Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Ameddig nem késő!

Központ május 26, 2011 Egyéb kategória

Ameddig nem késő!

orvosokAz elmúlt hét végén városunkban találkoztak a szaktárca vezetői az erdélyi magyar egészségügyi intézményvezetőkkel, szakemberekkel. Az egészségügyi kormányzat jelen lévő képviselői aszakterület reformjáról, az egészségbiztosítási pénztár helyzetéről számoltak be. Az elhangzottak alapján az „illetékesek” egyöntetűen úgy vélekedtek, az „eredmények” a kormányzásban való további részvételre kötelezik az RMDSZ-t. Ha információink netán nem teljesen helytállóak, akkor annak az a magyarázata, hogy a szervezők, korábbi ígéretükkel ellentétben, a Központ hetilapot nem hívták meg az eseményre.

Tudjuk, értjük, hogy egy intézményvezetőtől nem várható el, hogy maga ellen beszéljen, a maga teljesítményét kritizálja, s ez annyival inkább érvényes egy vezető beosztású minisztériumi alkalmazottra, netán magára a miniszterre is. Azt viszont joggal elvártuk volna, hogy nagyobb önmérséklettel, esetleg kritikusabb hangnemben nyilatkozzanak saját tevékenységükről. Mert a dolgok jelenlegi állása szerint nem minden olyan fényes az egészségügyben, mint ahogyan azt a minisztérium jobb ügyhöz méltó igyekezettel feltüntetni szeretné. A kétely, hogy netán másként is tehettek volna, hogy esetleg elvétettek valamit, a jelek szerint fel sem merül az egészségügyi kormányzat jelenlegi vezetőiben.

Nem vagyok szakember, páciensként szerezhető számottevő tapasztalataim sincsenek, mindössze hozzátartozóként volt „élő” kapcsolatom az egészségügyi rendszerrel, de azért annyit magam is láttam, tapasztaltam, hogy nem minden arany, amit annak mondanak. A politikai vakságtól elkerült szakemberek egyöntetű véleménye szerint hatalmas hiba, a visszaminősítéssel egyenlő döntés volt megszüntetni a hírneves vásárhelyi Kardiológiai Intézet önállóságát. Az említett szakterületnél maradva, az is visszatetszést keltett sokakban, hogy az RMDSZ-es miniszter mandátuma alatt, bár nem egyszer fordult meg Vásárhelyen, egyetlen alkalommal sem szakított időt arra, hogy meglátogassa, pusztán személyes jelenlétével támogassa, elismerje a világszínvonalon teljesítő Intervencionális Kardiológiai Klinikát.

Országos szinten jellemző az orvosok, asszisztensek túlterheltsége, amit csak fokoz az elégtelen gyógyszerellátás, a korszerű orvosi eszközök hiánya. Arról is van tudomásunk, hogy szakmailag idejétmúlt eszközök megvásárlására, használatára szorítják az intézményeket, klinikákat. Amiből aztán mások, a dörzsölt kiváltságosok profitálnak. Nem szólva arról, hogy az alulfizetett orvosokat, egészségügyi dolgozókat egyenesen rákényszerítik a hálapénz, a csúszópénz elfogadására, nem gondolva arra, hogy ezáltal gyógyítót, beteget egyaránt megalázó helyzetbe sodornak.

Az a mód sem bizonyult a legszerencsésebbnek, akár azt is mondhatnám, teljesen elhibázottnak látszik, ahogyan az egészségügyi intézményrendszer átszervezését áterőszakolta a kormányzat. A kiskórházak önkényes, szakmailag nem indokolható módon történt felszámolása, öregotthonná való átminősítése sok esetben a saját kórházért évekig, évtizedekig kitartóan küzdő kisvárosokat, kistérségeket fosztott meg az egészségügyi ellátástól. Amit pedig az európai jogrendszer alapvető emberi jogként ismer el. Az sem kerülheti el a figyelmünket, hogy a vidéki egészségházak, kiskórházak megszüntetésével párhuzamosan a roham-mentőszolgálati egységek számának emelése jár együtt. Nem élnénk Romániában, ha önkéntelenül nem fogalmazódna meg bennünk a kérdés: ki profitálhat ebből? A válasz kézenfekvő: Cseke miniszter bizalmi embere, tanácsadója, dr. Raed Arafat, s az általa létrehozott szolgálat, a SMURD.

Mindezek után azt kell mondanunk, a rendszerváltás óta eltelt húsz esztendőben az egészségügy terén egy tapodtat sem közeledtünk a nyugati színvonalhoz, sőt lemaradásunk csak tovább nőtt. S ha a hátrányból lefaragni szeretnénk, akkor a tárca vezetőinek azon is el kellene gondolkodniuk, hogy egy ilyen bonyolult, összetett rendszerben, mint az egészségügy, nem elég az ifjú titánok fiatalos lendülete, illene a sokat próbált szakemberek tapasztalataira is odafigyelni. Ameddig nem késő.


Share Button
Ennyien olvasták: 396

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.