Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Átadták a Magyar Művészetért-díjakat

Központ április 14, 2011 Egyéb kategória

Átadták a Magyar Művészetért-díjakat

 dijakÁprilis 9-én este a Kultúrpalota nagytermében került sor a 26. Magyar Művészetért díjátadó gálára. Az eseményen kiosztották az idei Magyar Művészetért-díjakat,  a Bubik- , az Árpád fejedelem-díjat és az Ex Libris-díjakat.

 Egy díj és az azt övező érdeklődés

 „Amikor negyedszázada megalapítottuk ezt a díjat, világos volt, hogy Magyarország elgyengült. A társadalom kezdett szétesni, az egymás és a kultúra iránti megbecsülés mélypontra jutott. Már akkor tapasztalható volt, hogy a kultúra, a művészek játékszerré váltak és a politika megpróbálta kihasználni a művésztársadalmat. Mindeközben a magyar művészek jelentősége óriási volt; amíg az ország elnyomás alatt élt, ők az országnak világhírnevet szereztek” – nyilatkozta lapunknak Gubcsi Lajos, a díj alapítója.

A kérdésre, hogy idén miért éppen Marosvásárhelyt jelölték a díjátadó gála helyszínéül, Gubcsi elmondta, véleménye szerint Vásárhely a mai napig kulturális fölényt élvez a többi erdélyi várossal szemben. Majd hozzátette, mindez olyan körülmények között igaz, amelyekben a város túl van olyan sorsfordító eseményeken, mint ’90 fekete márciusa.  

Az esemény meghívóján ugyan az állt, hogy az alkalomra tisztelettel várják Marosvásárhely, Maros megye, Erdély magyarságát – mindezek ellenére a közönség lélekszáma korántsem tükrözte a díj jelentőségét vagy jelentőségének elismerését a város magyarsága részéről. Pedig Gubcsi Lajos szavai szerint a kitüntetés a Kossuth-díj rangjára emelkedett. Mindez nem tett különösebb benyomást a marosvásárhelyiekre: az elismerések átadása szégyenteljesen kisszámú érdeklődő közönség előtt zajlott, arról nem is beszélve, hogy a gálát a város és a megye elöljárói sem tisztelték meg jelenlétükkel.

 Díjak és díjazottak

 A Magyar Művészetért-díj a magyar művészet kiemelkedő elismerési formája és mecenatúrája, melyet 1987-ben hozott létre az alapító Gubcsi Lajos. Az első történelmi kuratórium tagjai közt olyan személyiségekkel találkozunk, mint Makovecz Imre, Sára Sándor, Sütő András, Sinkovits Imre. A Magyar Művészetért nem jogi személy, nem intézményesült, több annál: baráti közösség.

Az idei Magyar Művészetért-díj kitüntetettjei: Ivácson László néptáncos-koreográfus, Káel Csaba rendező, Kortárs Magyar Galéria, Páll Lajos festőművész, Petrás Mária énekes, Szabadi Vilmos hegedűművész, Török-Illyés Orsolya színművésznő és Hajdú Szabolcs rendező.

A Magyar Művészetért díjrendszer önálló értékű elismerése a Bubik István-díj. A díjat a 2004-ben elhunyt színművész emlékére hozták létre. Az elismerést 35 évesnél fiatalabb színész vagy rendező érdemelheti ki. Idén Győrfi Sándor szobrászművész bronzból készült főnixmadár-allegóriáját Kicsid Gizella sepsiszentgyörgyi színművésznő vehette át.

Az Árpád fejedelem-díjat Árpád vezér halálának és a győztes pozsonyi csatának az emlékére alapította a Magyar Művészetért-díj Kuratóriuma és a Herendi Porcelánmanufaktúra 2007-ben, az 1100. évforduló évében. A díjat a Romániai Magyar Cserkész Szövetség érdemelte ki, melyet a szövetség elnöke, Gaál Sándor vett át.

„A Magyar Művészetért égisze alatt az elmúlt évtizedekben végzett munkánk a nemzetből él, és a nemzetben élő alapértékek felkarolására és teremtésére épül. Alkotókat, a szellem és az erkölcs sze­­mélyiségeit és közösségeit ismerjük el, nekik adományozzuk az Ex Libris-díjat” – így hangzik az Ex Libris-díj lényegét megfogalmazó eszmei háttér. A kitüntetést a kuratórium a brassói Áprily Lajos Főgimnáziumnak, a kolozsvári Erdélyi Kárpát Egyesületnek, Kovács Géza szobrászművésznek, a Maros Megyei Múzeumnak, a csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumnak, valamint a szé­kely­­udvarhelyi Tomcsa Sándor Színháznak ítélte oda.


Share Button
Ennyien olvasták: 472

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.