Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

„Az emberi tényezőt tartom a legfontosabbnak”

Központ augusztus 24, 2011 Egyéb kategória

„Az emberi tényezőt tartom a legfontosabbnak”

 Smaranda_EnacheSmaranda Enachet, a Pro Európa Liga társelnökét a vásárhelyi polgármesteri székért megvívandó harcról faggattuk: milyenek lehetnek az esélyei, áll-e majd elegendő anyagi háttér a  rendelkezésére kampánya megszervezéséhez, milyen kiaknázatlan lehetőségeket lát a városban, és természetesen, mit ígérhet Marosvásárhely lakosságának?

 

 

– Ön elsőként jelezte, hogy indulni szándékszik a marosvásárhelyi polgármesteri székért. Mi késztette erre?

 – Elsősorban az a tény, hogy nagyon sokat kritizáltak, amikor 2004-ben Kolozsváron indultam a helyhatósági választásokon, és ott céloztam meg a polgármesteri tisztséget, ahol nem ismertek. Emiatt vásárhelyi barátaim, ismerőseim, jóakaróim közül sokan figyelmeztettek, ha egy várost adminisztrálni szeretnék, akkor az lenne a helyes, hogy itt, a szülővárosomban kezdjem. Másodsorban, az utóbbi években többen is jelezték nekem – befolyásos civil társadalmi, illetve egyházi  körökből – , ha indulnék a választásokon, szívesen támogatnának. Mivel mögülem hiányzik az a gépezet, ami a pártok jelöltjei mögött általában megvan, úgy gondoltam, ha korábban bejelentem az indulásomat, az valamilyen módon segít abban, hogy ledolgozhassam ilyen természetű hátrányomat.

 – Hogyan ítéli meg az esélyeit, illetve kiknek a támogatására számít elsősorban?

 – Nehéz erre egyből koherens választ adni, él bennem a meggyőződés, hogy a polgárok – nemcsak Marosvásárhelyen, de egész Európában is – vágynak egy radikálisabb politikai változásra. Úgy vélem, Vásárhelyen is nagyon sokan vannak, akik csalódottnak vagy becsapottnak érzik magukat, olyan emberek, akik végezték a feladatukat, a munkájukat, és mégsem tudnak úgy élni, ahogyan más európai közösségekben, városokban élnek. Még mindig érezhetőek a kommunista diktatúra nyomai, még mindig a politika fentről dönt, anélkül, hogy az emberekkel konzultálna. Úgy hiszem, az én indulásom ugyanakkor egy kísérlet. Nem tudom, hányan érzik azt az elkötelezettséget a helyi közösség, a város iránt, amit én érzek, de úgy gondolom, hogy azok, akik vágynak egy olyan városban élni, amely kétnyelvű, európai, és van a 21. századra vonatkozó perspektívája, azok kortól, nemtől, nemzeti és vallási hovatartozásuktól függetlenül rám fognak szavazni. Eljött az ideje, hogy az emberek az értékeik szerint, annak megfelelően válasszanak.

 – Köztudomású, egy választási kampányhoz rengeteg pénz szükségeltetik. Önnek, függetlenként milyen anyagi háttér áll/állhat majd a rendelkezésére?

 – Jelen pillanatban nincs semmilyen anyagi hátterem, leszámítva azt, amit a családom tudna biztosítani. A kampányomat nem anyagi alapokra fogom építeni. Őszintén szólva, idegen tőlem a mostani kampánystílus, fölöslegesnek tartom, hogy négyévente rengeteg közpénzt (is) pazarolnak el a választásokra. Úgy gondolom, egy ehhez hasonló város szintjén szerényebb kampány is megteszi, ezért inkább ellátogatok az emberekhez, a különböző intézményekhez, alapítványokhoz, elmondom nekik a programomat, az elképzeléseimet, és remélem, ilyen door-to-door típusú kampány alapján – építve arra is, amit az emberek már tudnak rólam az elmúlt 20-30 évből – meg tudom nyerni a bizalmukat azoknak is, akik nem döntötték el, kire szavazzanak. Természetesen örülnék, ha lennének majd olyan személyek vagy alapítványok, akik anyagilag is támogatnának, de ha nem, akkor is be fogom bizonyítani, hogy kevés pénzzel is lehet jól, eredményesen kampányolni, de ehhez persze a média segítsége is szükséges.

