Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

Ahány nép, megannyi szokás, kisangyalom…

Központ augusztus 11, 2011 Egyéb kategória

thaiAhány nép, megannyi szokás, kisangyalom…

Meglepő, de meglepődünk olyan külföldi szokásokon, amelyek nálunk nem bevettek, az adott országban viszont teljesen természetesek. Lássunk néhányat közülük:

 

Amíg mi, balkán népség minimum káromkodunk (könnyebb) karambol esetén, Thaiföldön ölelkeznek az érintettek. Ott nem az autó épsége az elsődleges; kiszállnak a járműből, egymáshoz rohannak, és meggyőződve épségükről, megölelik egymást. „Én vagyok az, nem más, öleljük meg egymást!” – hát ez a népdalsor sem egy székely falu határában történt koccanás után született…

Nálunk illetlenségnek számít csámcsogni és böfögni étkezés közben, Koreában viszont mindez természetes, sőt, egyenesen dicséret a háziasszony számára. Ezen felül a fülzsír nyilvános eltávolítása egy pálcika segítségével is bevett szokás. Aha, szóval ezért nem esznek normális evőeszközökkel! „Összegyűltek, összegyűltek a szöuli lányok / Összeszedtek, összeszedtek egy marék lisztecskét / Meggyúrták azt, meggyúrták azt zsíros gombócának…”

A Távol-Keleten nem nézik jó szemmel, ha valaki zsebkendőt használ. Tisztátalannak és gusztustalannak tartják, ha azt, annak tartalmával együtt a zsebében hordja az ember.

Helyette szipognak, ahogy a svédek is. Ők még azon is meglepődnek, ha valaki zsebkendőt kér tőlük. „Elvesztettem zsebkendőmet, megver anyám érte” – sose énekeljük ezt egy svédnek, mert teljesen hidegen hagyná a problémánk, s különben se nagyon tudnak magyarul.

Angliában úgy tartják, hogy amennyiben nem családtag vagy közeli jó barát az illető, akkor nem illik ölelkezni vele vagy megpuszilni, sőt, egyenesen zaklatásnak vélik. „Édesanyám, bénák a brit ácsok / Kértem tőlük egy marék forgácsot / Kilenc csókot adtam nekik érte / De mindenik zaklatásnak vélte.”

Indiában az emberek, ha lehet, mellőzik a WC használatát. Szívesebben végzik el a dolgukat a természetben, mondván, nem ülnek olyan ülőkére, amin más is ült már. „Ennek a szép hindu lánynak dombon van a háza / Sok nagy fa meg bokor nőtt az udvarába’ / De nem ajánlatos alattok kajtatni / Mer’ az egész család oda jár ki sz*rni.”


Share Button
Ennyien olvasták: 255

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.