Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

A törvény tiltja, mégis virágzik az üzlet. Kocsma az iskola mellett, vagy iskola a kocsma mellett?

Központ március 31, 2011 Egyéb kategória

A törvény tiltja, mégis virágzik az üzlet. Kocsma az iskola mellett, vagy iskola a kocsma mellett?

sulikocsmaNem lehet iskolák közvetlen környezetében, legalább 300 méter távolságban, alkoholt és dohányterméket kínáló vendéglátóipari egységet működtetni, szögezi le a törvény, miként egy másik azt is, hogy kiskorúakat szigorúan tilos alkohollal és dohánnyal kiszolgálni. A városról élő mentális térképünk alapján, nem sok iskolát találtunk, ami mellett ne működne egy kávéház, kocsma, bár, vagy bármi, ahol ne szolgálnának ki alkohollal. Az sem egyedülálló jelenség, hogy délelőttönként tinédzserek több fős csapatokban toppannak be ezekbe a helyiségekbe.

A törvényeket a közfelfogás szerint az emberekért, egy élhetőbb környezetért hozzák, de egyre inkább az az érzésünk, hogy pusztán azért vannak, mert lenniük kell. A törvényhozók előtt álló dilemma a következő lehet: megalkotni egy törvényt, és megengedni a kiskapuk használatát, különben alkalmazhatatlan, vagy addig dolgozni rajta, ameddig az használható és hasznos lesz? Sajnos, ahogyan a román törvényhozás tagjait ismerjük, nem sokat dilemmáznak: hozzák szakmányban a jogszabályokat, aztán lesz, ami lesz – gondolhatják….

Menedékhely az iskolai órák elől?

Egyre több esetről hallani pedagógusoktól, szülőktől, hogy a fiatalok tanidő alatt kerülnek ittas állapotba, majd mennek vissza órára vagy haza. Szülő, pedagógus, igazgató egyaránt tehetetlenül áll, minden tiltás ellenére a diák elég leleményes ahhoz, hogy megtalálja az utat ahhoz, amit nagyon szeretne.
A tea- és kávéházak, kocsmák a reneszánszukat élik, a szocializálódás, a társas együttlét alapközege, az élményből pedig az iskolás tinédzserek sem akarnak kimaradni. A probléma ott kezdődik, amikor szülői, pedagógusi, intézményi tiltást figyelmen kívül hagyva, a törvényt megkerülve saját határaikat keresgélve, testi és szellemi fejlődésükben, egészségükben tesznek kárt: egyrészt, ha az iskolai órák helyett járnak be a sokszor már törzshelynek számító klubba, ezt tetőzve, ha alkoholos italt is fogyasztanak.
Marosvásárhelyen szinte alig lelni olyan középiskolát, ami mellett ne működne alkoholt felszolgáló vendéglátó egység. Csak a Bolyai Líceum közvetlen környezetében legalább három ilyen működik. Bálint István, az iskola igazgatója elmondta, nem tartja szerencsésnek a lokálok ilyen mértékű közelségét, és megpróbálnak mindent megtenni annak érdekében, hogy a tanulóknak legalább iskolaidő alatt ne legyen alkalmuk ezekre a helyekre eljutni: „A Bolyai biztonsági szempontból azt az intézkedést hozta, hogy oktatás ideje alatt a kapuk zárva vannak, a gyerekek nem mehetnek ki, az iskolai programon túl viszont nem a mi hatáskörünk, és nem is tudjuk felügyelni őket. És bár a működési engedélyt a város adja, egy másik biztonsági intézkedésként az iskolától kért beleegyezésben kikötöttük, hogy gyerekeket szigorúan tilos kiszolgálni alkohollal”. Az iskola vezetője ugyanakkor elmondta, hozzájuk nem érkezett panasz sem az ezt ellenőrző hatóságoktól, sem a pedagógusoktól, hogy a diákjaik a kocsmákban lógnának.

