Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

amelyben egy főtéri teraszon reggelizünk

Központ július 28, 2011 Egyéb kategória

élet-módi

amelyben egy főtéri teraszon reggelizünk

  Dzsessz, aki az elmúlt héten sokat olvasott arról, hogy az étkezések során az emberi gyomrot körülbelül háromnegyedig (?!…) ajánlatos étellel megtölteni, azon a reggelen két barackot evett, és határozottan nézett az ebédig tartó élelemmegvonás okozta elvonási tünetek elé. Közben már előző este eltervezte másnap délelőtti programját: a Két Nőt fogja meglepni, ugyanis a Fiatalabbiknak sorsdöntő fordulat következett be reggel kilenc óra körül az életében. (Nem, nem gyermeke született, hanem munkahelyi ügyek.)

Reggel elindult az Intézmény felé (brrrr), de útközben a telekommunikáció jóvoltából kiderült, hogy fölösleges ilyen hajmeresztő helyekre mennie, a Két Nő már a főtéren ül egy teraszon, minden rendben és várja a giroszát. (A girosz egy forgatásos eljárással készített görög húsétel, tudjuk meg a wikipédiáról, mely információk ezúttal megfelelnek az általunk is ismert valóságnak. A görög specialitás népszerű feltétei a hagyma, paradicsom, uborka, erőspaprika, szalmakrumpli, káposzta, és a főtériek csavarnak egyet az ügyön: Erős Pistával és kovászos uborkával bolondítják meg a kereteket.)

Erről Dzsessznek akaratlanul is eszébe jutnak azok az esték, amikor Zb-vel ketten a girosz kétpetéjű ikertársát, a shaormát kívánták meg. Számunkra is rejtély, hogy a kettő között mi a különbség. Laikusként szemlélve a kérdést, talán annyi, hogy a girosz mellé a libanoni kenyeret (kovásztalan, palacsinta alakú tészta) összehajtogatva (műanyag)tálalják, a shaorma pedig úgy készül, hogy a libanoni kenyérbe beletekerik az összes fentebb felsorolt hozzávalót, majd alumínium fóliába csomagolják az egész szerkezetet. Nos, a shaormás estéken hőseink nem háromnegyedig pakoltak, hanem szinte pukkadtak. S hogy lelkiismeret-furdalásukat enyhítsék, gyalog vonszolták elnehezedett testeiket a Zöld Pikkelyes Palotáig(…)  

Visszatérve a történethez, a Rangidős Nő, Dzsessz heves tiltakozása ellenére, egy harmadik adag bröncsöt is rendelt. Még ki sem hozták, Dzsessz máris sokat tanult a vendéglátóipar csínjáról-bínjáról. Ha egyszer be szeretne majd robbanni a kulinária világába, tudni fogja, mi az első és legfontosabb dolgok egyike: olyan pasasokat kell alkalmazni felszolgálóknak, akik egy testépítő versenyen is dobogósak lennének. Ez az apró részlet a klientúra szerzésének és megtartásának egy nem elhanyagolandó szempontja, és ha lenne egy vendéglős, jövőre vonatkozó kis notesza, azon nyomban feljegyezné, hogy el ne felejtse. Tudják, az a férfi macska típus…  – persze ezt Dzsessz sem tudja pontosan, hogy mit jelent. Sajnos (vagy mit is mondjon…) testkultúra kérdésében hősnőnk egy teljesen másik hullámsávon mozog. Ezért van az, hogy őt azon a reggelen a pincérek nem kínálták meg limonádéval, sőt, még azt sem kérdezték meg tőle, hogy ízlett-e a „főztjük” – másik két nőtársával ellentétben, akik persze nem vadmacskák (vagy mit is mondjon), de valami egy pillanatra mintha megbabonázta volna őket. Dzsesszi tulajdonképpen nincs lelombozva amiatt, hogy vele nem voltak kedvesek, mert a múlt héten újból megerősítést nyert a tény, hogy hősnőnk számára a legnagyobb kihívás elfogadni azt, ha valaki jelét adja annak, hogy nem kedveli (és ez esetben nem a Két Nőről van szó). Hősnőnknek (aki maga sem egy szent) a fenti eset is jó gyakorlat volt.

A giroszra visszatérve, nem tudta mind megenni, és örült is annak, hogy étkezési szokásai változóban vannak. De példának okáért most éppen – írás közben – egy szilvát evett, amiben mozgó szerves anyagot sejt, amiről úgy érzi, hogy vissza akar mászni a nyelőcsövén.

Akkor mégis inkább a girosz???   

 


Share Button
Ennyien olvasták: 423

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.