Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Átjáróház

Központ augusztus 18, 2011 Egyéb kategória

Ferenc_ZsomborÁtjáróház

 (már megint faképnél hagytak a fapadosok)

 A választás szabadsága általában a gyengék és a szegények újabb és újabb veszteségeit eredményezi. A nagy halak felfalják a kisebbeket, de olyan is előfordult már, hogy a dinoszauruszi méreteket öltő gazdasági szereplők pusztultak el a kisebb versenytársak gyorsabb reakciókészsége miatt.

A versenyhelyzet a korrupció egyik legfőbb ellensége, de a kormánypénzek felett rendelkező funkcionáriusok általában megtalálják azokat a kiskapukat, amelyekkel elkerülik a valódi megmérettetést, és ezáltal csúszópénzek és egyéb juttatások birtokába jutnak. Lehetőség szerint fel kell vennünk a harcot ezzel az ádáz ellenséggel, a korrupcióval, de sajnos a legtöbb esetben mindenki kényszerhelyzetbe kerül, és azért vetemedik ilyen módszerekhez, vagy nincs ahogyan tudomást szerezzen róla, és jelentse az illetékes hatóságoknál.

Az országos szinten elért eredmények, a kulcsfontosságú létesítmények és az eddigi befektetések alapján Maros megye mindenképpen alulmaradt Kolozs megyéhez képest. A mai helyzet egy évszázados verseny nyomán alakult ki. Az általános gazdasági mutatók, de a kulturális élet minősége is azt igazolják, hogy Marosvásárhely lemaradt ebben a formális megmérettetésben. Csak elvétve találunk egy-két olyan területet, ahol (még) mi foglaljuk el az előkelőbb helyezést a Szamos-partiakkal szemben.

Fölösleges is ezen tovább rágódni, sokkal hatékonyabb lenne a saját problémáinkkal foglalkozni, anélkül hogy összehasonlítanánk a városunk és a megyénk helyzetét a környező vidékekkel és településekkel. A régiófejlesztési stratégiák viszont olyan kényelmetlen helyzeteket idéztek elő, amelyekre – partnerviszony és jószomszédság ide vagy oda – a megyei és a városi illetékeseknek határozott és hatékony fellépéssel kellett volna válaszolniuk.

Például az egyik fapados légitársaság néhány héttel azután, hogy „leköltözött” Marosvásárhelyre, a lehető legrövidebb időn belül vissza is telepítette járatait a kincses városba. Pedig a megyei tanács komoly vitákat folytat a repülőtér-fejlesztés érdekében, és nagy sikerként könyvelte el a… néhány hétig tartó… áttelepedést. Mi lett volna, ha a veszekedések közepette valaki türelmesen átolvassa a szerződést, és előírja a kedves légitársaságnak, hogy ilyen korai távozás esetén kártérítést fizet a repülőtér üzemeltetőjének, a megyei tanácsnak? Pedig volt már előzmény erre, egyszer már faképnél hagytak minket! Tudjuk, a piac mindenkori recessziója komoly engedményekre kényszeríti a gazdasági szereplőket, de egy ilyen átlátszó zsarolási játékba, melynek során a Kolozs megyei tanácsot kényszerítették kedvezőbb feltételek megadására, nem kellett volna belemennie Maros megyének.

A Kolozs megyei önkormányzat, igazi „nagy halhoz” hasonlóan, fel akarja falni a zavaró vásárhelyi repülőteret, hogy ne legyenek a mostanihoz hasonló „kellemetlenségei”. Egy ilyen stratégiai létesítményt csak a lakosság megkérdezésével és beleegyezésével lenne szabad más kezébe átadni. Ugyanez az olcsó trükk zajlott le az egyik telefongyártó cég beruházásával kapcsolatosan is, amely végül a Kolozsvár melletti Zsukon valósult meg, a mi ipari parkunk pedig a hanyatlás sorsára jutott. Szintén  a megyei tanácstól származó adópénzekből. Méltóbb kiállásra, határozottabb fellépésre lenne szükség, mert Marosvásárhely tényleg „többet érdemel”.

 


Share Button
Ennyien olvasták: 278

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.