Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

Brazília meg Románia közül az utóbbit választaná

Központ június 24, 2011 Egyéb kategória

Brazília meg Románia közül az utóbbit választaná

carlosA marosvásárhelyi City’us újra bajnok és kupagyőztes teremlabdarúgó együttesének első számú kapusa nem más, mint Carlos Alberto Alves Ferreira, ismertebb nevén Carlao, aki már évek óta nem csak az együttes egyik legjobb és legbiztosabb játékosa, de a szurkolók kedvence is egyben. A futball és a kávé őshazájából, a napfényes Brazíliából került a City’us-hoz, mely együttessel két bajnoki címet és négy Románia-kupát is megnyert. Rövidesen a szakszövetség honosítani fogja, így biztos pontja lesz nemcsak klubcsapatának, hanem befogadó országa válogatottjának is. Labdarúgó karrierjének kezdetéről, sikereiről, családjáról és jövőbeli terveiről mesélt a tehetséges, de szerény és ugyanakkor nagyon barátságos futsal-kapus.


– Mikor kezdtél el sportolni Brazíliában?

– Kezdjem azzal, hogy mi Sao Paolo egyik peremvárosában laktunk, ahol apám már 6 éves koromban fociiskolába adott. Mint köztudott, Brazíliában mindenhol imádják, és kedvvel űzik ezt a sportágat, a mi családunk is ezek közé tartozik. Először nagypályán csatárt játszottam, majd 12 éves koromban tértem át a teremlabdarúgásra. Hogy miért? Még többet akartam edzeni és a barátokkal terembe is eljártunk.

– Hogy lett csatárból egy biztos kezű kapus?

– Egyik alkalommal nem jött az egyik kapusunk, így én álltam a kapuba. Jó reflexeimnek köszönhetően ott ragadtam, habár csatárként is elboldogultam a labdával. Idővel az együttes első számú portásává váltam.

– Hogy kerültél Romániába?

– Volt egy jó barátom, aki itt focizott és jól ismerte az együttes hajdani edzőjét, Arthur Melot. Szükség volt akkor egy kapusra a csapathoz, így engem ajánlott. Én eljöttem, majd itt ragadtam.

– Hogyan sikerült beilleszkedned az együttesbe?

– Nem volt könnyű, hiszen az elején nagyon idegennek éreztem itt magam. Új kultúrát, új nyelvet, az itteni konyhát kellett megismerjem. Sokat beszéltem barátaimmal, ismerőseimmel a világhálón, sőt figyelmesen követtem a brazil sorozatfilmeket, így sikerült egyedül néhány hónap alatt megtanulnom románul. Igaz, a csapattársak, vezetők is sokat segítettek.

– Mint ismeretes, már jó ideje beadtad állampolgársági kérelmed, és rövidesen meg is kapod a román állampolgárságot, ami után a válogatott kapusa lehetsz. Várod ezt?

– Persze, sőt egy ideje Sorin Ţerbea, a City’us klub elnöke, aki egyben a Román Labdarúgó Szövetség keretén belül képviseli a teremlabdarúgást a végrehajtó bizottságban, segít az esetemben. Hihetetlen, de én már annyira megszerettem és megszoktam itt, hogyha választanom kellene Brazília és Románia között, utóbbit választanám. Ugyanakkor egy kedves, aranyos helyi, román barátnőm is van, aki mindenben segít és támogat.

– Mint köztudott, te egy segítőkész ember vagy, aki sokat támogatja a családját. Szólnál-e róluk néhány szót?

– Brazíliában élnek a családtagjaim – apám, anyám, nővérem meg nagyanyám –, akiket segítek. Utóbbi beteges, ezért is támogatom anyagilag, sőt az édesapámat nemrég leptem meg egy autóval, hisz minden vágya ez volt, de nem engedhette meg magának. Családcentrikus személy lévén, a családomat mindig is imádtam, és mellettük vagyok minden téren.

– Mivel foglalkozol szabadidődben?

– Szeretek a világhálón társalogni is­­­me­rőseimmel, családtagjaimmal. Barátaimmal szeretek találkozni, nézem a focimeccseket, járok a Sportcsarnokba. Ha alkalmam adódik, figyelmesen követem a FCM mérkőzéseit, szurkolok nekik. Ezen kívül szurkolok a kolozsvári CFR-nek, meg a brazil Corinthians-nak.

– Visszatérve a focira, te nem csak egy biztos kezű hálóőr vagy, hanem alkalomadtán az utolsó hátvéd szerepét is kitűnően játszod. Erre mondják, hogy a jó kapusok a határozottságuk meg a reflexük mellett a szokásosnál több adrenalinnal is rendelkeznek…

– Valóban, sokszor kijövök cselezni, ha a helyzet megköveteli, sőt támadásba is lendítem társaim. Több mint húsz gólt szereztem hivatalos mérkőzéseken, de a legfontosabb számomra, hogy a csapatomat győzelemhez segítsem védéseimmel, játékommal.

– Kétszeres román bajnok, négyszeres kupagyőztes, szuper kupagyőztes vagy, imádnak a szurkolók, élvezed az edző, a vezetőség bizalmát, azaz sikeres vagy Marosvásárhelyen. Mik a terveid a sportpályafutásoddal kapcsolatosan?

– Büszke vagyok arra, hogy kiváló, tiszteletre alapuló viszonyom van az edzővel, a vezetőséggel, szurkolóinkkal. A szerződésem 2012-ben fog lejárni, de mindent elkövetek, hogy jó játékommal segítsem a csapatom. Szeretném, ha szerződést hosszabbítanának velem, én nem szeretnék elkerülni a City’us-tól. A legnagyobb vágyam az, hogy megkapjam a román állampolgárságot és a válogatott első számú kapusa legyek, klubcsapatommal UEFA Futsal-kupát nyerjünk. Addig is, azután is egészséget kívánok mind a magam, mind a családom számára.


Share Button
Ennyien olvasták: 340

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.