Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Autópálya kontra mezőgazdaság

Központ április 28, 2011 Egyéb kategória

Autópálya kontra mezőgazdaság

nyaradmenteTovábbra is tiltakoznak a nyárádszeredaiak a Marosvásárhelyt Jászvásárral összekötő autópálya Nyárádmentén áthaladó nyomvonala ellen, ugyanis a tervek szerint 30 kilométeren 35 nyárádmenti települést közvetlenül érintene, aminek következtében az adott területeken csökkenne, vagy akár teljesen megszűnne a mezőgazdasági tevékenység.

Az elképzelések szerint a 306,93 km hosszúságú sztrádát három szakaszra osztanák: Marosvásárhely –Gyergyóditró, Gyergyóditró – Né­met­vásár (Târgu Neamţ), Németvásár–Jászvásár (Iaşi) – derül ki egy jászvásári építészeti cég által készített magvalósíthatósági tanulmányból. A nyárádszeredai önkormányzati tanácsosok márciusi soros tanácsülésen szavazták meg azt a határozattervezetet, melyben az autópálya nyomvonalának megváltoztatását kérték. „Az autópályára mindenképp szükség van, viszont nem feltétlenül a szűk Nyárád völgyében. Ezen a térségen a lakosok közel 80 százaléka földművelésből keresi meg mindennapi kenyerét, így abban az esetben, ha a szántó- és termőföldeket aszfalttá alakítanák, nem lenne miből megélniük” – magyarázta lapunknak Nagy Imre, RMDSZ-es nyárádszeredai tanácsos, aki ellenzi a tervezett útvonalat. Hasonló érveket ismertetett Keresztesi Barna, szintén RMDSZ-es szeredai tanácsos, aki említést tett a tervezett további intézkedésekről, melyek eredménye a nyomvonal áthelyezése lehetne. Ebben a témában viszont Nagy Imre kevésbé bizonyult optimistának: „Véleményem szerint mi olyanok vagyunk, mint egy csepp a tengerben. Ha a hatalom mindenáron ragaszkodik ehhez a térséghez, előbb-utóbb elérik céljukat és megépítik az autópályát” – magyarázta.

A március 23-i ülésen a 14 fős képviselőtestületből mindössze kilencen voltak jelen, ahol 6:3 arányban ellenezték az autósztráda nyomvonalát. Tóth Sándor, Nyárádszereda alpolgármestere a nyugat-európai példákkal igazolta támogató szavazatát: „Németországban, Svájcban és Ausztriában sűrű autópálya-hálózatokkal találkozhatunk, ahol virágzik a turizmus, nő a munkaadók száma, tehát fejlődik az ország. A Nyárád völgyében sokkal több parlagon hagyott terület van, mint amennyit az agrárszféra csökkenne az úthálózat kialakításával” – magyarázta.

Butyurka Péter nyárádszeredai MPP-s tanácsos, a környezetszennyezésre és -rombolásra hívta fel a figyelmet, aminek elsődleges követ­­kezménye egyértelműen az egészségkárosodás lenne. „Ha megépül a pálya, termesztett gyümölcseink, zöldségeink többé nem lesznek fogyaszthatók. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk a lakosság figyelmét az esetleges negatívumokra is, hiszen jelen pillanatban mindenfele csak a térség gazdasági fejlődését és a munkahelyek számának növelését hangoztatják, holott mindannyian tudjuk, hogy számíthatunk bonyodalmakra, házak lebontására stb.” – tájékoztatott a tanácsos. Alternatívaként a küküllőmenti útvonalat ajánlotta, hangsúlyozván, hogy ők támogatják az autópálya megépítését, mindössze a tervezett nyomvonalat ellenzik.

Civil szervezetekaz autópálya ellen

Szintén a nyomvonal áthelyezésének gondolatát szorgalmazzák a marosvásárhelyi Fókusz Öko Központ szervezet tagjai, akik részletesen felvázolták és nyomós érvekkel támasztották alá álláspontjukat: „A megépült és forgalomba helyezett autópálya csökkenti a bekapcsolt térség elérési idejét. Ez kedvezően hat az illető térség idegenforgalmára és a könnyű megközelíthetőség befektetőket vonz. Következésképpen megoldódnak a térség gazdasági problémái, viszont a közlekedési infrastruktúra kiépítése önmagában nem garantálja egy térség gazdasági fellendülését, az csupán egyike a vonzó befektetési célpontok jellemzőinek. A külföldi befektetők számára nagyobb jelentőséggel bír az országos gazdasági-politikai környezet, az átlátható szabályozási rendszer, a bürokratikus akadályok hiánya, a képzett munkaerő jelenléte. Elsősorban ezek akadályozzák meg a befektetők megtelepedését és nem a hatékonyabb közlekedési infrastruktúra hiánya” – magyarázta lapunknak Kósa István, a Fókusz Öko Központ munkatársa. Hozzátette, bár az autópálya tehermentesíti az alacsonyabb rendű utakat a forgalom nagy részétől, a Nyárádmentére ez nem lenne jellemző, hiszen épp annak megépítése növelné az átmenő forgalmat. Kósa beszámolt az úgynevezett örökös káros hatásokról is: „Elsősorban értékes kultúrtájak pusztulnának el, a táj feldarabolódik, valamint természetvédelmi szempontból fontos területek leromolhatnak, vagy akár teljesen megszűnhetnek. Ezenkívül egy forgalmas út állandó szennyező forrást jelent, és nem szabad megfeledkezzünk az autók által kibocsátott zajról sem” – taglalta.

Annak ellenére, hogy már javában zajlanak az autópálya-építés előkészületei, a tanácsosok nagy része tovább harcol annak érdekében, hogy leállítsák a folyamatot. Első ízben Dászkel László polgármestert, a Nyárádmente Kistérségi Társulás elnökét arra kérték, hívja össze a régió polgármestereit és tanácsosait, hogy közösen döntsenek a Nyárádmente jövőjéről.

Share Button
Ennyien olvasták: 470

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.