Központ
2020. szeptember 28. hétfő, Vencel

Balliberális ménkő

Központ február 9, 2011 Egyéb kategória

Balliberális ménkő

A magyar nyelv használói körében különösen nagy szereppel bír a káromkodás. A „civilizált magyar emberek” valószínűleg mindent elkövetnek a kellemetlen, sértő és durva kifejezések kiszorításáért. Kerülik azok használatát, vagy elítélik azokat, akik élnek ezekkel a nemkívánatos nyelvi eszközökkel. Ezzel együtt a magyar nyelv vezető helyezést tudhat magáénak a világranglistán, ami a káromkodások gyakoriságát, súlyosságát és cifraságát illeti.

 

Vannak primitív káromkodók, akik ugyanazt a durva és egyszerű kifejezést használják minden alkalommal, ha valamilyen bosszúság vagy kár éri őket, vagy ha kötőszóra van szükségük. Vannak, akik a sértést azzal fokozzák, hogy egyénre szabott káromkodásokkal illetik a körülöttük élőket. Ez mát felér az inzultussal, és jogi következményekkel is járhat.  Szakavatott körökben mégis azok a káromkodások a legértékesebbek, amelyek látszólag ártalmatlan szavak egymásba fonódásával „úgy odamondanak”, hogy a címzett tátott szájjal és visszafojtott lélegzettel marad azok hallatán. A lényeg ebben a műfajban – akárcsak a szoborkomolysággal elmondott viccek esetében – a vulgáris szavak elkerülése mellett bekövetkező maximális hatás. A káromkodás megfogalmazója nagyon jól tudja, hogy nem szabad túllépni a „jó ízlés határát”, mert akkor támadhatóvá válik és csökken az okozott gerjedelem. Így aztán elmondhatjuk, hogy csakis az „odaillő” kifejezések váltják ki valóban meghökkentő hatást.

Magyarországon az utóbbi években nagy divat lett ilyen vagy olyan magyarnak lenni, pontosabban a jobb- vagy a „balliberális” oldal híveihez tartozni. A balliberális műszó a magyar baloldali párt (MSZP) és a valamikori liberális párt (SZDSZ) szövetségéből alkotott koalíció elkötelezettjeit jellemzi. Ez a „jó szokás” – a polarizálódás – meghonosodott Erdélyben is. Tudomásul kell vennünk, hogy nagyon komoly és elszánt hívei vannak ennek a „balliberális” oldalnak. Olyan erdélyi magyarok, akik ma azt kiáltják, hogy „nem, nem soha”, de ők nem Romániának, hanem Magyarországnak nem akarják soha többé visszaadni Erdélyt (pedig ez a lehetőség egyáltalán nem is merült fel!). Akik a magyar állampolgárság erdélyiek általi megszerzését az ördögtől valónak tekintik, nem pedig egy törvényes és természetes elismerésnek (amelynek megvannak a jól meghatározott jogi keretei, amelyeket elfogadtak a nemzetközi és helyi, állami és államközi szervek). Olyanok, akik az erdélyi jobboldali politikai törekvéseket nevetségesnek, a múltba menekülőnek, élhetetlennek nevezik. Emellett pedig – talán nagyobb számban, mint az előbbiek – Erdélyben is jelen vannak a jobboldaliak. Az utóbbi évszázadok történelmi eseményei olyan mély nyomokat hagytak a jelenkori Magyarország határain kívül rekedt magyarokban, hogy különösebb elfogultság nélkül állíthatjuk, a mi erdélyi vidékeinken az alapvető politikai nézet a jobboldali, főleg ami a nemzeti értékek iránti tiszteletet illeti, de nem kizárólag csak erre vonatkozóan. Ennek ellenére, a jobboldaliak nagy megrökönyödésére, köreinkben napról napra egyre többen színt vallanak, és kötelezik el magukat a „balliberális” eszmék mellett, a hagyományos értékeket hirdető, többségi jobboldaliakkal szemben. Úgy is mondhatnánk, hogy „jobb” körökben, a mai legmegszégyenítőbb káromkodás csakis ez lehetne: „Hogy az a balliberális ménkő csapott volna beléd!”


Share Button
Ennyien olvasták: 326

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.