Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Átjárószínház a város központjában

Központ május 26, 2011 Egyéb kategória

Átjárószínház a város központjában

szinisekA magántér és a nyilvánosság kapcsolatának határait boncolgatták a Művészeti Egyetem elsőéves színész mesteri szakos hallgatói, amikor a főtéri Virágóra körüli átjárókban improvizációs jelenetekkel lepték meg a gyalogosokat. A fehér maszkokat viselő fiatalok, május 23-án különböző hangulatok ábrázolására vállalkoztak, azt kutatván, van-e átjárhatósága a teátrális formának, abban az esetben, ha kikerül az utcára. 

Mint azt B. Fülöp Erzsébettől, a diákok vezető tanárától megtudtuk, ez az átjárhatóság éppen az improvizáció: „Számunkra is nagyon érdekes és új kísérlet volt, nem tudtuk a végkimenetelét, de többségben mindenki vevő volt az akcióra. Próbáltunk barátságos, pozitív kicsengésű produkciókat előadni, játékra ösztönözni a civil embereket” – magyarázta a művésznő.
Az utcai performansz során a fiatal színészek interaktív módon is kipróbálhatták magukat, azonnal észlelve a közönség visszajelzését. Bende Sándor, a művészek egyike, valóságos élményként élte meg az átjárókon való játszást, mint mondta, számára kihívás volt álarc mögé bújva szórakoztatni az utca emberét: „Elszomorító, hogy napjainkban mennyire nem figyelünk oda arra, hogy milyen élményekkel gazdagodunk, amikor eljutunk A pontból B-be. A mi szándékunk az volt, hogy meglepjük mind a járókelőket, mind a sofőröket, hogy mindössze fél perc alatt ugyan, de pozitív élményekkel gazdagítsuk őket, szebbé varázsoljuk mindennapjaikat. Olyan jelenetsorokkal rukkoltunk elő, melyeket a hétköznapi emberek zöme is értékelt” – nyilatkozta Bende.

Bár a járókelők között akadtak olyan személyek is, akik fenyegetőzéssel próbálták elriasztani a maszkos színészeket, többségük szívesen bekapcsolódott a produkciókba.
– Egyfajta játékként jellemezném a mai megmozdulást, melynek célja vidámságot csalni az emberek hétköznapjaiba. Akinek volt alkalma arra, hogy megfigyelje a színész növendékeket, hogy mit tudnak negyven másodpercbe belesűríteni, biztosan mosollyal az arcán távozott. Úgy gondolom, mindenképp szükség van hasonló kezdeményezésekre azok számára is, akik nem jártasak a művészetben, avagy nem járnak el a színházba – mondta el lapunknak Finna Eszter járókelő, aki örömmel vett részt a program záróakkordjaként megrendezett nevető flash mobon is, minek eredményeképp néhány percig jóízűen nevetett az összegyűlt tömeg.

Share Button
Ennyien olvasták: 247

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.