Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Az életmentés felér a győzelemmel

Központ március 17, 2011 Egyéb kategória

Az életmentés felér a győzelemmel

 salvamont
A Maros megyei Salvamont Barlangi és Hegyimentő Szolgálat alig több mint öt éve alakult. A szolgálat rendeltetése: nehezen megközelíthető terepről történő mentés alpin technika alkalmazásával. A csoport állománya 20 személy, 19 hegyimentő, amiből hat alkalmazott és egy szakfelügyelő. A szolgálat elnökével, Kovács Zoltán Róberttel beszélgettünk a bevetésekről, szakmai tapasztalataikról, gondjaikról és nem utolsósorban a szolgálat működéséről.

 

 – Több mint öt éve létezik a Salvamont Maros megyei Barlangi és Hegyimentő Szolgálat. Megközelítőleg hány esetben tudtatok sikeres mentési akciót véghezvinni?

 – Az öt év alatt mintegy 700 hegyimentésben, 82 víz alatti mentésben, beavatkozásban segédkeztünk, kb. 700 kilométer hegyvidéki útvonalat tártunk fel, több tonnányi, a turisták által otthagyott szemetet távolítottunk el.

 – Milyen szakképesítéssel rendelkeznek a csapat tagjai és mik a feladataik?

 – A csapattagok közt van hegyimentő, barlangi mentő, búvár, szakorvos, rohammentős is. A feladataik közé tartozik a nehéz, erdős-hegyes terepen, barlangokban balesetet szenvedett vagy eltűnt személyek felkutatása, mentése, elsősegélyben részesítése, biztonságos helyre történő szállítása. Ugyanakkor katasztrófa-sújtotta területeken balesetet szenvedett vagy eltűnt személyek felkutatásában, mentésében, anyagi javak mentésében való közreműködés. Nem utolsósorban a vízbe fúlt személyek felkutatása, kiemelése, árvíz esetén a vízi mentésben való közreműködés, víz által elzárt területen rekedtek mentése, állatállomány és anyagi javak mentésében való részvétel.

 – Mit kell tennie a balesetet szenvedett személynek, hogy a szolgálat tagjait elérje?

 – Először is tárcsázza a központosított ügyelet számát, a 112-t, akár az országos ügyeletet, a 0-SALVAMONT -0725/826-668 (ami hívható bármilyen mobil hálózatból) vagy a megyei ügyeletet a 0728/289-442 és 0729/988-844 számon. Segélyhíváskor kötelező módon meg kell adni a következő adatokat: a baleset helyszínét, a balesetet szenvedett személyek számát és állapotát (eszméleténél van-e, válaszol-e kérdésekre, van-e nyilvánvaló sérülése, esetleg légzés- és pulzusinformációk), a baleset bekövetkeztének pontos időpontját, a feltételezett diagnózist, az időjárási viszonyokat és a telefonáló személy adatait.

 – Milyen szervekkel működik együtt a szolgálat?

 – Mivel sajnos nem vagyunk sürgősségi szolgálat, így nem tudunk állandó ügyeletet bzitosítani, ezért hétköznap 16 óra után nem tartózkodunk már a szolgálat irodájában. Hétvégeken működik a palotailvai és a szovátai munkapontunk is, mivel a bevetések 80–85%-ára a hétvégén van szükség. Egyébként szorosan együttműködünk a SMURD Rohammentőszolgálattal, az Országos Katasztrófavédelmi Központtal, a Hegyi Csendőrséggel, a Kelemen Nemzeti Park Örségével, a Megyei Turisztikai Hivatallal, az Erdélyi Kárpát Egyesülettel és az Örökmozgó Turistaegyesülettel.

 – Az elmúlt hónapokban milyen bevetésekben volt része a marosvásárhelyi szolgálatnak?

 – A téli szezon már november végén kezdődött, így a Kelemen-, és a Görgényi-havasokban már síznek abban az időben az extrém sízők, és már volt ott bevetésünk. Mondhatjuk, hogy az ünnepekig elég nyugodt időszakban volt részünk, de a két ünnep között hat alkalommal kellett az említett hegységekbe eljutnunk mentésre, míg a szovátai sípályán is 12 alkalommal kellett sérülést szenvedett személyeken segítenünk. Télen a zord időjárás-viszonyok, síbalesetek miatt, nyáron a sérülést szenvedett turisták miatt hívnak. Nehéz télen a térdig, akár combig érő hóba süllyedt turis­táknak, hiszen gyorsan kimerülnek, és rohamosan fellép a hipotermia, de épp olyan veszélyes nyáron a Kelemen gerincén, vagy a Görgényi-havasok hegyvonulatán sűrű ködbe rekedt, néha meggondolatlan turistáknak, akiknek fontos a mielőbbi segítség.