 – A lapunk által megrendelt felmérés szerint a magyar választók körében igen nagy népszerűségnek örvend. A megkérdezettek közel 40 százaléka adná önre a voksát. Mit ígérhet a vásárhelyi magyar választóknak?

 – Nagyon megtisztelő számomra ez a bizalom. Azt tudom ígérni, hogy a kampány ideje alatt nem fog megváltozni a diskurzusom, nem fogok elkezdeni sem ígérgetni, sem hazudni. Továbbra is úgy tartom, hogy egy közösségen belül az emberi jogok, a kisebbségi jogok, a tolerancia, az interkulturalitás nagyon fontosak. Hiába van pénz és gazdasági háttér egy közösségben, ha nincs harmónia, összefogás és szolidaritás. Ezek nélkül nem lehet megvalósítani magas célokat. Marosvásárhely számára az volna az álmom, hogy olyan lehessen, mint például a svájci Biel/Bienne, egy nagyon gazdag kétnyelvű város, ahol minden tökéletesen működik, mert az emberek és a közösségek bizalmára épül a helyi önkormányzat, és én az emberi tényezőt tartom továbbra is a legfontosabbnak.

– A helyi magyar politikai erők február óta tárgyalnak egy közös polgármesterjelölt indításáról. A jelek szerint azonban még távol állnak a megegyezéstől. Mit gondol, egy előválasztás megoldaná a helyzetet, illetve ha mód lenne rá, részt venne-e egy ilyen megmérettetésen?

 – Személy szerint legitimnek vélem, és tiszteletben tartom a magyar közösség igényét, hogy szeretne egy közös magyar jelöltet találni. Ugyanakkor arra is felhívnám a figyelmet: ez arra fogja késztetni a román közösséget, politikumot, hogy maga is egy közös jelöltet keressen, ezáltal a választások újra interetnikai versengésre redukálódnának. Aminek az lenne a hátrányos következménye, hogy nem jutnánk el addig, hogy terítékre, megtárgyalásra kerüljenek azok a fontos problémák, amelyek megoldása közös feladat lenne. A kérdésre visszakanyarodva: én egy ilyen előválasztáson nem tudnék részt venni. Nem tartom ezt helyesnek, mert azt jelentené, hogy valamilyen módon beleszólok a magyar pártok belső ügyeibe, ez a szándék pedig egészen távol áll tőlem.

 – Milyen konkrét kiaknázatlan lehetőségeket lát Marosvásárhely esetében, amelyeket megválasztása esetén meg tudna valósítani?

 – Azt hiszem, a lehető legsürgősebben vissza kell állítani a város nyugat-európai orientációját. Vásárhely nagyon fontos kincse az oktatás, az a tény, hogy itt erős egyetemek működnek. Ebből a város nagyon sokat profitálhatna: olyan kórházakat, magánklinikákat lehetne létrehozni, amelyek idevonzanák nemcsak a romániai embe­reket, hanem a külföldieket is. Ugyanakkor kiemelt fontosságúnak tartom a magyar és a frissen beindított angol nyelvű orvosi oktatást is. Olyan embereket készíthetünk fel, akik az egész világon dolgozhatnak. Bennük kellene egy olyan vonzódást kelteni a város iránt, hogy ide visszajöjjenek, a saját és a mi gazdagodásunkra. De voltak nagyon fontos, egy ideje hanyatló művészeti hagyományai is Marosvásárhelynek – filharmónia, képtárak, stb. -, amelyek valahogy a lakosság figyelmének peremére kerültek, és amit nagyon fontos lenne visszaállítani. Marosvásárhelyhez nagy reményeket fűzök, úgy gondolom, a városnak a régire támaszkodó, de új arcélet kell adnunk, ehhez pedig egy olyan polgármesterre lesz szükség, aki – lehetőleg román-magyar összefogással – összhangba tudja hozni a helyi kihívásokat, a nagyvilági lehetőségekkel.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 397

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.