Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Allergia

Központ július 7, 2011 Egyéb kategória

Allergia

A különféle allergia-típusok nagyon súlyos hatással lehetnek az életünkre. A látszólag egészséges személyekben sokkoló hatást vált ki, ha érintkezésbe kerülnek az allergiát kiváltó anyagokkal, tényezőkkel. Ha egyesek belélegeznek egy bizonyos fajta porszemet, ha befalnak egy különleges élelmiszert, vagy érintkezésbe kerülnek valamilyen vegyszerrel, azonnal köhögni, tüsszenteni, fulladozni, kipirulni, szenvedni kezdenek. A „normális emberek” semmilyen hatást nem éreznek, csak megdöbbenve és sajnálkozva vesznek tudomást embertársaik gyötrelmeiről.

Az allergia magyar értelmezésben túlérzékenység valamely külső anyagra, behatásra. A betegben egy túlzott immunrendszeri reakció lép fel. Nehezen vádolható valaki is a „szennyezők” közül ezért a jelenségért, mert lehetetlen a világ összes „allergén részecskéjét és behatását” megszüntetni. Konkrétan például a parlagfű kiirtásával próbálkoztak néhány országban, de ezzel még nem oldották meg az allergiával kapcsolatos alapvető kérdéseket. A hagyományos gyógyítási-megelőző módszer előírja, hogy kerülni kell az allergén anyagokat, de újabban kifejlesztettek különféle „nem túl káros” gyógyszereket is, amelyekkel enyhíthetők az allergiás tünetek.

Be kell ismerniük a „betegeknek”, hogy bennük is lehet keresni a hibát, nem csak a külső tényezőkben, hiszen az allergén anyagok az emberek többségében nem okoznak semmilyen heveny reakciót. Az „allergiás” egyén reagál túl érzékenyen. Az történt, hogy az egyik vásárhelyi állami egyetemen új szakot indítottak. Ehhez természetesen engedélyekre, beleegyezésekre, támogatásokra volt szükség. Ezek mind megszülettek, és az új szak létrejött. A sajtótájékoztatón megjelent az új egyetemi kar tanszékvezetője, aki nem más, mint a kormányfő-helyettes kedves felesége. Természetesen nem áll egy „laikus kívülálló” jogában megkérdőjelezni egy szakmai döntés hátterét, amely mögött – többek között – egy szintén állami televízióban szerzett tapasztalat áll. Az új szakra való igény remélhetőleg a munkaerő-piacról is erősítést nyer majd.

Minden elismerés megilleti a tenni akaró embereket, még akkor is, ha az akarat mellé néha nem társul elegendő tehetség vagy rátermettség. Mindenkinek meg kell találnia a helyét az életben, mindenkinek joga van a szakmai kiteljesedésre. Ugyanakkor be kell ismernünk, hogy nagyon sok kiváló szakember méltatlan mellőzés áldozatává válik, mert nem helyezkedik jól, nem áll „megfelelő kapcsolatrendszer” mögötte. Jó lenne már az értékrendet a mi kis erdélyi magyar közéletünkben is helyrepofozni. Illene már érték és nem „érzék” szerint előléptetni a személyeket. Egyre súlyosabbak és gyakoribbak azok az allergiás tünetek, amelyeket az átkosból örökölt módszerek okoznak, amikor a PCR volt a menő (pile, cunoştinţe, relaţii). Egyre többen allergiásak lettünk az ilyen jelenségre. Ki kellene irtani, mint az útszéli parlagfüvet.


Share Button
Ennyien olvasták: 278

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.