Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

Bernády városa diákszemmel

Czimbalmos Ferenc-Attila január 15, 2019 Uncategorized

Érdekes kötetet jelentetett meg a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány, melyben hangsúlyos a fiatalok tisztelgése Marosvásárhely legendás polgármesterének emléke előtt. A pályázatokat az alapítvány kezdeményezte, a vetélkedőkbe bekapcsolódtak a helybeli középiskolás diákok, melyek dolgozataiból kerekedett ki egy sajátosan fiatalos városkép, amelyet a Művészeti Líceum tanulóinak festményei, grafikái, plakettjei tesznek színesebbé, teljesebbé a kiadványban.

A nagyszerű kötetet szüleik, tanáraik, iskolatársaik és a kiadványban megszólaltatott személyiségek jelenlétében bensőséges hangulatú bemutatón vehették át december 19-én a Bernády Házban a szerzők és az illusztrátorok. A tizennégy dolgozat szerzője – Bakó Eszter, Benő Ákos, Bereczki Alpár-Előd, Borka-Balás Réka, Csorja Ráhel, Czimbalmos Szabolcs, Dull Bence, Fülöp Dorottya, Kántor Zsolt, Marton Szabolcs, Nagy Ágota Gabriella, Nagy Attila, Szitai Eszter és Walter Zsolt – különböző műfajú írásaikban tökéletesítették a témát.

Simon György magyartanár, kuratóriumi tag, a kötet szerkesztője a könyvbemutatón megjegyezte, hogy „olyan kreatív, egyéni kutatómunkát és képzelőerőt megmozgató írásokat vártunk, amelyek nemcsak Bernády életének kevésbé ismert mozzanatait mutatják be (például egyházi főgondnok, iskolapolitikus stb.) hanem a kortársait, a korabeli várost, annak mindennapjait is. (…) Úgy gondoltuk, ha „tanárosan” avatkozunk be, akkor nem éreznénk a diák tollforgatók stílusának frissességét, egyéni voltát. Mondhatjuk bátran, hogy figyelemre méltó egyének, egyesek már egyéniségek, bár különböző szinten állnak, függetlenül iskolától, hatástól, születési évszámtól. Figyeljük csak meg azt a kritikai hangvételt, amely némely írásban a mai városvezetésnek szól a Bernády Györggyel való összehasonlítás során!”

A Marosvásárhelyi Művészeti Szaklíceum három lelkes tanára – Gyarmathy János, Kolumbán-Kántor Zita és Nagy Annamária – segített kiválasztani az illusztrációs anyagokat, így Baráth Noémi, Deák Éva Csenge, Dodó Nikita, Fazekas Emese, Ferenczi Beáta, Ferenczi Éva Melinda, Gólya Zsombor, Hegedüs Erzsébet, Hincs Anita, Iere Anett, Ilyés Ingrid, Kiss Anna Andrea, Kiss Norbert, Korodi Helga, Máthé Katalin, Miholcsa Dávid, Moldovan Denisa, Nagy-Kaiser Anita, Osváth Bernadett, Petra Júlia, Ravasz Antónia, Román Krisztina, Szabó Orsolya, Szántó Izabella tehetsége és fiatalos ötletessége mérvadó volt a 27 színes munkában (festmény, grafika, plakett).

A Bernády-kiadvány technikai szerkesztése András Gabriella és Bálint Hajnal nevéhez fűződik.

Share Button
Ennyien olvasták: 1562

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.