Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Biológia vagy kémia?

Központ november 2, 2012 Uncategorized

mukajaBiológia vagy kémia?

Elgondolkodtató, hogy mennyi mocskot megetetnek velünk az élelmiszergyártók és a kereskedők. Természetesen teljesen legálisan. Sajnos legtöbb esetben azt sem tudjuk, mit gyúrnak le a torkunkon. Pedig ha elolvasnánk a termékek csomagolására apró betűkkel írott tájékoztatókat, sok mindent megtudnánk. Például azt, hogy hústerméket lehet előállítani hús nélkül, vagy gyümölcs­italt gyümölcs nélkül. Olvasom például egy párizsi összetételét: víz, szója, állománynövelő (?), tartósítószer, só. De hova lett belőle a hús?

Vagy egy tea készítményét: cukor, glükóz, savanyúságot szabályozó anyag, vegyes gyümölcspor 0,1% (!?), színezék, aroma. Szegény „gyümölcstea” még képen sem látott gyümölcsöt. Sorolhatnánk az ehhez hasonló készítményeket, amelyeket nem a természet ihletett, hanem laborban készültek. Mesterséges módon csapják be az ember ízlelőbimbóit. Csodálkozunk, ha fáj a gyomrunk, vagy ég, vagy hányingerünk van. Hát nem csoda. Kíváncsi lennék egy táplálkozás- vagy táplálékszakértő véleményére, hogy mi az egészségesebb: a házilag olvasztott mangalica zsír vagy a kémiai laborban készült margarin? Lehet, azt mondaná, hogy az utóbbi, mert az elsőben sok a koleszterin. Persze bölcselkedhetnénk, hogy nem az a bolond, aki készíti, vagy forgalmazza ezeket az „élelmiszereket”, hanem aki megvásárolja. De mit tegyen a szegény ember? Örvend, ha olcsón vásárolhat sokat. Pedig a nagymamáink konyhájában készült természet adta alapanyagokból készült ételeknél még senki nem készített jobbat a laborban.

Gazdasági válság? Annyi az élelem, hogy gátat lehetne dugni vele. Az más kérdés, hogy milyen minőségű. Modern, jóléti társadalom? Mit is jelent ez? Egyre kevesebben tartanak háztáji állatokat, még ha van is erre lehetőségük. Egyre kevesebben termesztenek konyhakerti növényeket. Mindent megveszünk készen az üzletből. Brazíliából importált csirkét, török paradicsomot, tartósítószerrel teletömött készítményeket, még a vizet is. Mert ugye beszennyeztük már a forrásainkat. Meg a levegőt is beszennyeztük. Csak nehogy valakinek eszébe jusson konzerválni és árulni a tiszta hegyi levegőt.

Share Button
Ennyien olvasták: 620

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.