A főtér egy része klubok nélkül maradna

„A törvény nagyon pontosan kimondja, hogy legalább háromszáz méteren belül nem szabad alkoholt kiszolgáló egység működését engedélyezni, viszont ez azt jelentené, hogy Marosvásárhelyen például, de más városokban is, nyolcvan százalékát is be kellene zárni ezeknek a helyiségeknek. Tehát a törvény indulásból nem alkalmazható. Amit ebben az ügyben tenni tudunk, hogy szigorítjuk az ellenőrzéseket, az engedélyeztetett szolgáltatásra, a kiskorúak alkohollal való kiszolgálására, valamint az órarend betartására vonatkozóan. Ezzel kapcsolatban pedig valószínűnek tartom – ez helyi hatáskörbe tartozik –, hogy szigorítani fogjuk az engedélyezés feltételeit, korlátozzuk majd a nyitvatartási időt, illetve az iskolai és kulturális környezetben levő vendéglátóipari szolgáltatások típusát” – nyilatkozta Csegzi Sándor alpolgármester, aki rámutatott arra is, az engedélyek nem teljesen a polgármesteri hivataltól függnek. A Kft-k esetében a működési engedélyt állítja ki a hivatal, ami viszont csak részben van összefüggésben a szolgáltatás típusával. A hatáskörükbe a működés ellenőrzése tartozik, hogy az illeszkedjen az engedélyezett szolgáltatás keretei közé. Ugyanakkor a városvezető elismerte, tudomásuk van róla, hogy több helyiség is az engedélyezett szolgáltatáson túl egyéb terméket is kínál: „Másik kérdés az, hogy miként működnek ezek a helyiségek: hogy eredetileg teázónak engedélyezik, aztán utólag félig legálisan vagy illegálisan alkohollal is szolgálnak, vagy ami még szomorúbb, a füvezés is elterjedt jelenség.
Tudunk erről, a helyi rendőrség folyamatosan követi ezeket, jelentéseink is vannak, és lépések is történtek ennek korlátozására, de nehéz és folyamatos küzdelem, nemcsak Marosvásárhelyen, hanem világszerte is”.

A törvényes tiltáson túl

A Bolyai Líceum szomszédságában levő egyik kávézó tulajdonosa megkeresésünkre elmondta, ő nem észlelte, hogy diákok délelőtt csoportosan térnének be a helyiségbe, inkább délután szokták felkeresni, természetesen mindig voltak és vannak egyedi esetek, akik óra ideje alatt jönnek. „Hallottam egy ilyen tervezetről, hogy minden iskolásnak tiltsák meg a szórakozóhelyekre és kocsmákba való belépést hétköznaponként, amivel nem értek egyet, hiszen a szocializálódás lépcsőfokain minden fiatalnak végig kell mennie. Igaz, régebb nem volt ennyi kocsma, és ezeknek nem volt ekkora jelentőségük a fiatalok szabadidőtöltésében, jelen helyzetben viszont nem lehet megtiltani nekik, hogy ne használják a szocializálódásra leginkább alkalmas tereket. Van egy törvény, miszerint 18 éven alul nem szolgálunk ki senkit szeszesitallal és dohánytermékkel, mi ezt betartjuk, minden esetben személyit kérünk, a nagykorúságukat elérő fiatalok esetében pedig mindenki egyéni döntése, hogy mit fogyaszt” – fejtette ki álláspontját a kávézó vezetője.

„Ha olyan szempontból közelítjük meg a problémát, hogy egy adott iskola mellett működő kocsmába a diákok bejárnak vagy nem, az a diák egyéni döntése. Nem a felelősség alóli kibújásért mondom, de mindenki maga dönti el, hogy cigarettázik-e, iszik-e, füvezik-e. Ilyen szempontból sokkal mélyebben kell ennek a problémának a forrását keresni és  megoldást találni: a szülői, tanári, de az egész felnőtt társadalom szerepe kell tudatosuljon mindenkiben. Hiszen nem kizárólag Románia, hanem az egész világ küszködik ezekkel a problémákkal. Ahogy mondják, nem gazdasági, hanem morális válságban van a társadalom” – vetette fel a probléma tágabb értelmezését Csegzi Sándor.

Share Button
Ennyien olvasták: 535

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.