Központ
2017. november 21. kedd, Olivér
Havazás
Kedd
Havazás
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Helyenként felhős
Csütörtök
Helyenként felhős

Brüsszeli madártávlat

Központ május 10, 2011 Egyéb

Brüsszeli madártávlat

 Sok jót lehet hallani a valamikor még az építésügyekben jártas, a legutóbbi választásokon pedig a környezetvédelmi miniszteri posztot megszerző marosvásárhelyi RMDSZ-politikusról. Többek között például azt, hogy nagyon aktív, kitűnő szervező, jó interjúalany, és általában „keményen megválaszolja” a rádió- és tévébeszélgetéseken neki feltett, magyarokkal kapcsolatos kényelmetlen kérdéseket.

A közszférára jellemző átláthatósági előírásoknak köszönhetően bárki meggyőződhet arról, hogy a miniszteri munkatársak között több magyar ajkú marosvásárhelyi vagy más városbeli fiatalt is megtalálunk. Mindenképpen dicséretre méltó ez a „lokálpatrióta” humánerőforrás-stratégia, mindenki ezt várná el a Bukarestbe delegált hazánkfiától. Még azt is el kell fogadnunk, hogy a választás immáron nem csak szakmai alapon történt, hanem politikai, „megbízhatósági” és néhány esetben rokonsági alapon is.

Természetes dolog, hogy annak az ifjúnak, aki netalán elkötelezte magát az MPP-nek vagy a leendő EMNP-nek, nincs sok keresnivalója az RMDSZ húsosfazék közelében (és fordítva). Bármilyen jó és becsületes magyarról legyen is szó. Annál is inkább vitathatatlan ez az RMDSZ-kirekesztősdi az „idegenekkel szemben”, mivel világosan bebizonyosodott, hogy a Fideszt kiszolgáló „tanács” sem szívbajos a valamikori Gyurcsány-bérencek vagy a szociálliberális magyar kormány által kiutalt pénzek fölött bábáskodó RMDSZ-vezetésű alapítványok leépítésében. Sajnos, ma már teljesen elfogadottá vált a „saját emberek” beválasztása, és az „ellenségesek” kirekesztése ebben a szegregált erdélyi magyar társadalomban. A baj akkor ér minket, egyszerű halandókat, amikor a sok bába (vagyis a sok politikai alakulat) között elvész a gyermek (vagyis választói érdek).

„Sikeres” miniszterünket beválasztották az Európai Egészségügyi és Környezetvédelmi Miniszteri Bizottságba. Ezalatt nyilvánvalóan, bizonyítottan és folyamatosan szennyezi városunkat a vegyipari kombinát. Miközben a kényelmes brüsszeli bársonyszékét elfoglalta a miniszter úr, a marosvásárhelyi kerékpárosok egy újabb felvonuláson vettek részt, mindenféle politikai támogatást nélkülözve. A főtérre most sem engedték be őket, még felvonulni sem. Hadd tüntessenek ott, ahol érik. Az oly nagy dobra vert megvalósítást, a  kerékpárkölcsönzőt sem nyitották újra meg. Közben jön a „jó hír”, hogy elektromos autó vásárlásához is nyújt majd támogatást a kormány. A kerülőutak kérdése is mindegyre csak a somostetői fák kivágásával van egybekötve, pedig a városnak szinte egyáltalán nincs körgyűrűje. Miért kellett Vásárhelynek ez a miniszteri poszt, talán csak azért a néhány bukaresti állami fizetésért? Azt kell mondanom, jó stratégiai lépés volt a miniszter úr részéről a várost sújtó gondok elől előbb Bukarestbe, majd Brüsszelbe menekülni, és minket magunkra hagyni. Tüntetni, köhögni, szenvedni. Talán éppen a marosvásárhelyi madárvédő egyesülettől induló miniszteri-tanácsos javaslatára dönthetett a „kiszállás” mellett, hiszen madártávlatból minden annyira szépnek tűnik. Így megszabadulhat a város gondjaitól, a minket naponta sújtó környezeti károsodásoktól, legalábbis a hátramaradt miniszteri mandátuma idejére.


Share Button
Ennyien olvasták: 84

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.