Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

A vásárhelyiek több tiszteletet érdemelnek

Központ április 28, 2011 Egyéb kategória

NÉZŐPONT

A vásárhelyiek több tiszteletet érdemelnek

Az Azomureş által kibocsátott ammónia megnehezíti életünket. Mindannyiunkét. Nemzetiségtől és a zsebünkben vagy a bankkártyánkon levő pénzösszegektől függetlenül. A városi zsúfoltság, valamint az úti céljuk felé haladó, lakónegyedekben leparkolt nagyautók fejtörést okoznak.  És fejfájást. Azok számára pedig, akik valamit akarnak is tenni a város érdekében, nem sok lehetőség áll rendelkezésükre. És mindez azért, mert hosszú évek óta, ha jól összeszámolom, húsz is megvan, a helyi viszálykodásnak más a tétje, mint a vásárhelyiek jövője.   

Három évvel ezelőtti választási kampányában egyik jelölt, aki azt mondta, hogy szereti ezt a várost, hozzáfűzte, hogy szíve Marosvásárhelyért dobog. A választások után azonban azonnal Bukarestbe ment, s mintha teljesen megfeledkezett volna a városról. Azon emberek gondjairól, akiknek szíve valóban itt, Marosvásárhelyen dobog. Inkább érdeklik őt a velünk együtt megnőtt öreg fák kiváltotta érzelmi problémák, valamint a központi politikai egyezkedések. De a valós problémák, a mindannyiunké, mintha nem is léteznének számára. Hiszen másképpen nem értem, hogyan lehet, hogy bár mindannyiunkat fojtogat a gyakran belélegezhetetlen levegő, semmi sem történik az Azomureş háza táján. Mindössze elenyésző bírságokat rónak ki, amelyeket a mi tüdőnkön szerzett hatalmas profitból azonnal kifizetnek, de a pénzünkből is, figyelembe véve, hogy a kombinát kedvezményes áron fizette és fizeti továbbra is a földgázt és a villamos energiát. Semmit sem tett a város – amelyet, szinte mindöröktől fogva, nagy tömegű járművek szeltek át Kolozsvár–Brassó, illetve Kolozsvár–Jászváros irányában – közúti forgalmának tehermentesítéséért.

Visszakanyarodva, az illető jelölt a 2008-as választási veresége után félretehette volna dölyfösségét, s együttműködhetett volna a helyi hatalommal. Vagy legalább a helyi választottakkal. Talán nem csak az ő hibája, hogy nem ezt tette. Talán egyenlő mértékben hibásak azok is, akik három évvel ezelőtt megnyerték a választásokat. De mindenképpen nem a vásárhelyieket terheli a felelősség. Mert ők többet érdemelnek. Valódi projekteket érdemelnek, amelyeket mindannyian támogatnak. És tiszteletet is érdemelnének.  Erre azonban más megközelítésre van szükség, és olyan emberekre, akik tudnak tisztelni. Tudják tisztelni vetélytársukat, akit szövetségessé változtatnak a továbblépéshez. Szükség van olyan emberekre, akik a választókat a választások közeledtével nem manőverezhető tömegként kezelik, s akik megértik, hogy ha rájuk szavaztak, nagy felelősséggel tartoznak. Olyan emberek, akik tetteikért nemcsak a törvény előtt, de a rájuk szavazók előtt is felelnek.

Én pedig szentül hiszem, eljött az ideje, hogy ilyen emberek lépjenek elő a fénybe. Akiket nemzetiségüktől, illetve társadalmi helyzetüktől függetlenül támogasson a város – mindannyiunk jóléte és a város multikulturális szellemének megőrzése érdekében. Mert másképpen sorsunk, a mindannyiunké, mindig háttérbe szorul, az egyesek és mások közötti személyes háborúk mögé. S azok, akik azt mondják, hogy szeretik ezt a várost, az első adandó alkalommal a jobb megélhetés felé iramodnak, anélkül, hogy legalább egy banit is hoztak volna vidékünk fejlesztésére.


Share Button
Ennyien olvasták: 219

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.