Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Az izomkolosszus Petelében járt édesanyjánál

Központ augusztus 18, 2011 Egyéb kategória

Az izomkolosszus Petelében járt édesanyjánál

 Bogti_rpdBogáti Árpád lebarnult, kigyúrt izomzata, példamutató, kisportolt testalkata csodálatra méltó. A széles vállú és mellkasú, izmos karú és lábú, háromnapos borostás arcú, fekete, dús hajáról „indiánnak” becézett izomkolosszus alakjában Winnetout, Karl May számos regényében szereplő amerikai indián hőst véltem felfedezni. A barátságos és nyugodt beállítottságú sportolót testépítő pályafutásának kezdeteiről, legfontosabb állomásairól, a sport iránti szeretetéről és nem utolsósorban a sporttal kapcsolatos jövőbeli terveiről kérdeztük.

– Mint a testépítők többsége én is otthon, saját magam által eszkábált szerekkel kezdtem el súlyozni. Petelei születésű lévén, először 1992 májusában, Szászrégenben kezdtem el konditerembe járni, és azóta egy hónap volt a leghosszabb kihagyásom. Persze versenyidőszakon kívül nem szoktam maximális intenzitással edzeni, de teljes pihenés egy hónapnál hosszabb soha nem volt. Az inspirációt a tízszeres magyar bajnok, 50 év feletti N.A.C. világbajnok nagybátyámtól, Lakatos Misitől merítettem, ő már versenyzett, amikor én elkezdtem komolyabban edzeni. Idővel Misi Győrbe került, ahol folytatta sportpályafutását, majd látogatóba hívott hozzá. Én is lejártam vele a terembe, megfogott az ottani sportélet varázsa és ott ragadtam, letelepedtem.

– Közhely a kérdés, de elkerülhetetlen. Felsorolnád legfontosabb eredményeid, lehetőleg kronológiai sorrendben?

– Az első versenyem 1995 őszén volt Egerben, akkor még vidékbajnokságról és a Budapest-bajnokságról lehetett csak kvalifikálni az első osztályú magyar bajnokságra. Azt a versenyemet megnyertem 65 kg-os kategóriában. A következő év tavaszán már a magyar bajnokságon is borsot törtem Magos István orra alá a 65 kg-ban, aki a következő hétvégén az EB-n bronzérmes lett. Amire még büszke vagyok: 2004-ben magyar bajnok lettem 80 kg-ban, ugyanabban az évben abszolút MLO Olympia-győztes, és 2007 októberében Szerbiában abszolút NABBA Európa Kupagyőztesként tértem haza a legendás Liszka Pétert is legyőzve. Voltak még kisebb-nagyobb sikereim, de ezek voltak a legemlékezetesebbek.

– Mik a távlati terveid?

– Masters világbajnokságon szeretnék nagyon jó eredményt elérni. Amúgy, mindig jó eredmény reményében lépek színpadra, bármilyen versenyen is vegyek részt. Mindig csak a legközelebbi versenyeimre koncentrálok.

– Az osztrák határ melletti, mintegy 10.000 lelket számláló, Győr melletti Csornán telepedtél le. Mivel foglalkozol?

–2002 februárjában nyitottuk meg Csornán a Body Aréna konditermet, azóta kisebb-nagyobb sikerrel folyamatosan működik, ennek a szakmai irányításával foglalkozom. Ott töltöm a nap nagy részét, edzek, fiatal tehetségeket, testépítést tanulni vágyó, leendő sportolókat formálok. A testépítés nem csak a hobbim, ez a hivatásom is.

– Szabadidődben mivel foglalkozol?

– Ha a szabadidőm megengedi, felszaladok Budapestre a barátnőmhöz, akivel harmonikus kapcsolatot ápolok. Barátaimmal, testépítő társakkal hetente focizni is szoktunk a terem szomszédságában. Évente legalább egyszer hazajövök Petelébe édesanyámhoz, aki mindig vár haza. Akkor a gyerekkori emlékeim bukkannak elő, a sportpályafutásom kezdete jut eszembe, elvégre innen indultam el mint sportoló.

– A testépítés azon kevés sportágak egyike, amelyet a versenyzők életük végéig is űzhetik. A te belátásod szerint, meddig folytatható ez a korhatár nélküli sportág?

– Nem gondoltam még visszavonulásra, ne feledjük, hogy 70 év feletti versenyzők is vannak. Nyilván nem tudok majd minden évben bekészülni, mindannyian tudjuk, akik ezt a sportot választottuk, hogy egy rangos versenyre való felkészülés nem kis pénzbe kerül, és néha szükséges a fizikai pihenés, regenerálódás. Sajnos már én sem vagyok tini! De ha az egészségem majd megengedi, hobbi szinten szeretnék 60–70 éves koromig súlyozni. Én mindig azt szoktam mondani, hogy ez a türelem sportja. Akinek nincs elég türelme, és alázata ebben a sportágban, sosem ér el komoly eredményt.

Share Button
Ennyien olvasták: 564

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.