi megmérettetést.

Vásárhelyen, a korábbiaktól eltérően, ezúttal legalább két esélyesnek tűnő jelöltet is indítanak pártjaik: egyiket a jelenlegi hatalom, azaz a PDL részéről – hogy ki lesz az, a jelenlegi polgármester, Dorin Florea vagy a helyi médiában a leginkább futtatott Claudiu Maior alpolgármester, azt még nem tudni –, a másikat a szociál-liberális pártszövetség, az USL részéről. A dolgok jelenlegi állása szerint a mostani hatalom és az ellenzéki párttömörülés jelöltjei tűnnek a legesélyesebbeknek, függetlenül attól, hogy egy- vagy kétfordulós választáson döntünk majd a polgármester személyét illetően. Rajtuk kívül román részről eddig csupán Smaranda Enache jelentette be indulási szándékát, az ő esélyeit illetően szkeptikusak vagyunk. Úgy véljük, a román oldalon nincs akkora támogatottsága, hogy eséllyel vehesse fel a versenyt a pártok által támogatott ellenlábasaival, ha pedig a magyar választópolgárok voksaira akarna támaszkodni, akkor többet veszítene a réven, mint amennyit nyerne a vámon.

És akkor most ejtsünk néhány szót az esetleges magyar polgármesterjelölt személyéről, esélyeiről. Függetlenül az év végén esedékes népszámláláskor kimutatott létszámunktól, az már most világos, hogy csak egy, a helyi magyarság által a lehető legszélesebb körben támogatott jelöltnek lehet esélye. Sok függ attól is, hogy egyfordulós lesz-e a választás, de talán a legtöbb azon múlik, hogy megtalálják-e a tisztségre legalkalmasabb, legesélyesebb jelöltet. Könnyű ezt így kijelenteni, mondhatnák sokan, de annál nehezebb megmondani, milyen tulajdonságok szükségesek ehhez.

Nos, a magunk részéről vállaljuk a kockázatot, és megpróbáljuk felvázolni a szerintünk optimális polgármesterjelölt profilját. Úgy gondoljuk, életkorát tekintve, a jelöltnek negyven és ötven év közöttinek kell lennie, inkább közelebb a negyedik ikszhez, mint az ötödikhez. Tehát mindenképpen tapasztaltnak, nem elsősorban politikailag, de az új kihívások iránt még fogékonynak. Lehetőleg jogi képzettségűnek, mert szerintünk ez elengedhetetlen ahhoz, hogy el ne vesszen, hogy tévútra ne vezethessék a jogi paragrafusok útvesztőiben. (Elsősorban a közigazgatási jogra gondolok, de nem csak.) Szolid egzisztenciával is bírnia kell, hogy még véletlenül se eshessen a kísértések áldozatául, hogy ne válhasson senki, sem politikai, sem üzleti körök által zsarolhatóvá. Ha kötődik is valamely politikai táborhoz, legyen meg benne a szükséges diplomáciai érzék ahhoz, hogy párbeszédre, sőt együttműködésre tudja fogni őket. Ez nagyvonalúságot, a vélt vagy valós sérelmeken való felülemelkedést és dialógusra mindig, minden körülmények közötti alkalmasságot feltételez.

Nem folytatom, indulásnak, azt hiszem, ennyi éppen elegendő. Van-e ilyen ember a környezetünkben, képesek vagyunk-e megtalálni, s ha már megvan, meggyőzni arra, hogy ilyen feladatra vállalkozzon? És végül győzelemre tudjuk-e vinni? Mind olyan kérdések, amelyekre elsősorban a politikumnak kell megtalálnia a választ. A politikum felelőssége, hogy olyan légkört teremtsen, amelyben közmegegyezés születhet – legalább ebben a kérdésben.

Share Button
Ennyien olvasták: 281

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.