Központ
2017. november 21. kedd, Olivér
Havazás
Ma
Havazás
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Derült
Csütörtök
Derült

Autópálya kontra mezőgazdaság

Központ április 28, 2011 Egyéb

Autópálya kontra mezőgazdaság

nyaradmenteTovábbra is tiltakoznak a nyárádszeredaiak a Marosvásárhelyt Jászvásárral összekötő autópálya Nyárádmentén áthaladó nyomvonala ellen, ugyanis a tervek szerint 30 kilométeren 35 nyárádmenti települést közvetlenül érintene, aminek következtében az adott területeken csökkenne, vagy akár teljesen megszűnne a mezőgazdasági tevékenység.

Az elképzelések szerint a 306,93 km hosszúságú sztrádát három szakaszra osztanák: Marosvásárhely –Gyergyóditró, Gyergyóditró – Né­met­vásár (Târgu Neamţ), Németvásár–Jászvásár (Iaşi) – derül ki egy jászvásári építészeti cég által készített magvalósíthatósági tanulmányból. A nyárádszeredai önkormányzati tanácsosok márciusi soros tanácsülésen szavazták meg azt a határozattervezetet, melyben az autópálya nyomvonalának megváltoztatását kérték. „Az autópályára mindenképp szükség van, viszont nem feltétlenül a szűk Nyárád völgyében. Ezen a térségen a lakosok közel 80 százaléka földművelésből keresi meg mindennapi kenyerét, így abban az esetben, ha a szántó- és termőföldeket aszfalttá alakítanák, nem lenne miből megélniük” – magyarázta lapunknak Nagy Imre, RMDSZ-es nyárádszeredai tanácsos, aki ellenzi a tervezett útvonalat. Hasonló érveket ismertetett Keresztesi Barna, szintén RMDSZ-es szeredai tanácsos, aki említést tett a tervezett további intézkedésekről, melyek eredménye a nyomvonal áthelyezése lehetne. Ebben a témában viszont Nagy Imre kevésbé bizonyult optimistának: „Véleményem szerint mi olyanok vagyunk, mint egy csepp a tengerben. Ha a hatalom mindenáron ragaszkodik ehhez a térséghez, előbb-utóbb elérik céljukat és megépítik az autópályát” – magyarázta.

A március 23-i ülésen a 14 fős képviselőtestületből mindössze kilencen voltak jelen, ahol 6:3 arányban ellenezték az autósztráda nyomvonalát. Tóth Sándor, Nyárádszereda alpolgármestere a nyugat-európai példákkal igazolta támogató szavazatát: „Németországban, Svájcban és Ausztriában sűrű autópálya-hálózatokkal találkozhatunk, ahol virágzik a turizmus, nő a munkaadók száma, tehát fejlődik az ország. A Nyárád völgyében sokkal több parlagon hagyott terület van, mint amennyit az agrárszféra csökkenne az úthálózat kialakításával” – magyarázta.

Butyurka Péter nyárádszeredai MPP-s tanácsos, a környezetszennyezésre és -rombolásra hívta fel a figyelmet, aminek elsődleges követ­­kezménye egyértelműen az egészségkárosodás lenne. „Ha megépül a pálya, termesztett gyümölcseink, zöldségeink többé nem lesznek fogyaszthatók. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk a lakosság figyelmét az esetleges negatívumokra is, hiszen jelen pillanatban mindenfele csak a térség gazdasági fejlődését és a munkahelyek számának növelését hangoztatják, holott mindannyian tudjuk, hogy számíthatunk bonyodalmakra, házak lebontására stb.” – tájékoztatott a tanácsos. Alternatívaként a küküllőmenti útvonalat ajánlotta, hangsúlyozván, hogy ők támogatják az autópálya megépítését, mindössze a tervezett nyomvonalat ellenzik.

Civil szervezetekaz autópálya ellen

Szintén a nyomvonal áthelyezésének gondolatát szorgalmazzák a marosvásárhelyi Fókusz Öko Központ szervezet tagjai, akik részletesen felvázolták és nyomós érvekkel támasztották alá álláspontjukat: „A megépült és forgalomba helyezett autópálya csökkenti a bekapcsolt térség elérési idejét. Ez kedvezően hat az illető térség idegenforgalmára és a könnyű megközelíthetőség befektetőket vonz. Következésképpen megoldódnak a térség gazdasági problémái, viszont a közlekedési infrastruktúra kiépítése önmagában nem garantálja egy térség gazdasági fellendülését, az csupán egyike a vonzó befektetési célpontok jellemzőinek. A külföldi befektetők számára nagyobb jelentőséggel bír az országos gazdasági-politikai környezet, az átlátható szabályozási rendszer, a bürokratikus akadályok hiánya, a képzett munkaerő jelenléte. Elsősorban ezek akadályozzák meg a befektetők megtelepedését és nem a hatékonyabb közlekedési infrastruktúra hiánya” – magyarázta lapunknak Kósa István, a Fókusz Öko Központ munkatársa. Hozzátette, bár az autópálya tehermentesíti az alacsonyabb rendű utakat a forgalom nagy részétől, a Nyárádmentére ez nem lenne jellemző, hiszen épp annak megépítése növelné az átmenő forgalmat. Kósa beszámolt az úgynevezett örökös káros hatásokról is: „Elsősorban értékes kultúrtájak pusztulnának el, a táj feldarabolódik, valamint természetvédelmi szempontból fontos területek leromolhatnak, vagy akár teljesen megszűnhetnek. Ezenkívül egy forgalmas út állandó szennyező forrást jelent, és nem szabad megfeledkezzünk az autók által kibocsátott zajról sem” – taglalta.

Annak ellenére, hogy már javában zajlanak az autópálya-építés előkészületei, a tanácsosok nagy része tovább harcol annak érdekében, hogy leállítsák a folyamatot. Első ízben Dászkel László polgármestert, a Nyárádmente Kistérségi Társulás elnökét arra kérték, hívja össze a régió polgármestereit és tanácsosait, hogy közösen döntsenek a Nyárádmente jövőjéről.

Share Button
Ennyien olvasták: 149

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.