Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

„Az MPP-vel Maros megyében is számolni kell!”

Központ április 7, 2011 Egyéb kategória
„Az MPP-vel Maros megyében is számolni kell!”

„Az MPP-vel Maros megyében is számolni kell!”

Interjú László Györggyel, a párt megyei elnökével

MPPEgy polgármester, egy alpolgármester és 62 tanácsos, ez a Maros megyei MPP önkormányzati tisztségviselőinek csapata. Indulásnak nem rossz, egy hónappal a párt bejegyzését követően, ennyire futotta az RMDSZ-hegemóniáról híres megyében – összegez László György, a szervezet fiatal megyei elnöke, aki ambiciózus tervekkel vállalta a kihívást. Jól meghatározott koncepció szerint, a fiatalokat megszólítva, bevonva a közéletbe, megkerülhetetlen erővé tenni az MPP-t Maros megyében a 2012-es választásokat követően.

– Milyen esélyeket lát terve megvalósítására, mire alapozza optimizmusát? 

– Tudatában kell lennünk annak, hogy az emberek valami újat várnak. Tényleg megérett a helyzet a változásra, és ez nem üres szólam. Nagyon sok a fásult, kiábrándult polgár, akik már most fogadkoznak, hogy biztos nem szavaznak többet az RMDSZ-re. Persze ez most, a megszorítások miatt hatványozottan érződik, de a tendencia nem új keletű. Ha arra gondolok, hogy a rendszerváltás óta folyamatosan nőtt a politikából kiábrándulók aránya, bátran állíthatom, hogy van kit, kiket megszólítani. A jövőépítés szempontjából pedig feltétlenül szükségesnek tartom a fiatalok bevonását, motiválását. Ez egy másik vaskos réteg, amely keresi útját és a jelenlegi körülmények között nehezen találja helyét a társadalomban. Meggyőződésem, hogy a magyar érdekérvényesítés szempontjából nem mondhatunk le egyetlen erdélyi magyar emberről sem. Ez lehet – ha már az optimizmusomat hozta szóba –, ez lesz az MPP bázisa Maros megyében is. 

– Az MPP-t folyamatosan az a vád éri, hogy megoszt, ezáltal pedig gyengíti a magyar érdekérvényesítést. Miben rejlik a párt ereje?

– Látja, én ezt épp fordítva látom. Nem azért vesztettük el a többségi magyar frakciót Marosvásárhelyen, mert a Polgári Párt indult, hanem azért, mert sokan már nem szavaztak akkor sem az RMDSZ-re. Ráadásul a szervezet mindent elkövetett annak érdekében, hogy pártpolitikust indítson a polgármesteri tisztségre, az általunk javasolt, politika felett álló jelöltet, aki mellesleg minden marosvásárhelyi jelöltje lehetett volna, nem akarták elfogadni. Innen kezdve azt is hibának, a mi kezdeti zöldfülűségünknek tudom be, hogy nem állítottunk saját polgármesterjelöltet. Átütőbb lett volna az üzenet és minden médiamellőzés és hiteltelenítési kísérlet ellenére lehetne most egy frakciónk Marosvásárhelyen is, amelynek segítségével biztosíthatnánk a magyar ügyek esetében a tanácsi többséget. Na, de nem a múltról akarok beszélni, csupán érzékeltetni akartam, hogy az igazságnak legalább két oldala van. Nem megosztunk, hanem megerősítünk. 
 Másik fontos szempontunk az erkölcsi tisztaság. Ennek érdekében kezdeményezte a vásárhelyi szervezet a vezetőinek az átvilágítását. Olyan kezdeményezés, melyet a megye is magáévá tett. Az MPP Maros megyei szervezetében nem tölthet be vezető szerepet egyetlen személy sem, aki a múlt rendszer elnyomó apparátusának kiszolgálója volt. A magyar érdekérvényesítést tűztük ki célul és ezt nem lehet defenzív politizálással elérni. 
– Ezen offenzíva mentén zajlik most a pártépítés is? 

