Központ
2017. november 23. csütörtök, Kelemen, Klementina
Helyenként felhős
Ma
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Szombat
Helyenként felhős

Az izomkolosszus Petelében járt édesanyjánál

Központ augusztus 18, 2011 Egyéb

Az izomkolosszus Petelében járt édesanyjánál

 Bogti_rpdBogáti Árpád lebarnult, kigyúrt izomzata, példamutató, kisportolt testalkata csodálatra méltó. A széles vállú és mellkasú, izmos karú és lábú, háromnapos borostás arcú, fekete, dús hajáról „indiánnak” becézett izomkolosszus alakjában Winnetout, Karl May számos regényében szereplő amerikai indián hőst véltem felfedezni. A barátságos és nyugodt beállítottságú sportolót testépítő pályafutásának kezdeteiről, legfontosabb állomásairól, a sport iránti szeretetéről és nem utolsósorban a sporttal kapcsolatos jövőbeli terveiről kérdeztük.

– Mint a testépítők többsége én is otthon, saját magam által eszkábált szerekkel kezdtem el súlyozni. Petelei születésű lévén, először 1992 májusában, Szászrégenben kezdtem el konditerembe járni, és azóta egy hónap volt a leghosszabb kihagyásom. Persze versenyidőszakon kívül nem szoktam maximális intenzitással edzeni, de teljes pihenés egy hónapnál hosszabb soha nem volt. Az inspirációt a tízszeres magyar bajnok, 50 év feletti N.A.C. világbajnok nagybátyámtól, Lakatos Misitől merítettem, ő már versenyzett, amikor én elkezdtem komolyabban edzeni. Idővel Misi Győrbe került, ahol folytatta sportpályafutását, majd látogatóba hívott hozzá. Én is lejártam vele a terembe, megfogott az ottani sportélet varázsa és ott ragadtam, letelepedtem.

– Közhely a kérdés, de elkerülhetetlen. Felsorolnád legfontosabb eredményeid, lehetőleg kronológiai sorrendben?

– Az első versenyem 1995 őszén volt Egerben, akkor még vidékbajnokságról és a Budapest-bajnokságról lehetett csak kvalifikálni az első osztályú magyar bajnokságra. Azt a versenyemet megnyertem 65 kg-os kategóriában. A következő év tavaszán már a magyar bajnokságon is borsot törtem Magos István orra alá a 65 kg-ban, aki a következő hétvégén az EB-n bronzérmes lett. Amire még büszke vagyok: 2004-ben magyar bajnok lettem 80 kg-ban, ugyanabban az évben abszolút MLO Olympia-győztes, és 2007 októberében Szerbiában abszolút NABBA Európa Kupagyőztesként tértem haza a legendás Liszka Pétert is legyőzve. Voltak még kisebb-nagyobb sikereim, de ezek voltak a legemlékezetesebbek.

– Mik a távlati terveid?

– Masters világbajnokságon szeretnék nagyon jó eredményt elérni. Amúgy, mindig jó eredmény reményében lépek színpadra, bármilyen versenyen is vegyek részt. Mindig csak a legközelebbi versenyeimre koncentrálok.

– Az osztrák határ melletti, mintegy 10.000 lelket számláló, Győr melletti Csornán telepedtél le. Mivel foglalkozol?

–2002 februárjában nyitottuk meg Csornán a Body Aréna konditermet, azóta kisebb-nagyobb sikerrel folyamatosan működik, ennek a szakmai irányításával foglalkozom. Ott töltöm a nap nagy részét, edzek, fiatal tehetségeket, testépítést tanulni vágyó, leendő sportolókat formálok. A testépítés nem csak a hobbim, ez a hivatásom is.

– Szabadidődben mivel foglalkozol?

– Ha a szabadidőm megengedi, felszaladok Budapestre a barátnőmhöz, akivel harmonikus kapcsolatot ápolok. Barátaimmal, testépítő társakkal hetente focizni is szoktunk a terem szomszédságában. Évente legalább egyszer hazajövök Petelébe édesanyámhoz, aki mindig vár haza. Akkor a gyerekkori emlékeim bukkannak elő, a sportpályafutásom kezdete jut eszembe, elvégre innen indultam el mint sportoló.

– A testépítés azon kevés sportágak egyike, amelyet a versenyzők életük végéig is űzhetik. A te belátásod szerint, meddig folytatható ez a korhatár nélküli sportág?

– Nem gondoltam még visszavonulásra, ne feledjük, hogy 70 év feletti versenyzők is vannak. Nyilván nem tudok majd minden évben bekészülni, mindannyian tudjuk, akik ezt a sportot választottuk, hogy egy rangos versenyre való felkészülés nem kis pénzbe kerül, és néha szükséges a fizikai pihenés, regenerálódás. Sajnos már én sem vagyok tini! De ha az egészségem majd megengedi, hobbi szinten szeretnék 60–70 éves koromig súlyozni. Én mindig azt szoktam mondani, hogy ez a türelem sportja. Akinek nincs elég türelme, és alázata ebben a sportágban, sosem ér el komoly eredményt.

Share Button
Ennyien olvasták: 283

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.