Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Az elhalálozás oka: reform

Központ április 14, 2011 Egyéb kategória

Az elhalálozás oka: reform

 Az utóbbi napok slágertémája az egészségügyben uralkodó fejetlenség volt, ha valamely hírcsatornára kattintottunk, máris élő egyenesben követhettük az éppen aktuális botrányt. Láthattunk kórházbezárás miatt tettlegességig fajult tüntetéseket, politikusok és szakemberek kölcsönös vádaskodásait, az ügy hátterét megvilágítani hivatott mellébeszélő tóksókat. Hogy mire volt jó mindez? Nem sokra. Egyvalamire biztosan: arra, hogy újfent meggyőződhessünk, az illetékesek egészségügyről beszélnek ugyan, de közben másvalamire gondolnak… Na, eltalálták, mire – a hatalomra! Egyesek számára a hatalom mindenre gyógyír. Aki pedig nem így vélekedik, az dögöljön meg! – gondolhatják.

Az egészségügy körüli mostani cirkusz kapcsán egyvalami nyilvánvaló: a problémák nem a mostani kormányzat alatt születtek, s minden valószínűség szerint nem is most fognak megoldódni… Reformhoz, gyökeres átalakításhoz pedig – ami, ebben egyezzünk meg, ráférne a szakterületre – rengeteg pénzre lenne szükség… Most pedig – a szűklátókörű könyökvédős könyvelőszemlélet érvényesüléseként – indokolatlan, bűnös forrásmegvonás történik… Megszokhattuk már, hogy egy tehetségtelen, alkalmatlan, dilettáns kormányzat – politikai színezettől függetlenül –, ha pénzszűkében van, mindig az oktatás, az egészségügy, a kultúra területén próbál spórolni… Rendszerint ezt szorgalmazzák a nemzetközi pénzintézetek is… Részükről érthető, hisz ők kihelyezett pénzüket szeretnék mihamarabb viszontlátni, őket nem érdekli, hogy milyen áron, őket nem zavarja, hogy a nadrágszíjmeghúzó intézkedések milyen következményekkel járnak… Amiként az sem, hogy kizárólag megszorító intézkedések által gazdasági fellendülést elérni lehetetlen… Hát itt tartunk most.

S hogy lehetőleg mi, erdélyi magyarok se maradjunk ki a képből, mindaz, ami egészségügyi reform címszó alatt zajlik, egy RMDSZ-es politikus minisztersége idején, vezénylete alatt történik. Hogy miért kellett – nem először – egy ilyen hálátlan feladatra vállalkoznia az RMDSZ-nek? Sokak szerint pusztán azért, mert amolyan csatolt áruként, csomagban adták a sok pénzzel járó környezetvédelmi és erdőgazdálkodási tárca mellé. Vagy mert egyszerűen nem kellett senkinek… Most pedig, a szemforgató ellenzéki propagandának és a távirányított sajtókampánynak köszönhetően, akár azt is mondhatják a sovénnacionalista diskurzusra mindig fogékony többségiek, hogy egy magyar miniszter a románság elpusztításán ügyködik…


 

Share Button
Ennyien olvasták: 218

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.