– Mondhatom, igen. Célul tűztük ki alapszervezet létesítését minden olyan Maros megyei településen, ahol a magyarság aránya meghaladja az 5%-ot. Úgy gondolom, a szórványban is ott a helyünk. Sajátos problémáival, mást és mást jelent a Küküllő -, vagy Nyárádmente tömbmagyar vidéke, ahol már most is hangsúlyosan jelen vagyunk, valamint a szórvány. Kiábrándultak élnek a szórványban is. Nem szeretném, ha őket a román pártok szippantanák fel, hiszen ez a beolvadáshoz vezető biztos út lenne. A mezőségi magyarnak is kell éreznie, hogy van mibe és kibe kapaszkodnia. Mindemellett szépen gyarapodik a marosvásárhelyi szervezetünk is.
Szintén a témához kapcsolódva említeném meg, hogy végre fedél van a fejünk felett. Az Iskola utca 28. szám alatt most naponta van ügyfélfogadás, a városi és a megyei szervezet vezetői felváltva tartanak fogadóórát. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy bár a törvény értelmében jogosultak lennénk székházra, egyelőre azt nem utaltak ki számunkra, így támogatóinknak köszönhetően, mondhatni önerőből hoztuk létre. 
Marosvásárhelyen, székházunkban működik az Állampolgársági Iroda is, de a megyében több ilyet is létrehoztunk. Segesvár, Gyulakuta, Szováta azok a települések, ahol megtalálhatóak kirendeltségeink. Teljes körű szolgáltatást kínálunk, csupán az okiratok fordítását kell fizetnie az igénylőnek, de azt is jutányos áron biztosítjuk. Fontos, hogy a nemzetegyesítésnek ebben a folyamatából mi is kivegyük részünket. 
Megyei szinten megalakult az Önkormányzati Konzultatív Tanács, ez is az építkezés bizonyítéka. Rendszeres üléseinken tanácsosaink egymástól sokat tanulhatnak. Ötletbörzeként is felfogható tapasztalatcseréről van szó, amit a jogtanácsosunk munkája kiegészít, így ütőképes önkormányzati frakcióink lehetnek.  
A megyehatárt túllépve a Megyei Szervezetek Egyeztető Fórumát kell említenem, az MSZEF egy olyan egyeztető-konzultatív jellegű testület, amelynek célja a megyei szervezetek tevékenységének elősegítése, összehangolása, valamint az Országos Elnökség döntéseinek, politikai állásfoglalásainak előkészítése. 
– Ha már az országos politikánál tartunk, nem kerülhetjük meg a kérdést. Elmaradt a március 14–15-re tervezett Országos Tanácskozásuk. Az ok ismert, hogyan lépnek túl ezen az eseményen? 

– Mindenekelőtt várjuk meg az igazságszolgáltatás döntését, addig mindenkit, így Rácz Károlyt is megilleti az ártatlanság vélelme. Az őrizetbe vétel időzítése mindenesetre sokat sejtet. Az OT most elmaradt, de ezt természetesen egy későbbi időpontban megrendezzük. Fontos döntéseket kell meghoznunk a 2012-es választások előkészítése szempontjából. 

– Milyen stratégiát követnek majd? 

– El kell választanunk az önkormányzati választásokat a parlamentitől, a tömbmagyar vidéket a szórványtól. Minden esetre külön-külön stratégiára van szükség. A helyhatósági választásokon Székelyföldön mindenképpen a nyílt versenyt szorgalmazzuk, másutt  tájegységenként, ha kell, településenként mérlegelünk. Marosvásárhelyen például létfontosságúnak tartom a magyar polgármester megválasztását és a többségi magyar tanács elérését is. Ennek érdekében már tárgyaltunk az RMDSZ városi szervezetének vezetőivel és az esetlegesen bejegyzendő Néppárt néhány tagjával. Fontos, hogy a választáson ne kioltsák, hanem éppen erősítsék egymást a különböző magyar szervezetek. Ahol partnerekre találunk, készek vagyunk a szövetségkötésre is. Lényeg a magyar érdek érvényesítése. Ami az országos választásokat illeti, azt időrendben is az önkormányzati után rendezik, tehát korai lenne még erről beszélni. Addig a választási rendszer is változhat. 


 

Share Button
Ennyien olvasták: 260

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.