Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Az RMDSZ-nek még akad munkája a parlamentben

Központ június 30, 2011 Egyéb kategória

Az RMDSZ-nek még akad munkája a parlamentben

szktEgységes álláspont alakult ki a június 25-ei Szövetségi Képviselők Tanácsának ülésén, ahol a képviselők elsősorban a közigazgatási reformról, a fejlesztési régiók átszervezéséről és a kisebbségi törvényről tárgyaltak. A vitát megelőzően újra megválasztották elnöknek Biró Rozáliát, Nagyvárad alpolgármesterét, főtitkár-helyettesi tisztségbe pedig Bodor László, Hegedűs Csilla, Horváth Anna és Székely István került.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke beszámolójában elmondta, sajnálatos módon február közepétől kezdődően a nacionalista retorika, amely főképp magyarellenes, eluralta a politikai közbeszédet. Ennek okozójaként a mostani ellenzéki pártok vezető politikusait nevezte meg, akiknek mindössze néhány hónap alatt sikerült bebizonyítaniuk azt, hogy egy európai uniós országban még mindig lehetséges egy olyan témát feszegetni, amelyről sokan azt feltételezték, hogy a múlté. „Jelen pillanatban az egyik legnagyobb problémaként a kialakított magyarellenes hangulatot nevezhetném. Feladatunk ennek határozott elutasítása, és figyelmeztetnünk kell a kollegáinkat afelől, hogy minden magyarellenes retorika megbosszulja magát. Annak érdekében, hogy egy társadalom különböző közösségei megfelelőképpen fejlődhessenek, haladhassanak előre, nem szükséges, sőt veszélyt jelent minden magyarellenes retorika. Minden eszközünket arra kell használjuk, hogy a politikai közviták ne a magyarellenességnek a felfokozására legyenek használhatók” – magyarázta Kelemen.

Nem támogatják a mamutmegyék létrehozását

Az elnök hangsúlyozta, szükséges a közigazgatási reform és a gazdasági fejlesztési régiók újragondolása, hiszen a ’90-es évek végén elfogadott gazdasági régiók nem működnek megfelelőképpen. Ennek ellenére az RMDSZ nem hajlandó elfogadni a 8, illetve a 8+2-es mamutmegyék létrehozását, hiszen mindkét változat a magyar közösségek érdekei ellenében hozna olyan döntéseket, melyeknek következményei beláthatatlanok lennének, mind közép-, mind hosszú távon. „Nekünk van egy törvénykezdeményezésünk, amely a fejlesztési régiók átszervezésére vonatkozik: 16 fejlesztési régióról beszélnénk, hiszen a most működő régiók nem koherensek, ezért szükség lenne újragondolni, nem pedig megerősíteni azt, ami nem működik. Erről kívánunk továbbra is tárgyalni a koalíciós partnereinkkel, viszont nagy valószínűséggel erre csak az őszi parlamenti ülésszakban lesz lehetőség. Először egy régióátszervezést látunk fontosnak, és utána a közigazgatási reformot ismét elő lehet venni és lehet erről beszélni” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

A kisebbségi törvényről is ősszel tárgyalnak

Az SZKT-n szó esett a kisebbségi törvény elfogadásáról is, ám úgy tűnik, az erről folytatott tárgyalásokra szintén az őszi parlamenti ülésszakban kerül sor. Kelemen határozottan kijelentette, csak egy olyan kisebbségi törvényt érdemes elfogadni, amely megfelel a néhány évvel ezelőtt a kormány által a parlamentbe küldött tervezettel, amely a döntési jogkövetet a nemzeti közösségeknek a kezébe adja, olyan esetekben, amikor a saját identitásukhoz kapcsolódó intézményekről, kérdésekről van szó. „Amennyiben a nyári ülésszak végéig nem tudunk egy ilyen kisebbségi törvényt elfogadni, akkor megvárjuk azt a pillanatot, amikor számunkra kedvező változatot el lehet fogadtatni. Nekünk kitartónak és következeteseknek kell lennünk” – mondta.

A koalíciót fenn kell tartani,

hangzott el a pódiumról. Szó esett a politikai stabilitás megtartásáról, ugyanis egy politikai válság erős gazdasági válságot eredményezne, valamint Románia hitelképessége is csökkenne, amely a 2010-es év eleji állapotba vezetne. „Ezt az RMDSZ nem kívánja előidézni. Mi azt a javaslatot szorgalmazzuk, hogy mivel egyetlenegy régióátszervezési és közigazgatási reformváltozatnak sincs többsége ebben a pillanatban, a kérdést el kell napolni és decentralizációról kell beszélni” – taglalta Kelemen, aki illúziónak nevezte azt a megoldást, hogy a jelenlegi ellenzékkel egy új kormányt alakítsanak. Az RMDSZ nyitott a párbeszédekre, de érdekeik azt mutatják, hogy egyelőre a koalícióban a helyük.

– Nincs minden lefutva, nekünk még munkánk van a kormányban. A kihívásoknak akkor tudunk megfelelni, ha ezt a kormánykoalíciót tovább visszük.

Újságírói kérdésre az RMDSZ elnöke elmondta, csak abban az esetben távoznának a kormányból, ha partnereik minden áron erőltetnék a 8, esetleg a 8+2-es mamutmegyék létrehozását: „Ha ez a kormánytervezet a parlamentbe kerül, annyit jelent, hogy az egyik cél az RMDSZ kiszorítása, ám nem hinném, hogy bárki is politikai instabilitásra törekedne” – összegzett az elnök.


Share Button
Ennyien olvasták: 296

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.