Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

Az RMDSZ megnevezte Cseke Attila utódját Ritli László személyében

Központ augusztus 11, 2011 Egyéb kategória

Az RMDSZ megnevezte Cseke Attila
utódját Ritli László személyében

Ritli

Augusztus 4-én lemondott tisztségéről Cseke Attila egészségügyi miniszter. A tárcavezető azért döntött így, mert a költségvetés legutóbbi kiegészítésekor az egészségügynek szánt tételek felől nem konzultáltak vele, véleményét nem kérték ki, valamint az átutalt összeget (342,1 millió lej) nem tartotta elegendőnek a problémák orvoslására. Cseke elmondta, bár több ízben is kezdeményezte az egyeztetést Gheorghe Ialomiţeanu pénzügyminiszterrel, a megbeszélésre sosem került sor, holott hivatalos úton fordult hozzá.

A miniszter az augusztus 3-i kormányülésen fejtette ki elégedetlenségét, augusztus 4-én pedig benyújtotta lemondását Emil Boc kormányfőnek.
„Nem tartom normális dolognak, legyen szó bármely szakterületről, hogy ilyen fontos pillanatokban a Pénzügyminisztérium ajánlásával szülessenek döntések, az illető szaktárcavezető megkérdezése nélkül” – áll a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben.

Cseke Attila leköszönő levelében hangsúlyozza, hogy a mandátuma alatt sor került több, olykor radikális lépésre is, viszont véleménye szerint a reformokat folytatni kell, véglegesíteni kell azokat a tervezeteket, amelyek jelen pillanatban közvita tárgyát képezik. „A szakmai reformok azonban önmagukban nem elégségesek, ezek gyakorlatba ültetésére hathatós anyagi támogatás szükséges.

Sajnos, a mostani költségvetés-kiegészítéskor világossá vált, hogy az Egészségügyi Minisztérium által végrehajtott reformok támogatására csak részben létezik politikai akarat” – fogalmazott.

Már megvan az utód

Az RMDSZ alapszabályzata 111. cikkelyének értelmében a miniszteri és államtitkári rangú tisztségek esetében a jelöltek személyéről a Szövetségi Állandó Tanács dönt. A SZÁT a jövő hét folyamán egyeztet arról, hogy ki váltja Csekét, akinek a lemondása nem érinti a koalíció működését – vélik az RMDSZ-es politikusok. Az elkövetkezendő 15 napban Cseke Attila továbbra is ellátja a tárca vezetését. Ez idő alatt az RMDSZ javaslatot tesz az új miniszter személyére vonatkozóan, aki Cseke reményei szerint tovább folytatja az egészségügyi reformok bevezetését.

A Mediafax hírügynökség információi szerint a lehetséges utódok között felmerült a Lakatos Péter és a Derzsi Ákos neve is, de mindketten visszautasították a felkérést.

Végül a Bihar megyei RMDSZ hétvégi ülésén úgy döntöttek, hogy dr. Ritli Lászlót, a nagyváradi Gavril Curteanu városi kórház orvosigazgatóját, a megyei egészségügyi igazgatóság volt vezetőjét javasolják a miniszteri székbe. Miután Ritli elvállalta a jelölést, következő lépésként a szövetségi elnökségnek is el kell elfogadnia azt. Ezt követően a miniszterelnök hozza meg a végső döntést.  

Ui. Alig mondott le Cseke, a pártsajtóban megjelent kommentárok némelyikében máris arról áradoztak, mennyire karakán az exminiszter, hiszen inkább megvált a tisztségtől, mintsem elfogadja a másodhegedűs szerepét, amit a kormányban neki szántak. Szerintünk inkább arról lehet szó, hogy Cseke rádöbbent, túl nagy a kalap, aminek viselését pártfeladatként kapta, s most élt az alkalommal, s úgy mondott le, hogy az nem okozott számára túl nagy presztízsveszteséget.

Share Button
Ennyien olvasták: 278

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.