 – Mik alkotják a bevetési csomagot, milyen szerszámokból áll mindez?

 – Állandó készenlétben tartjuk az ilyen bevetési csomagot, ami karabinerekből, csörlőkből, különböző gépekből, sílécekből, hótaposókból, egészségügyi felszerelésekből áll többek közt. Igaz, jó lenne a felszerelésünk egy részét felújítani, sőt elkelne még egy autó is, mert ha egy időben két bevetésre kell mennünk, akkor saját autóval kell eljutnunk a második helyszínre. Kellő segítséget kapunk a 12 állandó önkéntes személy és többi alkalmazott kolléga részéről és meg kell említenem, hogy a Maros megyei szolgálat az egyik legképzettebb az országban.

 – A sérülést szenvedett személy számára minden perc fontos, ezért létfontosságú a segítséget nyújtó csapattagok kiváló fizikai állóképessége. Miből áll a szolgálat tagjainak fizikai felkészülése?

 – Az edzések létfontosságúak a csapattagok számára, ezért vannak kötelező, évi, havi, valamint heti edzések, amelyekkel a szervezetünk állóképességét, fizikai állapotát teszteljük, javítjuk. Épp most voltunk egy háromnapos felkészítőn, ahol A-tól Z-ig átismételtük a hegyimentés technikáját. Ugyanakkor, itt megemlíthetem, hogy szoros együttműködést alakítottunk ki a francia hegyimentőkkel, a magyarországi búvárokkal és azon szerencsés csoportok közt vagyunk, akik nemrég részt vehettünk Franciaországban egyhetes komplex edzésprogramban.

– Hajdanán te is az 1831-ben alakult francia hadseregen belül alakult elit egységnél, az Idegenlégióban szolgáltál évekig önkéntesként. Az ott szerzett élettapasztalatod is kamatoztathatod a marosvásárhelyi Salvamont Szolgálat bevetésein?

 – Persze, sokat segített, hogy évekig tagja voltam az Idegenlégióban egy különleges ejtőernyős csoportnak, akikkel az Alpokban és a Pireneusokban tartottuk a kemény, kimerítő fizikai edzéseket.

 – Melyik volt az előző évek legnehezebb bevetése?

 – Le kell szögeznem, hogy minden egyes sikeres bevetésünk győzelemmel ér fel, hiszen segíteni tudunk egy sérült személyen. De talán, az egyik legidegfeszítőbb bevetésünk a Maros völgyében történt, amikor egy hét lelket szállító kisbusz (köztük két kisgyermekkel) bezuhant a Marosba és a zord időjárási viszonyok és a szinte megközelíthetetlen helyszín megnehezítette a SMURD Rohammentőszolgálat és a tűzoltók közbeavatkozását, végül a mi alpin technikáink segítségével sikerült mind a hét személyt kimentenünk a folyóban lévő roncsokból.

 


A TERMÉSZETJÁRÓK TÍZPARANCSOLATA


1    A hegy erős, te gyenge vagy. Biztosítsd magad minden szellemi, erkölcsi és anyagi erővel és eszközzel.        
2    Csak kifogástalan testi állapotban indulj útra. Ne erőltesd magad a kimerülésig. Táplálkozz gyakran, de mértékkel.        
3    A hiányos felszerelés életed veszélyezteti. Kötelet vigyél.        
4    Ne járj egyedül. Az útirányt, a valószínű visszatérés idejét a menedékházba jelentsd be.        
5    Ne vállalkozz tudásodat és gyakorlottságodat felülmúló feladatokra.        
6    Számolj az időjárás-változás lehetőségével. Ismerd a vészjel-adás módját.        
7    Nincs teljesen veszélytelen hegy és útvonal. Különösen veszélyes a hegyvidék nagy havazás után.        
8    Rossz idő, vagy sötétség ne érjen úttalan helyen. Ne feledd, hogy fárasztó nap végén figyelmed is kimerül.        
9    Az igazi magashegy természetjáró okos, nyugodt, óvatos, de bátor és tiszteli a hegyet.        
10    Becsüld természetjáró társad, és bajban soha, semmi körülmény között el ne hagyd!    A csapattagok közt van hegyimentő, barlangi mentő, búvár, szakorvos, rohammentős is. A feladataik közé tartozik a nehéz, erdős-hegyes terepen, barlangokban balesetet szenvedett vagy eltűnt személyek felkutatása, mentése, elsősegélyben részesítése, biztonságos helyre történő szállítása.


Share Button
Ennyien olvasták: 342

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.